• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Zanimljivosti #legendarno

David i Melkior: Poznati hrvatski chefovi o svojim legendarnim pothvatima izvan kuhinje

Kuhinja je njihov domaći teren, ali kradu trenutke i za druge hobije. Poznati hrvatski chefovi David Skoko i Melkior Bašić odlučili su se na legendarne pothvate za koje je trebalo znanje, ali i puno fizičkog rada.
Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 8.06.2022 16:20 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Autobahn Neke su i protuzakonite 10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama... Pečena purica S hrskavom kožicom Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa Zgornje Jezersko neotkriveni je biser Slovenije Za vikend-izlet Skriveni zimski raj na manje od dva sata od granice koji turisti još uvijek nisu otkrili

Prije dvije i pol godine David Skoko svoju je ljubav prema moru odlučio dodatno začiniti kupnjom starog broda, koji je restaurirao i udahnuo mu novi život. Iako je ovaj legendarni pothvat već urodio plodom, Skoko kaže kako na tom brodu ima još najmanje toliko posla koliko je već dosad uložio u njegovu obnovu.

 

Uz sve poslovne obaveze, uspio je u svom naumu da svoje slobodno vrijeme posveti nečemu do čega mu je stalo. Najvažnija je organizacija, kaže. Planira poslovne obaveze barem tri-četiri mjeseca unaprijed i na taj način zna u kojem će trenutku imati više slobodnog vremena za druge stvari.

U isplanirani budžet za restauraciju uvijek dodam još 50 posto

Odmah nakon kupnje Skoko je na brodu popravljao sve što doprinosi sigurnosti. Promijenio je sve ulazne i izlazne ventile, kompletne strujne instalacije, sredio tankove, kormilo i obnovio motor. Nakon toga uslijedilo je vrijeme za uživanje. U sljedećem zahvatu sredio je jedra, tende, bitve, špirun i restaurirao sirene na pramcu. Ove zime obnovio je i čitavu tikovu palubu, sve prozore, strop i vitla.

"Ne mijenjaj ime broda"

Restaurirani brod i dalje se zove "Venus", kao i kada ga je kupio. Stari moreplovci kažu da promjena imena broda nosi nesreću, a nesreća na moru nije nikome draga. "Venus" je latinsko ime božice Venere, božice ljepote, ljubavi, plodnosti i spolnosti, koje ova stara ljepotica tako ponosno nosi.

Ja sam čovjek koji voli izazove i stalno si postavljam nove. Volim zahtjevne hobije jer mi daju mogućnost da se odmaknem od svakodnevnog posla, a ostanem u kreativnom trenutku. Nekad sam iz gušta sređivao motore pa stari auto, a sad je vrime za jedan prekrasan i jedinstveni brod. Volim starim stvarima vraćati njihov sjaj, veliki sam tradicionalist i puno su mi draže lijepe, stare jedinstvene stvari nego trendovska konfekcija, rekao je Skoko.

Legendarni poduhvat oduševio je i njegovu obitelj i prijatelje

Prvi koji je kročio na "Venus" bio je otac Davida Skoke. Nakon što je sve pregledao, rekao je sinu "Sada znaš gdje ćeš sa šoldima sljedećih 10 godina!" Prijatelji su jednako oduševljeni, a poznati "Venus" već ima legendarni status jer tko god prođe rivom i voli brodove, zastane baš ispred njegova broda.

Da mogu, na brodu bih i živio. Kada bude vrime, vjerojatno i hoću. Ja sam na moru jako sretan. Na "Venusu" obožavam jedriti s obitelji i s prijateljima, popiti pivicu ispod punih jedara. Volim mirne zalaske i večere na krmi, negdje u nekoj skrovitoj uvali na sidru. Volim jutra uz burin kad pijem kavu i planiramo gdje ćemo po tako lipon vitru.

Kako Skoko gaji ljubav prema obnavljanju, restauriranju i davanju starim stvarima novi oblik, posebno ga je oduševilo novo pivo Ožujsko Legendarno, koje utjelovljuje tradiciju, ali u okus dodaje inovativnost u vidu bogatijeg i slađeg okusa.

Volim hranu, pivo, brodove i ideje koje su duboko ukorijenjene u nas, povezane s onime što su imali i naši stari. Na tome graditi i razvijati nove ideje i vizije te pokušati ta iskustva prenijeti na sljedeće generacije. U svemu što radimo, bilo da je riječ o restauraciji broda ili inovativnom okusu svima dobro poznatog piva, moramo čuvati naslijeđe inspirirano tradicijom, koja ne treba biti kruta, već živa i inspirativna sa stalnom željom za rastom i razvojem i težnjom da se generacijama prenosi, zaključio je Skoko.

Druga strast Melkiora Bašića koju je pretvorio u legendarni pothvat

Melkior Bašić također ne provodi baš sve svoje vrijeme u kuhinji i također je pronašao drugu strast u životu. Za Bašića, kad nije u kuhinji okružen mirisima i okusima, najbolje provedeno vrijeme je ono s pilom u ruci. Veliki dio svog slobodnog vremena posvetio je izradi drvenog namještaja, ali i drvene nadstrešnice za pohranu drva.

Prvi put sam primio pilu u ruku u 33. godini života. Krenuo sam od najjednostavnijih stvari, zainteresiralo me, pa sam počeo razmišljati kako mogu napraviti i one malo kompliciranije i tako je počela moja ljubav prema stolariji, rekao je Bašić.

Obrada drveta kao antistresna terapija

Iako bi volio da mu privatne i poslovne obaveze dopuštaju više vremena provedenog s drvetom u rukama, zahvalan je i ponosan na ono što je dosad uspio izraditi. Svojim omiljenim hobijem najviše se bavi u svojoj radionici u Zagorju, u kojoj ga nitko ne ometa, a nered koji nastaje tijekom obrade drveta nikome ne smeta.

Izradio je vlastitu radionicu, kuhinju, krevet, kutiju za odlaganje drva, ormar za cipele, nadstrešnicu i druge sitnice. Za Bašića je bavljenje drvetom prvenstveno antistresna terapija. Vidi i velike poveznice s kuhanjem, njegovom prvom strasti.

Komad drva je kao namirnica od koje se radi jelo. Treba mu pristupiti s pažnjom i obraditi ga na način da do izražaja dođu njegove kvalitete, rekao je Bašić.

Pazi prste

Kako u radu s drvom uvijek postoji opasnost, najčešći savjeti bližnjih bili su da pazi na prste, a komentar da je u Isusovim godinama odlučio postati stolar posebno mu se urezao u pamćenje. Najveća mu je podrška u tome što radi njegova obitelj, za koju često izrađuje i popravlja. Najviše je oduševljena njegova majka, koja zbog njegove vještine, truda i volje sada ima tri puta veću kuhinju.

Za kuhara poput Melkiora Bašića noviteti su nešto čemu će uvijek dati šansu, i u obradi drva, kuhanju i isprobavanju novih namirnica i u isprobavanju novog piva. Ožujsko Legendarno je zato za njega pravi pogodak i ima okus koji ga podsjeća da je važno biti inovativan.

Radi se o posebnom trosladnom pivu bogatog okusa s notama karamelnog slada i upečatljive zlatno-bakrene boje napravljenog s dodatkom odabranih sorti plemenitog hmelja. David Skoko i Melkior Bašić dvojica su od ukupno 8508 osoba koji su ocijenili Ožujsko Legendarno, a prosječna ocjena koju ovo pivo ponosno nosi je 4.2. Čak 92 posto ocjenjivača preporučili bi ovo pivo drugima. Drugačije je i jedinstveno, baš poput legendarnih pothvata ove dvojice vrhunskih kuhara.

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Ožujsko po najvišim profesionalnim standardima.

  • #legendarno
  • #ožujsko legendarno
  • #melkior bašić
  • #david skoko
viber Created with Sketch.
!Komentari su onemogućeni za ovaj članak.
inspirativno najčitanije
Kad vas uhvati želja za slatkim: Lisnato tijesto s mirisnim nadjevom od jabuka
Za pola sata
Kad vas uhvati želja za slatkim: Lisnato tijesto s mirisnim nadjevom od jabuka
Skriveni zimski raj na 2 i pol sata od Zagreba koji turisti još uvijek nisu otkrili
Za vikend-izlet
Skriveni zimski raj na manje od dva sata od granice koji turisti još uvijek nisu otkrili
Nestvarno lijepo mjesto: Pogledajte kako izgleda šuma živih fosila
Izlet na jezero
Nestvarno lijepo mjesto: Pogledajte kako izgleda šuma živih fosila
Recept za svaki dan: Zapečeni pileći zabatak u bogatom umaku od luka
Puno okusa
Recept za svaki dan: Zapečeni pileći zabatak u bogatom umaku od luka
Planinski "začuđeni svatovi": Jeste li čuli za snježna čudovišta?
Neće vam ništa
Planinski "začuđeni svatovi": Jeste li čuli za snježna čudovišta?
Neodoljivi klasik: Recept za figaro koji će vas osvojiti orasima i karamelom
Nostalgija na tanjuru
Neodoljivi klasik: Recept za figaro koji ćete pripremiti za tren
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Neke su i protuzakonite
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Nepoznata Medvednica: Vrh bez gužve s kojega se otvara jedan od najljepših pogleda s ove gore
Kamo na izlet?
Nepoznata Medvednica: Vrh bez gužve s kojega se otvara jedan od najljepših pogleda s ove gore
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa
S hrskavom kožicom
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
Skriveni zimski raj na 2 i pol sata od Zagreba koji turisti još uvijek nisu otkrili
Za vikend-izlet
Skriveni zimski raj na manje od dva sata od granice koji turisti još uvijek nisu otkrili

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Muškarac koji je ubio suprugu pa sebe nedavno se vratio iz Njemačke
velika tragedija
Muškarac koji je ubio suprugu pa sebe vratio se iz Njemačke: "Imali su četvero djece, kupio im je namještaj i evo..."
Ubijena žena i njezin suprug više puta prijavljivani zbog nasilja u obitelji: "Bili su u tretmanu, a kada smo zaključili da je došlo do poboljšanja..."
tragedija u Zagorju
Ubijena žena i njezin suprug više puta prijavljivani zbog nasilja u obitelji: Iz kuće odvedeno četvero djece
Strava u Međimurju: Žena zvala policiju jer ju brat zlostavlja, umro je tijekom njihove intervencije
napao i službenike
Strava u Međimurju: Žena zvala policiju jer ju brat zlostavlja, umro tijekom intervencije
show
Marijan Kustić i Nika Perenčević potvrdili vezu?
bili u društvu Dalića
Više ne skrivaju vezu? Predsjednik HNS-a i jedna od najbogatijih Hrvatica snimljeni zajedno na koncertu!
Antonela Srna snimljena na zagrebačkoj špici
snimljena na cvjetnom
Tko je ova prekrasna brineta? Njezinog slavnog strica i brata svi znamo
Pobjednik Dječjeg Eurosonga 2025. je Francuska
Što kažete?
Francuska je pobjednik Dječjeg Eurosonga, evo kako se plasirao naš Marino!
zdravlje
Ovo je jedina kombinacija koja dokazano topi najopasniju masnoću u tijelu!
Visceralna mast
Ovo je jedina kombinacija koja dokazano topi najopasniju masnoću u tijelu!
Ovaj neobičan simptom može predvidjeti srčani udar – provjerite ga na vrijeme!
Alarmantni rezultati nove studije
Ovaj neobičan simptom može predvidjeti srčani udar – provjerite ga na vrijeme!
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
Među 10 je najčešćih uzroka smrti
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
zabava
Pogledao kroz prozor na zgradi, a ono što je vidio morao je podijeliti s drugima
Zanimljivo
Pogledao kroz prozor na zgradi, a ono što je vidio morao je podijeliti s drugima
Neobičan posjetitelj zgrozio kupce trgovine! Pogledajte tko se sakrio među peciva
Pronađite uljeza
Neobičan posjetitelj zgrozio kupce trgovine! Pogledajte tko se sakrio među peciva
Haker otkrio kako do vaših podataka može doći pomoću samo jednog kabla, a nikada to ne biste posumnjali
Bolje biti oprezan!
Haker otkrio kako do vaših podataka može doći pomoću samo jednog kabla, a nikada to ne biste posumnjali
tech
Appleovi uređaji i Googleov Chrome na udaru hakera: Svi korisnici odmah trebaju nadograditi softver
Najopasnija vrsta propusta
Appleovi uređaji i Googleov Chrome na udaru hakera: Svi korisnici trebaju odmah napraviti ovu stvar
Jedan vojnik, čitav roj dronova: Ukrajina ponovno ispisuje nova pravila modernog ratovanja
Naglasak na djelotvornosti
Jedan vojnik, čitav roj dronova: Ukrajina ponovno ispisuje nova pravila modernog ratovanja
Otkriće NASA-e: Zemlja ovo u 100 godina nije doživjela, dogodit će se uskoro
Jedinstven događaj
Otkriće NASA-e: Zemlja ovo u 100 godina nije doživjela, dogodit će se uskoro
sport
Fruk ima novu destinaciju, Rijeka već spremila zamjenu: Stiže li zvijezda Vatrenih s Eura u Francuskoj?
BIT ĆE POSLA
Fruk ima novu destinaciju, Rijeka već spremila zamjenu: Stiže li zvijezda Vatrenih s Eura u Francuskoj?
Joško Jeličić: "Uz dužno poštovanje Fruku, Jagušiću i nekadašnjem Livaji, Bennacer je druga kategorija..."
Naklonio se
Jeličić: "Uz dužno poštovanje Fruku, Jagušiću i nekadašnjem Livaji, on je druga kategorija..."
Drama uoči utakmice: Gorjeli automobili i skuteri, policajci ozlijeđeni, ispaljeni i suzavci
Ogromni neredi
FOTO Drama uoči utakmice: Gorjeli automobili, policajci ozlijeđeni, ispaljeno više suzavaca
tv
MasterChef: Iza Stjepana je zanimljiv i neobičan put do kuhinje! "Ne znam koliko ljudi zna, ali..."
KAKVA PRIČA!
Iza Stjepana je zanimljiv i neobičan put do kuhinje! "Ne znam koliko ljudi zna, ali..."
MasterChef: Mark otkrio svoje planove nakon odlaska iz MasterChefa: "Postoji cijela priča!"
ELIMINIRAN
Mark otkrio svoje planove nakon odlaska iz MasterChefa: "Postoji cijela priča!"
Supertalent: Poznati svi finalisti 12. sezone Supertalenta!
ARENA ZAGREB IH ČEKA!
Poznati svi finalisti 12. sezone Supertalenta!
putovanja
Skriveni zimski raj na 2 i pol sata od Zagreba koji turisti još uvijek nisu otkrili
Za vikend-izlet
Skriveni zimski raj na manje od dva sata od granice koji turisti još uvijek nisu otkrili
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Neke su i protuzakonite
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa
S hrskavom kožicom
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Slovenac hakirao ruter i putem YouTubea dobio gotovo milijun eura
uspjeh iz susjedstva
Slovenac hakirao ruter i putem YouTubea dobio gotovo milijun eura
Rimac Technology s partnerima razvija novu generaciju baterija. Prva primjena u Bugattiju?
stvaraju budućnost
Rimac Technology s partnerima razvija novu generaciju baterija. Prva primjena u Bugattiju?
lifestyle
Recept za šubare ili ruske kape s kokosom i čokoladom
FINI I SOČNI
Recept za šubare: Kremasti blagdanski kolačići s kokosom i čokoladom
Sonja Jandroković u cipelama s leopardovim uzorkom
BAŠ SU EFEKTNE
Sonja Jandroković u cipelama koje najavljuju odvažan zimski trend
Zagreb špica: Klasične crne čizme u street style izdanju
KOMBINACIJA ZA PETICU
Čizme ljepotice iz Zagreba možda nisu hit, ali ni jedan trend ne može im ništa
sve
Marijan Kustić i Nika Perenčević potvrdili vezu?
bili u društvu Dalića
Više ne skrivaju vezu? Predsjednik HNS-a i jedna od najbogatijih Hrvatica snimljeni zajedno na koncertu!
Fruk ima novu destinaciju, Rijeka već spremila zamjenu: Stiže li zvijezda Vatrenih s Eura u Francuskoj?
BIT ĆE POSLA
Fruk ima novu destinaciju, Rijeka već spremila zamjenu: Stiže li zvijezda Vatrenih s Eura u Francuskoj?
Joško Jeličić: "Uz dužno poštovanje Fruku, Jagušiću i nekadašnjem Livaji, Bennacer je druga kategorija..."
Naklonio se
Jeličić: "Uz dužno poštovanje Fruku, Jagušiću i nekadašnjem Livaji, on je druga kategorija..."
Chefovi u Istri
Super teme

Samo za profesionalce: Poznati chefovi u Istri će održati niz kulinarskih radionica

Samo neka od imena koja će u ovogodišnjem jesenskom ciklusu radionica prenijeti svoja znanja i iskustva su David Skoko, Mario Čepek, Suzana Kvesić, Luka Košir i mnogi drugi. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close