Prije dvije i pol godine David Skoko svoju je ljubav prema moru odlučio dodatno začiniti kupnjom starog broda, koji je restaurirao i udahnuo mu novi život. Iako je ovaj legendarni pothvat već urodio plodom, Skoko kaže kako na tom brodu ima još najmanje toliko posla koliko je već dosad uložio u njegovu obnovu.

  David Skoko David Skoko (Foto: Privatni album)

Uz sve poslovne obaveze, uspio je u svom naumu da svoje slobodno vrijeme posveti nečemu do čega mu je stalo. Najvažnija je organizacija, kaže. Planira poslovne obaveze barem tri-četiri mjeseca unaprijed i na taj način zna u kojem će trenutku imati više slobodnog vremena za druge stvari.

U isplanirani budžet za restauraciju uvijek dodam još 50 posto

Odmah nakon kupnje Skoko je na brodu popravljao sve što doprinosi sigurnosti. Promijenio je sve ulazne i izlazne ventile, kompletne strujne instalacije, sredio tankove, kormilo i obnovio motor. Nakon toga uslijedilo je vrijeme za uživanje. U sljedećem zahvatu sredio je jedra, tende, bitve, špirun i restaurirao sirene na pramcu. Ove zime obnovio je i čitavu tikovu palubu, sve prozore, strop i vitla.

Venus Venus (Foto: Privatni album)

"Ne mijenjaj ime broda"

Restaurirani brod i dalje se zove "Venus", kao i kada ga je kupio. Stari moreplovci kažu da promjena imena broda nosi nesreću, a nesreća na moru nije nikome draga. "Venus" je latinsko ime božice Venere, božice ljepote, ljubavi, plodnosti i spolnosti, koje ova stara ljepotica tako ponosno nosi.

Ja sam čovjek koji voli izazove i stalno si postavljam nove. Volim zahtjevne hobije jer mi daju mogućnost da se odmaknem od svakodnevnog posla, a ostanem u kreativnom trenutku. Nekad sam iz gušta sređivao motore pa stari auto, a sad je vrime za jedan prekrasan i jedinstveni brod. Volim starim stvarima vraćati njihov sjaj, veliki sam tradicionalist i puno su mi draže lijepe, stare jedinstvene stvari nego trendovska konfekcija, rekao je Skoko.

Legendarni poduhvat oduševio je i njegovu obitelj i prijatelje

Prvi koji je kročio na "Venus" bio je otac Davida Skoke. Nakon što je sve pregledao, rekao je sinu "Sada znaš gdje ćeš sa šoldima sljedećih 10 godina!" Prijatelji su jednako oduševljeni, a poznati "Venus" već ima legendarni status jer tko god prođe rivom i voli brodove, zastane baš ispred njegova broda.

Da mogu, na brodu bih i živio. Kada bude vrime, vjerojatno i hoću. Ja sam na moru jako sretan. Na "Venusu" obožavam jedriti s obitelji i s prijateljima, popiti pivicu ispod punih jedara. Volim mirne zalaske i večere na krmi, negdje u nekoj skrovitoj uvali na sidru. Volim jutra uz burin kad pijem kavu i planiramo gdje ćemo po tako lipon vitru.

Kako Skoko gaji ljubav prema obnavljanju, restauriranju i davanju starim stvarima novi oblik, posebno ga je oduševilo novo pivo Ožujsko Legendarno, koje utjelovljuje tradiciju, ali u okus dodaje inovativnost u vidu bogatijeg i slađeg okusa.

David Skoko David Skoko (Foto: Privatni album)

Volim hranu, pivo, brodove i ideje koje su duboko ukorijenjene u nas, povezane s onime što su imali i naši stari. Na tome graditi i razvijati nove ideje i vizije te pokušati ta iskustva prenijeti na sljedeće generacije. U svemu što radimo, bilo da je riječ o restauraciji broda ili inovativnom okusu svima dobro poznatog piva, moramo čuvati naslijeđe inspirirano tradicijom, koja ne treba biti kruta, već živa i inspirativna sa stalnom željom za rastom i razvojem i težnjom da se generacijama prenosi, zaključio je Skoko.

Ožujsko Legendarno Ožujsko Legendarno (Foto: Ožujsko)

Druga strast Melkiora Bašića koju je pretvorio u legendarni pothvat

Melkior Bašić Melkior Bašić (Foto: Nova Studio/Pavao Bobinac)

Melkior Bašić također ne provodi baš sve svoje vrijeme u kuhinji i također je pronašao drugu strast u životu. Za Bašića, kad nije u kuhinji okružen mirisima i okusima, najbolje provedeno vrijeme je ono s pilom u ruci. Veliki dio svog slobodnog vremena posvetio je izradi drvenog namještaja, ali i drvene nadstrešnice za pohranu drva.

Melkior Bašić Melkior Bašić (Foto: Nova Studio/Pavao Bobinac)

Melkior Bašić izradio je kuhinju Melkior Bašić izradio je kuhinju (Foto: Nova Studio/Pavao Bobinac)

Prvi put sam primio pilu u ruku u 33. godini života. Krenuo sam od najjednostavnijih stvari, zainteresiralo me, pa sam počeo razmišljati kako mogu napraviti i one malo kompliciranije i tako je počela moja ljubav prema stolariji, rekao je Bašić.

Obrada drveta kao antistresna terapija

Iako bi volio da mu privatne i poslovne obaveze dopuštaju više vremena provedenog s drvetom u rukama, zahvalan je i ponosan na ono što je dosad uspio izraditi. Svojim omiljenim hobijem najviše se bavi u svojoj radionici u Zagorju, u kojoj ga nitko ne ometa, a nered koji nastaje tijekom obrade drveta nikome ne smeta.

Kuhinja otvorenog tipa Melkiora Bašića Kuhinja otvorenog tipa Melkiora Bašića (Foto: Nova Studio/Pavao Bobinac)

Izradio je vlastitu radionicu, kuhinju, krevet, kutiju za odlaganje drva, ormar za cipele, nadstrešnicu i druge sitnice. Za Bašića je bavljenje drvetom prvenstveno antistresna terapija. Vidi i velike poveznice s kuhanjem, njegovom prvom strasti.

Komad drva je kao namirnica od koje se radi jelo. Treba mu pristupiti s pažnjom i obraditi ga na način da do izražaja dođu njegove kvalitete, rekao je Bašić.

Pazi prste

Kako u radu s drvom uvijek postoji opasnost, najčešći savjeti bližnjih bili su da pazi na prste, a komentar da je u Isusovim godinama odlučio postati stolar posebno mu se urezao u pamćenje. Najveća mu je podrška u tome što radi njegova obitelj, za koju često izrađuje i popravlja. Najviše je oduševljena njegova majka, koja zbog njegove vještine, truda i volje sada ima tri puta veću kuhinju.

Melkior Bašić Melkior Bašić (Foto: Nova Studio/Pavao Bobinac)

Za kuhara poput Melkiora Bašića noviteti su nešto čemu će uvijek dati šansu, i u obradi drva, kuhanju i isprobavanju novih namirnica i u isprobavanju novog piva. Ožujsko Legendarno je zato za njega pravi pogodak i ima okus koji ga podsjeća da je važno biti inovativan.

Ožujsko Legendarno ocijenjeno je ocjenom 4.2 Ožujsko Legendarno ocijenjeno je ocjenom 4.2 (Foto: Ožujsko)

Radi se o posebnom trosladnom pivu bogatog okusa s notama karamelnog slada i upečatljive zlatno-bakrene boje napravljenog s dodatkom odabranih sorti plemenitog hmelja. David Skoko i Melkior Bašić dvojica su od ukupno 8508 osoba koji su ocijenili Ožujsko Legendarno, a prosječna ocjena koju ovo pivo ponosno nosi je 4.2. Čak 92 posto ocjenjivača preporučili bi ovo pivo drugima. Drugačije je i jedinstveno, baš poput legendarnih pothvata ove dvojice vrhunskih kuhara.

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Ožujsko po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju