• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Zanimljivosti #legendarno

David i Melkior: Poznati hrvatski chefovi o svojim legendarnim pothvatima izvan kuhinje

Kuhinja je njihov domaći teren, ali kradu trenutke i za druge hobije. Poznati hrvatski chefovi David Skoko i Melkior Bašić odlučili su se na legendarne pothvate za koje je trebalo znanje, ali i puno fizičkog rada.
Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 8.06.2022 16:20 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Kensington - 2 Traumatično iskustvo Robert o jezivim prizorima snimljenima na američkim ulicama: "Posjetio sam grad živih zombija" Palmanova Utopija Na sat i pol od Hrvatske: Savršeni grad iz kojeg nije tako lako izići Nezdrava hrana - 2 Ultra-prerađeno Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti

Prije dvije i pol godine David Skoko svoju je ljubav prema moru odlučio dodatno začiniti kupnjom starog broda, koji je restaurirao i udahnuo mu novi život. Iako je ovaj legendarni pothvat već urodio plodom, Skoko kaže kako na tom brodu ima još najmanje toliko posla koliko je već dosad uložio u njegovu obnovu.

 

Uz sve poslovne obaveze, uspio je u svom naumu da svoje slobodno vrijeme posveti nečemu do čega mu je stalo. Najvažnija je organizacija, kaže. Planira poslovne obaveze barem tri-četiri mjeseca unaprijed i na taj način zna u kojem će trenutku imati više slobodnog vremena za druge stvari.

U isplanirani budžet za restauraciju uvijek dodam još 50 posto

Odmah nakon kupnje Skoko je na brodu popravljao sve što doprinosi sigurnosti. Promijenio je sve ulazne i izlazne ventile, kompletne strujne instalacije, sredio tankove, kormilo i obnovio motor. Nakon toga uslijedilo je vrijeme za uživanje. U sljedećem zahvatu sredio je jedra, tende, bitve, špirun i restaurirao sirene na pramcu. Ove zime obnovio je i čitavu tikovu palubu, sve prozore, strop i vitla.

"Ne mijenjaj ime broda"

Restaurirani brod i dalje se zove "Venus", kao i kada ga je kupio. Stari moreplovci kažu da promjena imena broda nosi nesreću, a nesreća na moru nije nikome draga. "Venus" je latinsko ime božice Venere, božice ljepote, ljubavi, plodnosti i spolnosti, koje ova stara ljepotica tako ponosno nosi.

Ja sam čovjek koji voli izazove i stalno si postavljam nove. Volim zahtjevne hobije jer mi daju mogućnost da se odmaknem od svakodnevnog posla, a ostanem u kreativnom trenutku. Nekad sam iz gušta sređivao motore pa stari auto, a sad je vrime za jedan prekrasan i jedinstveni brod. Volim starim stvarima vraćati njihov sjaj, veliki sam tradicionalist i puno su mi draže lijepe, stare jedinstvene stvari nego trendovska konfekcija, rekao je Skoko.

Legendarni poduhvat oduševio je i njegovu obitelj i prijatelje

Prvi koji je kročio na "Venus" bio je otac Davida Skoke. Nakon što je sve pregledao, rekao je sinu "Sada znaš gdje ćeš sa šoldima sljedećih 10 godina!" Prijatelji su jednako oduševljeni, a poznati "Venus" već ima legendarni status jer tko god prođe rivom i voli brodove, zastane baš ispred njegova broda.

Da mogu, na brodu bih i živio. Kada bude vrime, vjerojatno i hoću. Ja sam na moru jako sretan. Na "Venusu" obožavam jedriti s obitelji i s prijateljima, popiti pivicu ispod punih jedara. Volim mirne zalaske i večere na krmi, negdje u nekoj skrovitoj uvali na sidru. Volim jutra uz burin kad pijem kavu i planiramo gdje ćemo po tako lipon vitru.

Kako Skoko gaji ljubav prema obnavljanju, restauriranju i davanju starim stvarima novi oblik, posebno ga je oduševilo novo pivo Ožujsko Legendarno, koje utjelovljuje tradiciju, ali u okus dodaje inovativnost u vidu bogatijeg i slađeg okusa.

Volim hranu, pivo, brodove i ideje koje su duboko ukorijenjene u nas, povezane s onime što su imali i naši stari. Na tome graditi i razvijati nove ideje i vizije te pokušati ta iskustva prenijeti na sljedeće generacije. U svemu što radimo, bilo da je riječ o restauraciji broda ili inovativnom okusu svima dobro poznatog piva, moramo čuvati naslijeđe inspirirano tradicijom, koja ne treba biti kruta, već živa i inspirativna sa stalnom željom za rastom i razvojem i težnjom da se generacijama prenosi, zaključio je Skoko.

Druga strast Melkiora Bašića koju je pretvorio u legendarni pothvat

Melkior Bašić također ne provodi baš sve svoje vrijeme u kuhinji i također je pronašao drugu strast u životu. Za Bašića, kad nije u kuhinji okružen mirisima i okusima, najbolje provedeno vrijeme je ono s pilom u ruci. Veliki dio svog slobodnog vremena posvetio je izradi drvenog namještaja, ali i drvene nadstrešnice za pohranu drva.

Prvi put sam primio pilu u ruku u 33. godini života. Krenuo sam od najjednostavnijih stvari, zainteresiralo me, pa sam počeo razmišljati kako mogu napraviti i one malo kompliciranije i tako je počela moja ljubav prema stolariji, rekao je Bašić.

Obrada drveta kao antistresna terapija

Iako bi volio da mu privatne i poslovne obaveze dopuštaju više vremena provedenog s drvetom u rukama, zahvalan je i ponosan na ono što je dosad uspio izraditi. Svojim omiljenim hobijem najviše se bavi u svojoj radionici u Zagorju, u kojoj ga nitko ne ometa, a nered koji nastaje tijekom obrade drveta nikome ne smeta.

Izradio je vlastitu radionicu, kuhinju, krevet, kutiju za odlaganje drva, ormar za cipele, nadstrešnicu i druge sitnice. Za Bašića je bavljenje drvetom prvenstveno antistresna terapija. Vidi i velike poveznice s kuhanjem, njegovom prvom strasti.

Komad drva je kao namirnica od koje se radi jelo. Treba mu pristupiti s pažnjom i obraditi ga na način da do izražaja dođu njegove kvalitete, rekao je Bašić.

Pazi prste

Kako u radu s drvom uvijek postoji opasnost, najčešći savjeti bližnjih bili su da pazi na prste, a komentar da je u Isusovim godinama odlučio postati stolar posebno mu se urezao u pamćenje. Najveća mu je podrška u tome što radi njegova obitelj, za koju često izrađuje i popravlja. Najviše je oduševljena njegova majka, koja zbog njegove vještine, truda i volje sada ima tri puta veću kuhinju.

Za kuhara poput Melkiora Bašića noviteti su nešto čemu će uvijek dati šansu, i u obradi drva, kuhanju i isprobavanju novih namirnica i u isprobavanju novog piva. Ožujsko Legendarno je zato za njega pravi pogodak i ima okus koji ga podsjeća da je važno biti inovativan.

Radi se o posebnom trosladnom pivu bogatog okusa s notama karamelnog slada i upečatljive zlatno-bakrene boje napravljenog s dodatkom odabranih sorti plemenitog hmelja. David Skoko i Melkior Bašić dvojica su od ukupno 8508 osoba koji su ocijenili Ožujsko Legendarno, a prosječna ocjena koju ovo pivo ponosno nosi je 4.2. Čak 92 posto ocjenjivača preporučili bi ovo pivo drugima. Drugačije je i jedinstveno, baš poput legendarnih pothvata ove dvojice vrhunskih kuhara.

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Ožujsko po najvišim profesionalnim standardima.

  • #legendarno
  • #ožujsko legendarno
  • #melkior bašić
  • #david skoko
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Zeleno i održivo, poštovanje prirode dio je međimurskog mentaliteta.
Oglas
Zeleno i održivo, poštovanje prirode dio je međimurskog mentaliteta.
Novi kviz općeg znanja: Jedan koji ćete raspetljati kao od šale
15 pitanja
Novi kviz općeg znanja: Jedan koji ćete raspetljati kao od šale
Picadillo: Jednostavno jelo s latino temperamentom
Hit s mljevenim mesom
Picadillo: Recept za senzacionalno, a jednostavno jelo iz jedne tave
Minglanje v klanjcu: Mala ulica u Samoboru koja je vratila starinski duh blagdana
Domaće i iskreno
Minglanje v klanjcu: Mala ulica u Samoboru koja je vratila starinski duh blagdana
Uzbudljivi Paros: Predivni grčki otok koji je promijenio povijest Hvara
Pogled u prošlost
Uzbudljivi Paros: Predivni grčki otok koji je promijenio povijest Hvara
Kada ga dodajete u jelo? 5 najvećih grešaka koje radimo kada kuhamo s češnjakom
Ispravite ih...
Kada ga dodajete u jelo? 5 najvećih grešaka koje radimo kada kuhamo s češnjakom
Robert o jezivim prizorima snimljenima na američkim ulicama: "Posjetio sam grad živih zombija"
Traumatično iskustvo
Robert o jezivim prizorima snimljenima na američkim ulicama: "Posjetio sam grad živih zombija"
Traži se sretnik koji će doživotno ljetovati u najluksuznijem istarskom resortu
Pical Resort
Traži se sretnik koji će doživotno besplatno ljetovati u najluksuznijem istarskom resortu
Na 3 sata od Zagreba: Savršeni grad iz kojeg nije "tako lako" izići
Utopija
Na sat i pol od Hrvatske: Savršeni grad iz kojeg nije tako lako izići
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Ultra-prerađeno
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Otok Migingo je najnaseljeniji otok na svijetu
A gdje je kladionica!?
4 kafića, javna kuća i ljekarna: Je li ovo najnaseljeniji otok na svijetu?
"Ajme majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
Zamke za turiste?
"Ajme, majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Ana Radović dvaput je zvala Hitnu iz razbijenog auta, vozač je imao pun dosje prekršaja. Shrvani otac: "Samo želim znati tko je on"
TRAGEDIJA U SRBIJI
Ana Radović dvaput je zvala hitnu iz razbijenog auta, vozač je imao pun dosje prekršaja. Shrvani otac: "Samo želim znati tko je on"
Otkriveno tko je bio u automobilu s nestalom Anom iz Srbije
PROMETNA NESREĆA
Otkriveno tko je bio u automobilu s nestalom Anom: Prije smrti zvala je dva broja
Njemačke kompanije se rješavaju zaposlenih i nude izdašne otpremnine
otpuštanje radnika
Na tisuće zaposlenih leti van, ali zato dijele bogatstvo za odlazak! "420.000 eura otpremnine i još se uvijek isplati"
show
Nenad Tatarinov privukao pažnju najnovijom fotografijom na Instagramu
''Čestitke''
Nova fotka bivšeg supruga Maje Šuput otkrila promjenu u njegovu životu
Ana de Armas oduševila je prirodnim izgledom bez šminke
snimili je paparazzi
Izgled bez šminke holivudske glumice zapanjio svijet, uistinu je prava ljepotica!
Tko je zet Mileta Kitića?
godinama su skupa
Tko je zet Mileta Kitića? Ne voli privlačiti pažnju javnosti, a njegovoj mezimici je velika podrška
zdravlje
6 namirnica koje nikad ne biste smjeli čuvati u plastici
Upozorava stručnjakinja
6 namirnica koje nikad ne biste smjeli čuvati u plastici
5 razloga zašto vam je teško penjati se stepenicama
Fizioterapeut objašnjava
5 razloga zašto vam je teško penjati se stepenicama
Ovo je tihi znak raka gušterače koji mnogi propuštaju – prepoznajte ga na vrijeme!
Alarmantni rezultati nove studije
Ovo je tihi znak raka gušterače koji mnogi propuštaju – prepoznajte ga na vrijeme!
zabava
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
Urnebesno
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
"Bruka i sramota": Pokazala stepenice od 1600 eura, cijela regija je traži ime majstora
Kako je to moguće?
"Bruka i sramota": Pokazala stepenice od 1600 eura, cijela regija je traži ime majstora
Majstorski postavljena školjka nasmijala regiju, svi se pitaju kako je to moguće
Jao…
Majstorski postavljena školjka nasmijala regiju, svi se pitaju kako je to moguće
tech
Više od milijun korisnika prešlo na ovaj operativni sustav odmah nakon gašenja podrške za Windows 10
Počeo egzodus?
Više od milijun korisnika prešlo na ovaj operativni sustav odmah nakon gašenja podrške za Windows 10
VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere"
Kakvo iznenađenje
VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere"
Japanski znanstvenici uspjeli ostvariti nešto dosad neizvedivo: Napravljena simulacija naše čitave galaksije - do zadnje zvijezde
100 miljardi svijetlih točkica
Japanski znanstvenici uspjeli ostvariti nešto dosad neizvedivo: Napravljena simulacija naše čitave galaksije - do zadnje zvijezde
sport
Video se pojavio na internetu: Lautaro bezobrazno nasrnuo na Modrića, pogledajte Lukinu reakciju
argentinac se pogubio
Video se pojavio na internetu: Lautaro bezobrazno nasrnuo na Modrića, pogledajte Lukinu reakciju
On pa Toni Fruk: Senzacionalni klinac odbio je Dinamo i sad je pred transferom života
Najkorisniji igrač lige
On pa Toni Fruk: Senzacionalni klinac odbio je Dinamo i sad je pred transferom života
Ivan Perišić se ozlijedio na utakmici protiv Liverpoola
BRZ OPORAVAK!
Ivan Perišić se ozlijedio na utakmici protiv Liverpoola
tv
Kumovi: Došlo je jutro i mora joj platiti
KUMOVI
Kumovi: Došlo je jutro i mora joj platiti
MasterChef: Barbara je za nijansu bila bolji HOP od Renate i osvojila platinu!
ČESTITAMO!
Barbara je za nijansu bila bolji HOP od Renate i osvojila platinu!
Kumovi: Iznenadila ga je svojim zahtjevom – je li ispravno postupila?
KUMOVI
Iznenadila ga je svojim zahtjevom – je li ispravno postupila?
putovanja
Na 3 sata od Zagreba: Savršeni grad iz kojeg nije "tako lako" izići
Utopija
Na sat i pol od Hrvatske: Savršeni grad iz kojeg nije tako lako izići
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Ultra-prerađeno
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Robert o jezivim prizorima snimljenima na američkim ulicama: "Posjetio sam grad živih zombija"
Traumatično iskustvo
Robert o jezivim prizorima snimljenima na američkim ulicama: "Posjetio sam grad živih zombija"
novac
Šef šibenskog Iskra brodogradilišta vjeruje da mogu preuzeti 3. maj i učiniti ga profitabilnim. Otkriva kako
Koja je tajna uspjeha?
Šef šibenskog Iskra brodogradilišta vjeruje da mogu preuzeti 3. maj i učiniti ga profitabilnim. Otkriva kako
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
kamikaze na cesti
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
lifestyle
Advent u Samoboru
Advent u Samoboru
Provjerite zašto je ovaj hrvatski grad postao hit Adventa, spremaju čaroliju
Popis recepata za kolače od dizanog tijesta
Mekani, slasni i podatni
Za vas smo pripremile popis recepata za kolače od dizanog tijesta, imamo ih 15, a tu je i bonus
Gabriela kolač blogerice Petre Sabljić
Najdraži kolač ikad
Svi traže recept za kolač s finom kremom i prhkim korama, mi ga dijelimo s vama
sve
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
Urnebesno
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
Video se pojavio na internetu: Lautaro bezobrazno nasrnuo na Modrića, pogledajte Lukinu reakciju
argentinac se pogubio
Video se pojavio na internetu: Lautaro bezobrazno nasrnuo na Modrića, pogledajte Lukinu reakciju
On pa Toni Fruk: Senzacionalni klinac odbio je Dinamo i sad je pred transferom života
Najkorisniji igrač lige
On pa Toni Fruk: Senzacionalni klinac odbio je Dinamo i sad je pred transferom života
Chefovi u Istri
Super teme

Samo za profesionalce: Poznati chefovi u Istri će održati niz kulinarskih radionica

Samo neka od imena koja će u ovogodišnjem jesenskom ciklusu radionica prenijeti svoja znanja i iskustva su David Skoko, Mario Čepek, Suzana Kvesić, Luka Košir i mnogi drugi. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close