• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Zanimljivosti #legendarno

David i Melkior: Poznati hrvatski chefovi o svojim legendarnim pothvatima izvan kuhinje

Kuhinja je njihov domaći teren, ali kradu trenutke i za druge hobije. Poznati hrvatski chefovi David Skoko i Melkior Bašić odlučili su se na legendarne pothvate za koje je trebalo znanje, ali i puno fizičkog rada.
Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 8.06.2022 16:20 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Nezdrava hrana - 2 Ultra-prerađeno Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti Tunel Rose u Bokokotorskom zaljevu - 7 Beton i hrđa Tragovi JNA-a u prekrasnoj Boki: Napušten tunel za podmornice Rose Zurich - 5 U unajmljenom stanu? Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata

Prije dvije i pol godine David Skoko svoju je ljubav prema moru odlučio dodatno začiniti kupnjom starog broda, koji je restaurirao i udahnuo mu novi život. Iako je ovaj legendarni pothvat već urodio plodom, Skoko kaže kako na tom brodu ima još najmanje toliko posla koliko je već dosad uložio u njegovu obnovu.

 

Uz sve poslovne obaveze, uspio je u svom naumu da svoje slobodno vrijeme posveti nečemu do čega mu je stalo. Najvažnija je organizacija, kaže. Planira poslovne obaveze barem tri-četiri mjeseca unaprijed i na taj način zna u kojem će trenutku imati više slobodnog vremena za druge stvari.

U isplanirani budžet za restauraciju uvijek dodam još 50 posto

Odmah nakon kupnje Skoko je na brodu popravljao sve što doprinosi sigurnosti. Promijenio je sve ulazne i izlazne ventile, kompletne strujne instalacije, sredio tankove, kormilo i obnovio motor. Nakon toga uslijedilo je vrijeme za uživanje. U sljedećem zahvatu sredio je jedra, tende, bitve, špirun i restaurirao sirene na pramcu. Ove zime obnovio je i čitavu tikovu palubu, sve prozore, strop i vitla.

"Ne mijenjaj ime broda"

Restaurirani brod i dalje se zove "Venus", kao i kada ga je kupio. Stari moreplovci kažu da promjena imena broda nosi nesreću, a nesreća na moru nije nikome draga. "Venus" je latinsko ime božice Venere, božice ljepote, ljubavi, plodnosti i spolnosti, koje ova stara ljepotica tako ponosno nosi.

Ja sam čovjek koji voli izazove i stalno si postavljam nove. Volim zahtjevne hobije jer mi daju mogućnost da se odmaknem od svakodnevnog posla, a ostanem u kreativnom trenutku. Nekad sam iz gušta sređivao motore pa stari auto, a sad je vrime za jedan prekrasan i jedinstveni brod. Volim starim stvarima vraćati njihov sjaj, veliki sam tradicionalist i puno su mi draže lijepe, stare jedinstvene stvari nego trendovska konfekcija, rekao je Skoko.

Legendarni poduhvat oduševio je i njegovu obitelj i prijatelje

Prvi koji je kročio na "Venus" bio je otac Davida Skoke. Nakon što je sve pregledao, rekao je sinu "Sada znaš gdje ćeš sa šoldima sljedećih 10 godina!" Prijatelji su jednako oduševljeni, a poznati "Venus" već ima legendarni status jer tko god prođe rivom i voli brodove, zastane baš ispred njegova broda.

Da mogu, na brodu bih i živio. Kada bude vrime, vjerojatno i hoću. Ja sam na moru jako sretan. Na "Venusu" obožavam jedriti s obitelji i s prijateljima, popiti pivicu ispod punih jedara. Volim mirne zalaske i večere na krmi, negdje u nekoj skrovitoj uvali na sidru. Volim jutra uz burin kad pijem kavu i planiramo gdje ćemo po tako lipon vitru.

Kako Skoko gaji ljubav prema obnavljanju, restauriranju i davanju starim stvarima novi oblik, posebno ga je oduševilo novo pivo Ožujsko Legendarno, koje utjelovljuje tradiciju, ali u okus dodaje inovativnost u vidu bogatijeg i slađeg okusa.

Volim hranu, pivo, brodove i ideje koje su duboko ukorijenjene u nas, povezane s onime što su imali i naši stari. Na tome graditi i razvijati nove ideje i vizije te pokušati ta iskustva prenijeti na sljedeće generacije. U svemu što radimo, bilo da je riječ o restauraciji broda ili inovativnom okusu svima dobro poznatog piva, moramo čuvati naslijeđe inspirirano tradicijom, koja ne treba biti kruta, već živa i inspirativna sa stalnom željom za rastom i razvojem i težnjom da se generacijama prenosi, zaključio je Skoko.

Druga strast Melkiora Bašića koju je pretvorio u legendarni pothvat

Melkior Bašić također ne provodi baš sve svoje vrijeme u kuhinji i također je pronašao drugu strast u životu. Za Bašića, kad nije u kuhinji okružen mirisima i okusima, najbolje provedeno vrijeme je ono s pilom u ruci. Veliki dio svog slobodnog vremena posvetio je izradi drvenog namještaja, ali i drvene nadstrešnice za pohranu drva.

Prvi put sam primio pilu u ruku u 33. godini života. Krenuo sam od najjednostavnijih stvari, zainteresiralo me, pa sam počeo razmišljati kako mogu napraviti i one malo kompliciranije i tako je počela moja ljubav prema stolariji, rekao je Bašić.

Obrada drveta kao antistresna terapija

Iako bi volio da mu privatne i poslovne obaveze dopuštaju više vremena provedenog s drvetom u rukama, zahvalan je i ponosan na ono što je dosad uspio izraditi. Svojim omiljenim hobijem najviše se bavi u svojoj radionici u Zagorju, u kojoj ga nitko ne ometa, a nered koji nastaje tijekom obrade drveta nikome ne smeta.

Izradio je vlastitu radionicu, kuhinju, krevet, kutiju za odlaganje drva, ormar za cipele, nadstrešnicu i druge sitnice. Za Bašića je bavljenje drvetom prvenstveno antistresna terapija. Vidi i velike poveznice s kuhanjem, njegovom prvom strasti.

Komad drva je kao namirnica od koje se radi jelo. Treba mu pristupiti s pažnjom i obraditi ga na način da do izražaja dođu njegove kvalitete, rekao je Bašić.

Pazi prste

Kako u radu s drvom uvijek postoji opasnost, najčešći savjeti bližnjih bili su da pazi na prste, a komentar da je u Isusovim godinama odlučio postati stolar posebno mu se urezao u pamćenje. Najveća mu je podrška u tome što radi njegova obitelj, za koju često izrađuje i popravlja. Najviše je oduševljena njegova majka, koja zbog njegove vještine, truda i volje sada ima tri puta veću kuhinju.

Za kuhara poput Melkiora Bašića noviteti su nešto čemu će uvijek dati šansu, i u obradi drva, kuhanju i isprobavanju novih namirnica i u isprobavanju novog piva. Ožujsko Legendarno je zato za njega pravi pogodak i ima okus koji ga podsjeća da je važno biti inovativan.

Radi se o posebnom trosladnom pivu bogatog okusa s notama karamelnog slada i upečatljive zlatno-bakrene boje napravljenog s dodatkom odabranih sorti plemenitog hmelja. David Skoko i Melkior Bašić dvojica su od ukupno 8508 osoba koji su ocijenili Ožujsko Legendarno, a prosječna ocjena koju ovo pivo ponosno nosi je 4.2. Čak 92 posto ocjenjivača preporučili bi ovo pivo drugima. Drugačije je i jedinstveno, baš poput legendarnih pothvata ove dvojice vrhunskih kuhara.

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Ožujsko po najvišim profesionalnim standardima.

  • #legendarno
  • #ožujsko legendarno
  • #melkior bašić
  • #david skoko
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Proteinski brownie recept
Samo 5 sastojaka!
Ove čokoladne kocke jako su fine, a možete ih pojesti prije ili nakon treninga umjesto proteinskog shakea
Otok Migingo je najnaseljeniji otok na svijetu
A gdje je kladionica!?
4 kafića, javna kuća i ljekarna: Je li ovo najnaseljeniji otok na svijetu?
Zašto svi vole čips? Pravi razlog zbog kojeg je tako lako smazati cijelu vrećicu
Točka užitka
Zašto svi vole čips? Pravi razlog zbog kojeg je tako lako smazati cijelu vrećicu
Omiljeno nedjeljno pečenje: Recept za bavarsku svinjetinu u slasnom tamnom umaku
Nježno za budžet
Omiljeno nedjeljno pečenje za manje od 10 eura za 4 osobe
Leti, leti - plaća: Mjesta na kojima vas hranjenje golubova može koštati i do 9 tisuća eura
Mrvice k sebi
Leti, leti - plaća: Mjesta na kojima vas hranjenje golubova može koštati i do 9 tisuća eura
Morska farma za uzgoj ribe Genghai No 1, Kina
50 tisuća posjetitelja
Morska farma za uzgoj ribe i škampa postala je turistički hit u Kini, a evo i zašto
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Ultra-prerađeno
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Tragovi JNA-a u prekrasnoj Boki: Napušten tunel za podmornice Rose
Beton i hrđa
Tragovi JNA-a u prekrasnoj Boki: Napušten tunel za podmornice Rose
"Ajme majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
Zamke za turiste?
"Ajme, majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
U unajmljenom stanu?
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine
Izbacite s jelovnika
Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine
Kviz općeg znanja: Za one koji preziru mrak neznanja
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Samo će rijetki imati sve točno

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Tragedija u cirkusu: Tijekom izvedbe Globusa smrti poginuo akrobat
Pred očima publike
Tragedija u cirkusu: Tijekom izvedbe Globusa smrti poginuo akrobat
Boris Jokić o požaru Vjesnika i utjecaju društvenih mreža na mlade
Za Dnevnik Nove TV
Jokić o opasnim izazovima i Vjesniku: "Požar nije slučajan, nego je rezultat dvije stvari"
VREMENSKA PROGNOZA - pogledajte kakvo će vrijeme biti idućih dana
Vremenska prognoza
Stižu nove oborine, a nastavljaju se niske temperature: Meteorolog otkrio kada nastupa smirivanje vremena
show
Thompson u Osijeku ispunio želju publici i otpjevao pjesmu koja nije bila na repertoaru
svi su to htjeli!
Thompson u Osijeku ispunio želju publici i otpjevao pjesmu koja nije bila na repertoaru!
Thompson zaustavio koncert zbog baklje
morao upozoriti
Thompson bio prisiljen zaustaviti koncert! "Molim vas, nemojte to raditi"
Miss Universe Jamajke u teškom je stanju nakon pada s pozornice, obitelj iznijela detalje
"Liječnici su odlučili..."
Miss Universe Jamajke u teškom je stanju nakon pada s pozornice, obitelj iznijela detalje
zdravlje
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Pokrovitelj Donat
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
Onkolozi upozoravaju
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
zabava
Ovakvo prijevoza ima samo u Hrvatskoj! Pogledajte kako je osigurao teret
Zanimljivo rješenje
Ovakvog prijevoza ima samo u Hrvatskoj! Pogledajte kako je osigurao teret
Žrtvovao kameru i spustio je na dno jedne od najopasnijih rijeka na svijetu! Pogledajte što je snimio
Wow!
Žrtvovao kameru i spustio je na dno jedne od najopasnijih rijeka na svijetu! Pogledajte što je snimio
Uhvatili životinje u šašavim situacijama pa sa svima podijelili urnebes
Kakav kaos...
Uhvatili životinje u šašavim situacijama pa sa svima podijelili urnebes
tech
Neočekivano otkriće u Kuiperovu pojasu mijenja pogled na povijest Sunčeva sustava
Nakon novih analiza
Neočekivano otkriće u Kuiperovu pojasu mijenja pogled na povijest Sunčeva sustava
Komarce mrzimo zbog njihovog alata za sisanje krvi, no znanstvenici su otkrili da se isti može upotrijebiti na čudesan način
Tehnologija iz prirode
Komarce mrzimo zbog njihovog alata za sisanje krvi, no znanstvenici su otkrili da se isti može upotrijebiti na čudesan način
VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere"
Kakvo iznenađenje
VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere"
sport
Gonzalo Garcia objasnio je zašto u igru nije ušao Marko Livaja u visokom porazu protiv Rijeke
Potres u Splitu?
Puklo između Livaje i Garcije? Španjolac tražio da se zagrije, on poručio - ''Boli me trbuh''
VIDEO Real Sociedad preokretom svladao Osasunu: Ante Budimir ušao s klupe
Pogledajte golove
VIDEO Nesretan povratak Budimira u redove Osasune: Vatreni slavio preokretom
Bad Blue Boysi poslali jasnu poruku Vladimiru Putinu: Uslijedilo je skandiranje dvije riječi
Podrška imenjacima
FOTO Bad Blue Boysi poslali jasnu poruku Putinu: Uslijedilo je skandiranje dvije riječi
tv
MasterChef: Mario Mihelj napustio studio bez objašnjenja i zbunio kandidate - gdje je otišao?!
ŠTO SE DOGAĐA?
Mario Mihelj napustio studio bez objašnjenja i zbunio kandidate - gdje je otišao?!
Kumovi: Iskre frcaju na sve strane - tko će se sve zaljubiti ne propustite saznati u novim epizodama serije "Kumovi"
KUMOVI
Iskre frcaju na sve strane - tko će se sve zaljubiti ne propustite saznati u novim epizodama serije "Kumovi"
U dobru i zlu: Svi imaju skrivene osjećaje – hoće li ih oni skupo koštati ne propustite otkriti u novim epizodama serije "U dobru i zlu"
U DOBRU I ZLU
Svi imaju skrivene osjećaje – hoće li ih oni skupo koštati ne propustite otkriti u novim epizodama serije "U dobru i zlu"
putovanja
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Ultra-prerađeno
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Najviše naseljeno mjesto u Hrvatskoj: Gorska idila u kojoj ćete se preporoditi
Jedinstveno
Najviše naseljeno mjesto u Hrvatskoj: Gorska idila u kojoj ćete se preporoditi
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
U unajmljenom stanu?
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Krenuli su iz Splita i iz distribucije prešli u proizvodnju, a sada najavljuju i pogon pored Zagreba
Preuzeli Katran
Krenuli su iz Splita i iz distribucije prešli u proizvodnju, a sada najavljuju i pogon pored Zagreba
Nije više za život: Smrtonosno zagađenje u metropoli godišnje odnese više od 17.000 života
Grad koji ubija
Nije više za život: Smrtonosno zagađenje u metropoli godišnje odnese više od 17.000 života
lifestyle
Adventski vijenci čitateljica koje možete kopirati ove godine
IZ PROŠLIH GODINA
Izdvojili smo 20 adventskih vijenaca naših čitateljica koji su s razlogom skupili stotine lajkova
Recept za kraljevski kolač Nataše Pralice
Laka priprema
Tako bogat, ukusan i raskošan: Recept za kolač koji će oduševiti baš svakog tko ga proba
Tri znaka ulaze u potpuno novu energiju do kraja godine
Stižu promjene
Tri znaka ulaze u potpuno novu energiju do kraja godine, a ona će privući i nova poznanstva
sve
Thompson u Osijeku ispunio želju publici i otpjevao pjesmu koja nije bila na repertoaru
svi su to htjeli!
Thompson u Osijeku ispunio želju publici i otpjevao pjesmu koja nije bila na repertoaru!
Thompson zaustavio koncert zbog baklje
morao upozoriti
Thompson bio prisiljen zaustaviti koncert! "Molim vas, nemojte to raditi"
Miss Universe Jamajke u teškom je stanju nakon pada s pozornice, obitelj iznijela detalje
"Liječnici su odlučili..."
Miss Universe Jamajke u teškom je stanju nakon pada s pozornice, obitelj iznijela detalje
Chefovi u Istri
Super teme

Samo za profesionalce: Poznati chefovi u Istri će održati niz kulinarskih radionica

Samo neka od imena koja će u ovogodišnjem jesenskom ciklusu radionica prenijeti svoja znanja i iskustva su David Skoko, Mario Čepek, Suzana Kvesić, Luka Košir i mnogi drugi. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close