U Hrvatskoj božićne dane provodimo u krugu obitelji i prijatelja s mnogo hrane i pića, pjesmom i poklonima ispod bora. No diljem kugle zemaljske ima raznih neobičnih, pa i itekako bizarnih tradicija...

Obiteljski izlazak u saunu 

Umjesto okupljanja oko božićnog drvca obitelji diljem Estonije se gole okupljaju u sauni te si međusobno brišu znoj. Navodno im ovaj običaj pomaže u uklanjanju zlih duhova i zle krvi u obitelji. Na grupnim obiteljskim sauniranjima sudjeluje uža i šira obitelj, tete, stričevi, djedovi, bake, sestrične i bratići... Prava zabava za cijelu obitelj u kojoj inače mogu uživati cijele godine, no kažu da je sauniranje na Božić posebni doživljaj.

Smeće spaja susjede 

Obitelji diljem Gvatemale za blagdane sakupljaju kućanski otpad te ga iznose na ulicu i grade veliko brdo kako bi ga spalili i otjerali zle duhove i nesreću. Takvo je druženje idealno za dobrosusjedske odnose. Najprije zajedničkim snagama grade hrpu smeća koju potom ritualno pale kako bi božićno slavlje moglo započeti. Zamislite samo smrad koji se širi ulicama - svakako neobičan doček Božića.

Sve što želim... je pržena piletina!

Iako je u Japanu Božić skroman, zahvaljujući dobroj marketinškoj kampanji Kurisumasu ni wa kentakkii ( ili “Kentucky for Christmas”) iz 1974. godine, tradicija u Japanu ipak postoji na Badnjak. Obitelji diljem zemlje odlaze u lokalni KFC po prženu piletinu. 

Ima li tko gusjenicu viška? 

Prethodne tradicije su bile neobične, ali ona najbizarnija (ako se nas pita) je ona iz Južnoafričke Republike. Što je Božić bez hrane i poslastica? Možete li zamisliti Božić bez obilja specijaliteta? U Južnoafričkoj Republici se božićni blagdani slave posebnom delicijom koju zasigurno nećete pronaći nigdje drugdje na svijetu, naime oni jedu pržene gusjenice. Navodno im je najveći problem osigurati dovoljne zalihe ove namirnice za vrijeme blagdana jer baš svi žele uživati u ovoj delikatesi za Božić. Mljac ili fuj?

Najbolja zemlja za proslavu Božića u Europi? Mjesto na kojem kuhano vino teče u potocima, a lampice svijetle već od studenog... Koliba Djeda Božićnjaka u Laponiji - 6 Koliba Djeda Božićnjaka u Laponiji - 4 Laponija +1 Laponija - 13

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju