Zagrebačka gastronomska scena svake godine postaje sve uzbudljivija. Dokazuje to i novi proljetni jelovnik Dubravkina puta u Zagrebu, na kojem se našao jedan nesvakidašnji desert.

Točnije, riječ je mousseu od jagode s gelom od šumskih jagoda, pjenom od madagaskarske vanilije te s domaćim sladoledom od sijena.

Da, dobro ste pročitali. Sladoled od sijena – i to onog alpskog. Ovu slatku kreaciju potpisuje dobro poznati majstor slatkog Robert Bašić koji je inspiraciju pronašao u svojem djetinjstvu.

"Djetinjstvo sam provodio na selu kod bake i dede. Kao gradsko dijete jedna od glavnih okupacija bilo mi je pomaganje njima, a pogotovo kod spremanja sijena za zimu. U tom sijenu uvijek je bio poljskih jagoda," otkriva nam pastry chef Dubravkina puta.

Upravo zato kreirao je desert koji miriše na pokošenu travu i njegove školske praznike, ali i kojem se isprepliću suptilni okusi alpskog sijena s jagodom i vanilijom. Juha od kvarnerskih škampa s uljem od škampa u prahu Juha od kvarnerskih škampa s uljem od škampa u prahu (Foto: Rajna Raguž Photography)
U sklopu novog proljetnog jelovnika Dubravkina puta mogu se isprobati i zanimljiva slana jela novog glavnog chefa Vedrana Petranovića, koji je na ovoj funkciji zamijenio Prisku Thuring.

Kušati se može ceviche od sušenog brancina s kremom od graška, mrkvom i rotkvicama te s emulzijom od maslinova ulja Chiavalon i naranče. Na jelovniku se nalazi juha od kvarnerskih škampa s uljem od škampa u prahu, kao i rižoto sa šparogama, medvjeđim lukom i jakobovim kapicama.

Tu je i pečeni file kovača koji se poslužuje s ribljim velouteom, umakom od kurkume, kremom od pastrnjaka, kumkvatom i mladim lukom.

Zavirite u našu fotogaleriju i pogledajte dio novog proljetnog jelovnika Dubravkina puta. Glavni chef Dubravkina puta Vedran Petranić Glavni chef Dubravkina puta Vedran Petranić (Foto: Rajna Raguž Photography)

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju