Bali je godinama bila jedna od najtraženijih destinacija na svijetu. S raskošnim poljima riže, surferskim plažama i jedinstvenoj Bali-Hindu kulturi, Bali osvaja turiste već desetljećima. No s procvatom turizma i mnogi drugi otoci skaču u prvi plan sa zapanjujućom prirodom i fascinantnom kulturom.

Lombok, koji se nalazi tek iza 'ugla' Balija ima sve što moderni turist traži. Pješčane plaže, prekrasnu prirodi i nikakvu gužvu. Evo zašto je Lombok toliko bolji od Balija.

Na Lomboku je još uvijek netaknuta priroda

Ako pogledate fotografije Balija od prije 30-tak godina vidjet ćete da je on postao žrtva brzog razvoja, a veći dio južne obale pretvoren je u naselja. I dok je nekad oduševljavao turiste prekrasnim poljima riže, danas se ovdje osjećate kao da se nalazite u užurbanom gradu.

U suprotnosti tome Lombok se čini kao malo selo koje još uvijek spava svoj zimski san. Netaknuta priroda prostire se po cijelom otoku, a u samo nekoliko minuta biciklom ćete se naći usred polja riže. Središte otoka je nacionalni park kojim dominira golemi slap, a šume su pune divljači.

Lombok nije 'zagađen' prometom

Bali možda je mali otok, ali ponekad su potrebni sati kako biste došli s jednog mjesta na drugo. Promet je užurban, a nesreće motocikala su česta pojava. Lombok još uvijek nije 'prezagađen' prometom, što ga čini savršenim za vožnju motorom ili biciklom, a taksijem ili kombijem možete u relativno kratkom vremenu doći s jedne strane otoka na drugu.

Lombok ima manje turista

Bali je već desetljećima na vrhu popisa najpoželjnijih destinacija i prema tome je prepun turista. Na Lomboku još uvijek možete surfati bez da pazite koga ćete 'zgaziti'. Bez gužve, možete se opustiti uživajući u predivnoj prirodi i upijanju neistražene kulture.

Lombok je pravo 'lokalno' odmorište

Sa znatno manje turista, Lombok još uvijek uspijeva održati lokalni štih. U gradovima Senggigi i Kuta, turisti i 'lokalci' još uvijek surfaju zajedno, jedu u istim restoranima i zabavljaju se u istim barovima. A glavni grad Mataram poznat je po tradicijskim restoranima i obrtima u kojima možete kupiti tradicionalne, ručno izrađene, suvenire.

Lombok je znatno jeftinija destinacija

Na kraju ono što je jako bitno. Lombok je znatno jeftinija destinacija od Balija. Bali obožavaju slavne osobe, te su mnoga odmorišta zbog toga podigla svoje cijene do neba. No Lombok još uvijek nije sam sebe uzdigao u zvijezde te se za prosječnu cijenu može uživati u vrhunskoj hrani, ali i odsjesti u kvalitetnom smještaju.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju