Parma, Italija

Parmezan je najbolji začin talijanskoj tjestenini. Ne čudi stoga da ovaj tvrdi ovčji sir, koji se proizvodi još od Srednjeg vijeka u Parmi i okolnim mjestima, privlači toliko velik broj turista. Ne šalimo se, u njegovu čast otvoren je i specijalizirani muzej – Museo del Parmigiano Reggiano!

Alkmaar, Nizozemska
Ako uživate u slasnom okusu Gaude i Edamera, posjetite nizozemsku regiju Alkmaar. Ovdje se sirevi proizvode od 1600-tih godina prošlog stoljeća, a nekoć se regija smatrala komercijalnim sirnim centrom svijeta. Na lokalnim tržnicama i danas možete kupiti najfinije kravlje sireve, te svjedočiti tradicionalnu procjenu njegove vrijednosti od koluta do koluta.

Roquefort, Francuska
Mjesto Roquefort proslavilo se zahvaljujući istoimenom siru s plemenitim plijesnima. Legenda kaže da se francuski pastir sklonio u pećinu kako bi pojeo komad kruha sa sirom, slučajno ugledao lijepu djevojku i zaboravio na obrok. Nakon nekoliko tjedana vratio se na isto mjesto i s istim ciljem, te pronašao sir posve novog okusa i kvalitete.


Otok Pag, Hrvatska
Bura, sol Jadranskog mora, vrhunsko ovčje mlijeko i specifični geografski položaj, učinili su otok Pag idealnim mjestom za proizvodnju tvrdog sira. Paški sir odlikuje se aromatičnim okusom koji proizlazi iz mlijeka ovce hranjene lokalnim biljem, a koji se izvrsno sljubljuje s dalmatinskim pršutom, maslinama i domaćim kruhom.

Wisconsin, Sjedinjenje Američke Države
Wisconsin nazivaju i mliječnom državom te američkim sirnim  centrom jer proizvodi 15 posto svog mlijeka SAD-a, kao i više od 350 različitih vrsta sireva. 

Emmental, Švicarska

Najpoznatiji sir s rupama – emmentaler proizvodi se u ovoj njemačkoj regiji Švicarske od 1300-tih godina prošlog stoljeća. Nježni kravlji sir umjerene slatkoće jedan je od najvećih izvoznih proizvoda ove države, a godišnje privuče nekoliko desetaka tisuća turista na biciklističku turu.

U 10 najpoznatijih sirnih destinacija svijeta našlo se i meksičko mjesto Chihuahua, Ile d'Orelans iz Quebeca, Tibet te Gloucestershire iz Velike Britanije koje su odabrali urednici časopisa Huffington Post.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju