Parma, Italija

Parmezan je najbolji začin talijanskoj tjestenini. Ne čudi stoga da ovaj tvrdi ovčji sir, koji se proizvodi još od Srednjeg vijeka u Parmi i okolnim mjestima, privlači toliko velik broj turista. Ne šalimo se, u njegovu čast otvoren je i specijalizirani muzej – Museo del Parmigiano Reggiano!

Alkmaar, Nizozemska
Ako uživate u slasnom okusu Gaude i Edamera, posjetite nizozemsku regiju Alkmaar. Ovdje se sirevi proizvode od 1600-tih godina prošlog stoljeća, a nekoć se regija smatrala komercijalnim sirnim centrom svijeta. Na lokalnim tržnicama i danas možete kupiti najfinije kravlje sireve, te svjedočiti tradicionalnu procjenu njegove vrijednosti od koluta do koluta.

Roquefort, Francuska
Mjesto Roquefort proslavilo se zahvaljujući istoimenom siru s plemenitim plijesnima. Legenda kaže da se francuski pastir sklonio u pećinu kako bi pojeo komad kruha sa sirom, slučajno ugledao lijepu djevojku i zaboravio na obrok. Nakon nekoliko tjedana vratio se na isto mjesto i s istim ciljem, te pronašao sir posve novog okusa i kvalitete.


Otok Pag, Hrvatska
Bura, sol Jadranskog mora, vrhunsko ovčje mlijeko i specifični geografski položaj, učinili su otok Pag idealnim mjestom za proizvodnju tvrdog sira. Paški sir odlikuje se aromatičnim okusom koji proizlazi iz mlijeka ovce hranjene lokalnim biljem, a koji se izvrsno sljubljuje s dalmatinskim pršutom, maslinama i domaćim kruhom.

Wisconsin, Sjedinjenje Američke Države
Wisconsin nazivaju i mliječnom državom te američkim sirnim  centrom jer proizvodi 15 posto svog mlijeka SAD-a, kao i više od 350 različitih vrsta sireva. 

Emmental, Švicarska

Najpoznatiji sir s rupama – emmentaler proizvodi se u ovoj njemačkoj regiji Švicarske od 1300-tih godina prošlog stoljeća. Nježni kravlji sir umjerene slatkoće jedan je od najvećih izvoznih proizvoda ove države, a godišnje privuče nekoliko desetaka tisuća turista na biciklističku turu.

U 10 najpoznatijih sirnih destinacija svijeta našlo se i meksičko mjesto Chihuahua, Ile d'Orelans iz Quebeca, Tibet te Gloucestershire iz Velike Britanije koje su odabrali urednici časopisa Huffington Post.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju