Dok je naša obala puna idiličnih pješčanih, stjenovitih i kamenih plaža, jedna na Islandu ističe se svojom specifičnom ljepotom. Obala Reynisfjara, u blizini sela Vik u Myrdaluru, prekrivena je crnim pijeskom, a poznatija je u svijetu po svojim impresivnim stepenastim, piramidalnim stijenama od bazalta, zvanima Halsanef.

U moru su jednako spektakularno oblikovane stijene Reynisdrangar, a uz cijelo mjesto veže se zanimljiva legenda. Prema narodnoj predaji, ovdje su nekad živjeli trolovi koji su pokušavali odvući svoje čamce na more, no uhvatilo ih je izlazeće sunce i pretvorilo u stijene.

 

S obzirom na to da između Reynisfjara i Antarktike više nema kopna, valovi su osobito jaki i nepredvidivi, pa su česte i nesreće sa smrtnim ishodom, a poginulim moreplovcima ovdje je podignut i spomenik.

Selo Vik najjužnije je naseljeno mjesto na Islandu, smješteno na glavnoj cesti koja ide oko otoka, nekih 180 kilometara od Reykjavika. Ima svega 300-tinjak stanovnika, a najveće je mjesto u krugu 70 kilometara.

Selo se nalazi južno od ledenjaka Mýrdalsjökull koji je, pak, smješten na vrhu vulkana Katla. Njegova posljednja erupcija bila je 1918., pa mnogi strahuju da bi se uskoro mogla ponoviti. Erupcija Katle mogla bi izazvati poplavu dovoljno veliku da uništi čitav Vik. Jedino mjesto koje bi moglo preživjeti je crkva na vrhu brda, pa stanovnici svako toliko imaju vježbe u kojima trče do crkve na prve znakove erupcije.



Vik je najtoplije mjesto na Islandu, a prosječna mu je temperatura 5 stupnjeva Celzijusa. Također je i najvlažnije mjesto na Islandu s godišnjim prosjekom padalina 2,250 milimetara, što je čak 3 puta više nego u Reykjaviku.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju