Grupa ruskih avanturista bacila se na istraživanje jedne od najspektakularnijih, ali ujedno i najmanje posjećenih prirodnih atrakcija na zemlji – špilje Son Doong koja je skrivena duboko u vijetnamskoj džungli!

Najveća poznata špilja na zemlji nastala je djelovanje rijeke prije dva milijuna godina, ali ulaz u nju otkriven je tek 1991. godine zahvaljujući jednom Vijetnamcu. Ipak, prkatički do 2009. je bila nepoznata široj javnosti, no tad su unutar nje počela istraživanja, koja su ubrzo pokazala „zastrašujuće“ dimenzije špilje.

Son Doong - 1 Son Doong - 1 (Foto: Guliver/Thinkstock)

Špilja je dugačka oko 9 kilometara, visoka preko 200, a široka 150 metara. Koliko je velika dovoljno govori činjenica kako ima svoju mikroklimu, džunglu, rijeku i plažu te je defeinitivno još jedan dokaz kako priroda stvara čuda nezamisliva ljudima.

Son Doong je za posjetitelje bila zatvorena sve do 2013. godine, a Rusi koji su špilju istražili, slikali i snimili, dozvole su skupljali punih godinu dana. Na kraju, dobivši sve dozvole, kroz špilju su ukupno „putovali“ 4 dana, pritom prošavši fascinantne podzemne šume i brze potoke.

„Ovdje je mirno i osjećate se potpuno slobodnim. Radi se o utočištu, izgubljenom svijetu ispod površine“ – komentirao je svoje dojmove Ernest Rudyak, jedan od putnika.

Son Doong Son Doong (Foto: Thinkstock/Guliver)

Smatra se da godišnje tek 2 tisuće putnika obiđe ovu špilju, ponajprije zbog zabačene lokacije, ali i limitiranog broja posjetitelja.

Naime, dostupne su isključivo ture s vodičima koje koštaju nekoliko tisuća dolara, no unatoč cijenama, nestanu za nekoliko sati. No, ovo se možda uskoro promjeni, jer postoji plan izgradnje žičare kroz špilju, pa bi je na ovaj način dnevno moglo obići stotine znatiželjnika. 

U svakom slučaju, dok ne postanete jedan od njih, uživajte u ovim spektakularnim kadrovima!


 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju