Većinu ovih namirnica svi jedemo i ne razmišljamo kako su one nastale. Iako navedena hrana nije prikladna za vegetarijance, način na koji se pravi ili sazrijeva većina dolje spomenute hrane mogao bi odbiti i okorjele mesojede. 

1. Parmezan

Sigurno ste mislili da parmezan nema nikakvih tragova mesa u sebi. Za sve vegetarijanske ljubitelje ove sirne delikatese stižu loše vijesti. Kao sirilo, za tradicionalnu proizvodnju parmezana, koristi se sluznica iz želuca teleta. Dovoljno da zauvijek izbacite ovaj sir, zar ne?

2. Sljezovi kolačići (Marshmallows)

Sljezovi kolačići sadrže želatinu, koja se dobiva na gotovo jednako odbojan način kao i sirilo za parmezan. Naime, za dobivanje želatine koristi se kolagen iz životinjske kože i kostiju.

3. Smokve? Da, smokve.

Za razliku od ostalih biljaka, cvijet ovog slasnog voća oprašuju ose. Još je manje poznato da osa pritom ostaje zarobljena u plodu. A da smokva dozori kako spada, barem jedna mora ostati u njoj. Kako ose ostaju zarobljene u smokvi, enzim iz voća rastvara njihovo tijelo u proteine. Dobar tek!



4. Pivo

Tužna vijest za sve vegetarijanske pivopije. Srećom, ipak se ne radi o svim pivama. Iako irski Guiness ne sadrži ovaj zanimljivi sastojak, on se ipak koristi u njegovoj proizvodnji. Riblji mjehur. Živili!
 

5. Worcestershire umak 

Ovaj engleski umak u našim se krajevima koristi i u pripremi koktela, primjerice u Bloody Maryju ili Cezaru. Vegetarijanci ga vjerojatno više neće koristili jer sadrži inćune. 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju