Iako se prženi krumpirići čine kao jedno od najjednostavnijih jela za pripremu, odmah nakon jaja na oko, prava je istina nešto drukčija. Vrsni chefovi krumpiriće, nakon što ih ogule i narežu, blanširaju u vodi ili ih prže na nižoj temperaturi, a zatim ih stave u hladnjak ili zamrzn kako bi u konačnici, nakon što ih ispeku i posluže, bili hrskavi, ali sočni iznutra.

U restoranima se krumpirići često prže dva puta kako ne bi bili mlitavi i masni. Prvi put na nižoj temperaturi, a zatim na nešto višoj kako bi se dobila lijepa boja. Sjajno je to što i kod kuće možete dobiti vrhunski okus i posuditi ideju od vrsnih chefova. Usporedite li vrijeme koje je potrebno za pripremu kolača, pomfrit i ne zahtijeva toliko truda.

Brašnasti krumpir

Odaberite brašnasti krumpir; voštani nije dobar izbor jer ima previše vode pa će se tijekom pečenja previše stanjiti. Krumpire narežite na dužinu od oko sedam centimetara pa ih prebacite u posudu s hladnom vodom i nekoliko žlica limunova soka kako ne bi potamnjeli. Promijenite nekoliko posuda s vodom sve dok ne bude čista, tako ćete znati da ste uklonili višak škroba.

U posljednjoj fazi u posudu ubacite i pokoju kockicu leda. Zatim ih ostavite u hladnjaku na pola sata. Krumpiri trebaju biti hladni kako ne bi prebrzo potamnjeli izvana, a iznutra ostali sirovi.

Pržite ga na 160 Celzijevih stupnjeva

Za prženje stručnjaci predlažu kikirikijevo ulje, ili pristupačnije repičino. Krumpiriće procijedite pa posušite papirnatim ručnicima. Ulje zagrijte na temperaturu od 160 °C pa pržite krumpiriće oko 6 do 8 minuta dok ne postanu zlatnožute boje.

Zatim ih izvadite i ocijedite pa kad se ohlade, prebacite u hladnjak do pečenja ili ostavite najmanje 15 minuta na sobnoj temperaturi. Zagrijte ulje na 190 °C pa ubacite krumpiriće i pržite 2 do 3 minute dok ne postanu zlatnosmeđi i hrskavi. Posolite i uživajte!

Omiljena jela: 10 recepata s krumpirima koje ćete htjeti raditi u krug Rosti - 3 Krumpir Lyonnaise s karameliziranim lukom i peršinom Bratkartoffeln - 4 +5 Patatnik

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju