Ova hrana u nekim je zemljama specijalitet, a drugi je gledaju s nevjericom i ne mogu zamisliti da je pojedu. Kakva su se čuda ovdje našla, provjerite s nama!
Zwiebelmett (Njemačka)
Jelo koje se obožava i štuje na sjeveru Njemačke, pa se nemojte čuditi ukoliko vam ga ponudi netko u Hamburgu. Ovdje se radi o sirovom mesu s lukom namazanima na kruh, a poslužuje se da nalikuje na ježa. Nijemcima fino, drugima baš i ne…
Haggis (Škotska)
Vi osjetljivi stanite, a ljubitelji tripica, naprijed! Ovo tradicionalno škotsko jelo radi se od ovčjih iznutrica, koje se potom zajedno s lukom, soli, paprom i začinima stave u ovčji želudac, koji se potom lagano kuha oko tri sata.
Balut (Filipini)
Uh, ako vas je strah Haggisa, o ovom jelu ne trebate ni čitati. Radi se najčešće o pilećem jajetu, s polurazvijenim fetusom. Filipinci u njemu uživaju zbog proteinskih vrijednosti, a vjeruju i da je izvrstan afrodizijak, pa ako niste zadovoljni snagom u krevetu, možda da probate balut…
> Znate li što je stoljetno jaje? Obožavana delicija koja ne privači ni mirisom ni izgledom
Fairy Bread (Australija)
Ma, i ovi Australci napola su ludi. Umjesto da uče djecu zdravoj prehrani, oni na raznim zabavama najviše rade upravo ovaj kruh. Radi se o bijelom kruhu na kojeg se namaže maslac, a zatim ga se posipaju šarenim ukrasima koji idu na kolače?! Čudnih li čuda, doista se svašta jede…
Natto (Japan)
Riječ je o soji koja se kuha na pari nekoliko sati, a zatim joj se dodaje bakterija Bacillus subtilis. Da, dobro ste pročitali, bakterija. Nakon fermetiranja koje traje 24 sata, Natto je spreman za posluživanje. Japanci tvrde kako smanjuje rizik od krvnih ugrušaka i osteoporoze, ali mi bi radije možda i preuzeli taj rizik nego jeli ovo…
Žabe, puževi (Francuska)
Dobro, ovo se našlo tu jer je malo neobično, ali je itekako prihvaćeno u europskom kulinarstvu, pa i na tlu Lijepe Naše možete pojesti puževe ili žablje krakove. Možda vam izgleda čudno ukoliko niste probali, ali žaba fino leži pod jezikom…
Vegemite (Australija)
Tamni namaz od kvasca koji se obično maže na tostirani kruh. Specifičnog je okusa, a nije baš da su van Australije ludi za njim. Dok ga ne budemo u prilici probati, majka svih namaza za nas će i dalje ostati Nutella!