Prvu sam pizzu probao s deset, nema mjeseca da se negdje ne zaletim na istu, a otkako sam rastavljeni otac, sve češće se s Juniorom znam i zaigrati kad mi se ne da kuhati nešto ozbiljno za večeru. Pristaša sam kvasnih tijesta, jer sam na njih navikao, obožavam tijesto, lepinje i kruh, a i uvijek je vrijedila ona stara – od viška glava ne boli. Jednom sam sa zborom u Americi probao Chicago style pizzu s ultradebelim tijestom na rubovima, ali mi je i dalje bila iza domaćeg, sočnog krušnog okusa, dok nisam došao u Karijolu i probao beskvasno tijesto. Bože, mlinci, što je ovo, zavapio se i osjećao kao trp u Sahari, izgubljen i potpuno sam...


Puno godina kasnije, shvatio sam, obilazeći jedan dio Italije, da su ukusi različiti, i da treba prihvatiti svačiji odabir, i ne se infantilno suprotstavljati nečemu samo zato jer si kući nekoć jeo nešto sasvim drugo. Pa sam tako došao i u O'Haru, da zagrebačku beskvasnu pizznu trilogiju Karijola – Duksa – O'Hara započnem na jedan divan sunčan subotnji dan.

Povijest
Marin Vanjak imao je dva restorana u Zadru i okolici, jednog je zadržao, a drugi otvorio u Malešnici. Vidio je prostor, rekao to je to, i krenuo s opremljivanjem. Kako je bio reprezentativac u panulanju (udičarenju u pokretu, s povlačenjem iza sebe, da ni ja nisam vjerovao), tako je u Napulju probao savršenu pizzu. Kod kuće je uskoro napravio nešto slično, doveo sinove da konobare (i stalno peckaju - tu nikad nije dosadno), i kad je pao naziv pizzerije, O'Hara, prema poznatom irskom pivu – sve ostalo je legenda. Sudeći prema nagradama, zalaganju za najbolje sastojke od najskupljeg brašna do masline na vrhu, u tančine razvijene Marinove teorije o tijestu, popunjenosti lokala, i općenito svemu viđenom, ovo je pizzni hram, ali također i pivski, no, o tom potom...


Uređenje
Besprijekorno čisto i uredno, s milijardu brendiranih pivskih čaša, ribicama na zidu, preglednim i skupim menijem i pogledom na pizzajola koji tebi pred očima stvara ono što ćeš jesti. Sve vrste umaka, svježi bosiljak i rukola kao ukras šanka, muzika neutralna, ne preglasna ni napadna, jedino jedna daska škripi na terasi, a ni još jedan wc ne bi bio naodmet. Duhovite poruke sa zidova, kultura i svježina teško se mogu nadmašiti, baš mirno i kvalitetno

Usluga
Na pizzu smo čekali 20 minuta, jer je konobar rekao da ćemo zbog gužve čekati 20 minuta. Amen. Rastrčani, ali ne i panično osoblje, nasmiješeno, spremno za zezanciju, elokventno, uredno i na najvišem nivou. Čak nam je za potrebe snimanja i glavni majstor išao vrtiti tijesto za pizzu, ali o tom nekom drugom prilikom. Čista desetka.


Piće
Nevjerojatnih, golemih i impozantnih 57 vrsta piva. I to ne bilo kakvih da se nadopuni brojka, nego stvarno provjerenih svjetskih brendova, kao i prvo domaće craft pivo – Nova Runda. A valjda ima i sokova, mislim, Hertog Jan, dva Trapist Rocheforta, Punk IPA, predivno. Što se mene tiče, mogu i zatvoriti pizzeriju i kuhati samo gablece ako će biti ovakva vrhunska ponufda pivkana...

Ponuda
Duhovito predstavljene i dobro objašnjene pizze, od klasičnih do specijaliteta kuće. Klasične su kao i svugdje, ali specijalne su sjajne. Jeli smo jednu s biftekom i jednu s inćunima, bifteka je bilo mrvicu premalo, a na inćunku bih ja ubacio i malo motra, više kapara, maslina. No, minimalizam je na cijeni, i to s pravom, jer smo unatoč velikoj porciji – dugo bili siti, a ne prežderani. Tijesto je beskvasno, ali nije mlincasto kakvog nas je bilo strah. Ravnomjerno ispečeno, jedan mjehurić previše, ali potpuno profesionalno. Da je odmah zaleći, to bi bilo savršenstvo, ali ni terasa nije loša...


Zaključak
Vrhunska ocjena za sve, od najbitnijeg, pizza, pa sve do sanitarija sa sušilicom za ruke koja postaje sve zanimljivija s novom popijenom rundom. Cijene pizza od 36 do 72, prosječne pedesetak kuna, piva oko dvadesetak pa naviše, ali ponavljam, sve su de luxe! Savršeno mjesto za one koji obožavaju tradicionalnu talijanku, topla preporuka za pojesti pizzu i otići s osmijehom, prvo pa muško, uskoro nastavljamo s potragom!

U potrazi za najboljom pizzom 1.
O'Hara, Malešnica:

Tijesto 8,5/10 (zato jer ja nisam ljubitelj, ostali se ubijaju od pohvala)
Pizza 9/10
Lokal 10/10


Restoran pizzeria O'Hara
Adresa: Ulica Ivane Brlić Mažuranić 1B, 10090, Zagreb
Telefon: 01 3792 112
Radno vrijeme: 10:29-23:07

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju