Posljednji klimatski izvještaj ne zvuči obećavajuće. Oceani se zagrijavaju četrdeset posto brže nego što se do sada smatralo, a posljedice bi mogle izazvati brojne poplave, nestašice vode i hrane, kao i požare do 2040. godine – ako se nešto ne promijeni.

Iako je na globalnom planu situacija loša, pojedine zemlje svijeta ulažu sve više kako bi se usporile klimatske promjene. Good Country Indeks koji se bavi mjerenjem utjecaja na okoliš svake pojedine zemlje u obzir uzima utjecaj na ostatak svijeta, ekonomske kategorije, kao i obnovljive izvore energije koji se upotrebljavaju.

„Htio sam napraviti prvi indeks koji će mjeriti utjecaj pojedinih zemalja na čitavo čovječanstvo i planet“, pojasnio je osnivač Simon Anholt.

Među deset najzelenijih nalazi se i Hrvatska, na devetom mjestu. Među prvih pet su Norveška, Švicarska, Portugal, Slovenija i Cipar. Norveška doprinosi zdravlju planeta i klimi brojnim inicijativama, uključujući i s najviše električnih automobila, a do 2030 norveškoj je vladi u planu smanjiti štetu koju zemlja nanosi klimatskim promjenama na nulu. Način života u kojem se sve više vremena provodi na otvorenom Norvežanima je stil života kojim pokušavaju biti sretniji i zdraviji.

Bez obzira na niske temperature provode vrijeme u parkovima, voze bicikle, a i norveške bebe drijemaju na otvorenom. Ove godine Oslo je proglašen najzelenijim gradom u Europi zahvaljujući brojnim investicijama u poticanje vožnje biciklima te zabranom prometa automobilima u gradskom centru.

Zagreb - 4 Putovanja Dan grada: 10 stvari koje niste znali o Zagrebu

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju