Da bi stigli kući, mještani kineskog sela Guoliang u Huixianu u provinciji Henan moraju putovati kroz tunel izgrađen u sklopu planine Taihang. Riječ je o tunelu dugom 1200 metara, širokom 4 metara, a visokom 5 metara koji predstavlja jedini način da stignu do svojih domova.

Gradilo ga je trinaest seljana predvođenih Shenom Mingxinom uz pomoć "primitivnih“ alata poput čekića i dlijeta u sedamdesetim godinama prošlog stoljeća, a za ovu građevinsku pustolovinu trebalo im je oko pet godina.

Da bi prikupili novac za materijale morali su prodati svoju stoku, te uložiti svaki slobodni trenutak. Potrošeno je više od 4000 čekića, kao i oko 12 tona čelika.

Tunel je otvoren za promet 1. svibnja 1977. godine, a zbog svojeg neobičnog izgleda na bočnoj strani planine ubrzo je postao turistička atrakcija za Kineze, ali i internacionalne goste.

Iako vožnja u ovom tunelu zahtijeva veliku pažnju na cestu ispred sebe, seljani su mu dodali i nekoliko "prozora“ kako bi putnici bili okruženi prizorima prekrasne prirode dok njime prolaze.

Prije gradnje tunela, pristup selu u dolini Taihanga, koji je dobio ime po pobunjeniku iz vremena Han dinastije, bio je vrlo težak. Seljani su nerado odlazili iz svojih domova jer su se morala uspinjati uskim i strmim planinskim putem.

Zavirite u našu fotogaleriju i pogledajte kojim se putem vraćaju kući seljani Guolianga u Kini.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju