Pečenje mesa u pećnici zdravija je alternativa od termičke obrade hrane na štednjaku te u dubokom ulju. No svatko tko je probao barem jednom ispeći hrskavi komad paniranog mesa u pećnici zna da je to iznimno težak zadak.

Ipak, hrskavost se može postići i bez mnogo ulja. Po društvenim se mrežama već neko vrijeme dijeli trik za pečenje hrskave piletine u pećnici s neobičnim sastojkom.

Tajna je, kažu, u majonezi.

Piletina se treba narezati na komade iste veličine kako bi joj za termičku obradu trebalo otprilike isto vrijeme. Ona se potom “panira” uz klasično jaje, brašno i uz nekoliko žlica ovog umaka.

Pollo alla Romana Hrana i piće Trik talijanskih nona za najmekaniju i najfiniju piletinu

Majoneza štiti piletinu od isušivanja, produbljuje joj okus te omogućuje krušnim mrvicama da se bolje “zalijepe” za površinu mesa. Oni koji su probali tvrde da ovako pripremljena piletina ima okus kao da je pržena u dubokom ulju.

Drugi pak ne mogu zamisliti korištenje majoneze u ovom receptu jer pečenje majoneze za njih jednostavno nije opcija.

Piletina - 2 Hrana i piće 5 čestih pogrešaka zbog kojih nam pileća prsa ispadnu nedovoljno sočna

Ako ste ipak zainteresirani za eksperimentiranje u kuhinji, evo što trebate učiniti:

Sastojci za hrskavu piletinu iz pećnice:
450 grama pilećih prsa (bez kosti)
1 vrećica majoneze od 90 grama
1 jaje
1 žlica brašna
200 grama krušnih mrvica
sol i papar po želji

Priprema:
1. Izmiješajte jaje, brašno i majonezu u glatku smjesu.

2. Piletinu narežite na manje komade, posolite ih i popaprite po želji.

3. Dobro umasirajte smjesu na bazi majoneze u komadiće piletine.

4. Piletinu potom uvaljajte u krušne mrvice, pa stavite na papir za pečenje.

5. Pecite piletinu u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 Celzijevih stupnjeva oko 15 do 20 minuta, odnosno dok se meso ne ispeče i ne dobije zlatnosmeđu hrskavu koricu.

6. Hrskave komadiće piletine poslužite uz umak po želji. Dobar tek!

12 najzdravijih: Voće i povrće s najmanje pesticida 12. Dinja 11. Cvjetača 10. Kupus +9 9. Kivi