Uzeli ste konačno zasluženi godišnji i odlučili malo putovati Starim Kontinentom? Ne želite biti samo na jednom mjestu ili državi, nego obići više njih? U tom slučaju, pronašli smo neke od najboljih tura za obilazak Europe!

Prijedlog broj 1 – brza željeznica na zapadu Europe

1. – 3. dan – London

Iz Lijepe Naše, do glavnog grada Velike Britanije vodi vas mnoštvo jeftinih letova. Tri dana Londona realno su premalo, ali s obzirom da želite vidjeti više toga, morati će vam biti dovoljni. Obiđite muzeje koji su većinom besplatni, posjetite pubove, ali i tržnice, uživajte u svakom satu – jer London ima toliko toga da bi vam trebali mjeseci da ga otkrijete.

4. – 5. dan – Pariz

Nakon što ste se ukrcali na Eurostar i brzim vlakom došli do Pariza, vrijeme je za dvodnevno uživanje u Gradu Svjetlosti. Ovdje isto imate izbora koliko vam srce želi, a budući da ste ograničeni vremenom, možda je bolje da ovaj put preskočite glavne atrakcije s obzirom na ogromne gužve ispred njih...



6. dan – Bruxelles

Zaputite se u Bruxelles, grad koji nije samo administrativno središte Europe, već i multikulturalni centar. Kad ste već ovdje, svakako probajte slavni pomfrit, a preporučujemo i posjetu baru Delirium, gdje vas čeka više od 2 tisuće piva...

7. dan – Bruges

Sat vremena vlakom od glavnog grada Belgije i stići ćete do najljepšeg grada Belgije. Riječ je o prekrasnom Brugesu koji izgleda kao iz bajke, pa nije ništa čudno da je grad davno prozvan Venecijom Sjevera...



8. – 10. dan – Amsterdam

Dva sata od Brugesa nalazi se glavni grad Nizozemske. Ovdje je najbolje unajmiti bicikl i proći grad uzduž i poprijeko, ali i svratiti na neka kultna mjesta, kao što su kuća Ane Frank i Rembrandtov muzej. Jasno, grad je i prilično spreman pružiti vam sve vrste poroka... Ukrcajte se na avion za Zagreb i za manje od dva sata ste ponovo u Lijepj Našoj i možete planirati novo putovanje.

Prijedlog broj 2 – od Berlina do Budimpešte

1. – 3. dan – Berlin

Rezervirajte avionsku kartu za Berlin na vrijeme kako biste uživali u ovoj srednjoeuropskoj turi. Jedna od najopuštenijih metropola na svijetu zasigurno je Berlin. Razgledavanje započnite u centru grada  poznatom kao Mitte (mada, Berlin je toliko velik da je teško odrediti „centar“). Krenite avenijom Unter den Linden i dođite do Brandenburških vrata, Reichstag i otoka muzeja. Nakon što obavite to, vrijeme je za zabavu, a s kafićima u kvartovima kao što su Kreuzberg i Friedrichshain nemoguće je pogriješiti.



4. dan – Dresden

Dva sata vlakom i eto vas u Dresdenu. Grad koji je gotovo sravnjen sa zemljom na kraju Drugog svjetskog rata zadnjih je godina doživio procvat, a slobodno ga možemo proglasiti i mlađim bratom Berlina. Kultura, zabava, gastronomija - u Dresdenu ćete pronaći sve što poželite.

5. – 6. dan – Prag

Vlakom otputujte u glavni grad Češke koji nikog ne ostavlja ravnodušnim. Unatoč hordama turista Prag je i dalje relativno jeftin, tako da ćete za desetak kuna uživati u sjajnim češkim pivima u nekom od mnogobrojnih kafića. Svakako posjetite dvorac Hradčani i Karlov most, a nakon dobre večeri i noćnog izlaska uhvatite vlak za Beč.

> Grad bogate povijesti, jeftine hrane i jako bezobraznih konobara

7. – 9. dan – Beč

Otprilike 4 sata i 15 eura kasnije evo vas u prijestolnici Austrije koju već godinama proglašavaju najboljim mjestom za život na planetu. Habsburške palače, parkovi, Schönbrunn, Albertina – ljubitelji arhitekture i umjetnosti ovdje će biti presretni. Naravno, sjajna je i gastronomska ponuda, baš kao i noćni život, a svi koji misle da su tri bečka dana previše, jedan dan mogu otići do obližnje Bratislave i vidjeti kako diše slovački glavni grad.

Astronomski sat Astronomski sat (Foto: Thinkstock/Guliver)

10. dan – Budimpešta

Otprilike 3 sata i 20 eura trebat će vam da stignete iz Beča u predivnu Budimpeštu. Parlament, Ribarska tvrđava, Lančani most samo su neke od stvari koje morate vidjeti, a što se zabave tiče posjetite takozvane "ruin" pubove koji se nalaze u napuštenim zgradama. Za povratak kući opet uskočite u vlak ili sjednite u autobus koji će vas za samo sto (već od 109 kuna možete nabaviti kartu) kuna dovesti do hrvatske metropole, odakle ćete, vjerujemo, bez problema organizirati put kući.


Prijedlog broj 3 – skandinavski izlet

1. – 3. dan – Kopenhagen

Nakon što sletite u Kopenhagen, planirajte tri dana za razgledavanje, ali odmah da napomenemo, za njega pripremite i mnogo novca jer ovdje gotovo ništa nije jeftino. Ipak, kraljevske palače s jedne, a anarhističko "naselje" Christiania s druge strane nikog ne ostavljaju ravnodušnim, pa neće ni vas.



4. – 5. dan – Malmo/Goteborg

Iz Danske slavnim mostom Oresund prijeđite u Švedsku. Zaustavite se u Malmöu, istražite grad, odmorite se i nastavite dalje prema Goteborgu. Kad ste stigli u grad, lagano ga obiđite, a još je bolje, ako možete, uzeti neki od izleta brodom...

6. – 7. dan – Oslo

Vlakom će vam iz Göteborga trebati nešto manje od 4 sata, a cijelo vrijeme putovanja uživat ćete u spektakularnim krajolicima. Prava stvar čeka vas tek kad dođete u norvešku prijestolnicu, koja je okružena morem, planinama, fjordovima...



8. – 10. dan – Bergen

Grad u kojem je prije više od 30 godina Doris Dragović otpjevala „Željo moja“, zadnja je postaja na vašem putovanju Skandinavskim poluotokom. Iz Bergena se isplati otići u turistički obilazak vlakom koji oduzima dah ili, još bolje, na izlet brodom kroz dva fjorda. Što god da uzmete – greške nema, ali prije puta uštedite koju kunu, jer je od ove tri ovo najskuplja varijanta, koja će se na kraju s obzirom na destinacije ipak isplatiti.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju