Jedna od najpopularnijih četvrti u Kopenhagenu i jedna od najvećih njegovih atrakcija jest Christiania, autonomna zona koja je posljednjih desetljeća izazivala brojne kontroverze.

 

Objavu dijeli Billy Perry (@billyperry631)

Na njezinim se ulicama prodaju hašiš i trava, nema automobila i stanovnici žive ekološki. Generalno, kada uđete u Christianiju imate dojam kao da ste se vratili u 70-e.

Christianiu je 1971. osnovala grupica hipija, kada su napravili rupu u ogradi kasarne u Bådmandsgadeu. Uskoro je područje postalo poznato pod nazivom Pusher Street jer su se tamo mogli kupiti i prodati trava i hašiš, no ne i teške droge.

Danas u Christianiji živi oko 1000 ljudi, a svake godine obiđe ju pola milijuna turista. Njezini stanovnici sami su si gradili domove pa je arhitektura poprilično raznolika i živopisna. Brojni su i restorani, uglavnom s ponudom ekološke hrane, umjetničke galerije, glazbena sastajališta, a održavaju se i raznolike radionice.

Njezini stanovnici dolaze iz čitavog svijeta, a za državljanstvo se morate prijaviti i nadati se da ćete ga dobiti, a isto je i s nekretninom. Ovdje ne možete ušetati i kupiti kuću, ali se, kao i za državljanstvo, prijavljujete, pa ako vas "odobre", dobivate kuću.

Gotovo 40 godina ova četvrt postojala je pod posebnim uvjetima, no sukobi njezinih stanovnika s vlašću bili su učestali. Ovoga više nema jer je 2011. došlo do dogovora o autonomiji ovog područja koju je priznala i danska vlast. Naredne godine osnovana je Zaklada autonomne Christianije, koja je vlasnik čitavog područja.

 

Objavu dijeli Manila (@manila_col)

Ako putujete u Kopenhagen, ovaj kvart nemojte zaobići, no prilikom ulaska dobro proučite pravila ponašanja. S obzirom na trgovanje travom, koje je inače u Danskoj ilegalno, nema fotografiranja, a i trčanje je nepoželjno jer ljudima stvara tjeskobu, osobito oko ulice Pusher. Neki su se, srećom, oglušili na zabranu fotkanja pa tako na Instagramu možete zaviriti u ovaj kvart, ako već ne idete u tom smjeru.

Područje ćete najbolje obići uz vodiča, a lokalci će vas rado provesti okolo. Ture počinju svakodnevno u 15 sati, moguće su na engleskom i danskom, a cijena je 40 kruna (kuna).

 

Objavu dijeli Andrea Teribia (@terribol)

Ako ne želite vodiča, ovo su mjesta koja morate obići: Kovačnica Christiania Smedie najstariji je obrt u kvartu. Gay house, u koju, doduše, ne možete ući bez članstva, kulturno je okupljalište za homoseksualce, lezbijke i transvestite, u kojem se održavaju predstave, koncerti i performansi.

Najveća je koncertna hala u četvrti The Grey House, nekadašnja vojarna. Još jedna hala za koncerte jest Loppen, a nemojte propustiti prizalogajiti u Morgenstedetu, organskom, vegetarijanskom restorančiću s raznolikom ponudom, ovisno o chefu u smjeni i dijelu svijeta iz kojega on dolazi. Ovdje se možete najesti za manje od 100 kuna, što je u Kopenhagenu "džabe". Zanimljivo je i da se radna snaga u ovom restoranu bazira na volonterstvu.

 

Objavu dijeli Esther (@esther.sth)

Još je jedan restoran Spiseloppen, u kojem rade ljudi iz 16 zemalja svijeta te kafić Nemoland u kojem se svake nedjelje održavaju dva besplatna koncerta.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju