Posebnost gorske Hrvatske je u činjenici da se na malom geografskom području nalaze najrazličitije prirodne ljepote pa tako na relativno maloj udaljenosti možete naći prekrasne slapove Plitvičkih jezera, a dalje na sjeverozapadu divlje vrhunce Risnjaka. Upravo zato cilj teksta nije detaljno opisati čuda prirode spomenutog predjela, nego vas potaknuti da potražite još podataka o njima i da ih na kraju i posjetite.

1. Četiri karlovačke rijeke

Vrata gorske Hrvatske otvara grad s četiri rijeke – Karlovac- dokazujući da more nije jedino bogatstvo Hrvatske. Naprotiv, u prirodna bogatstva svakako spadaju i velike, kod nas još znatnim dijelom očuvane nizinske rijeke, omiljeno mjesto za mnoge kupače, veslače rekreativce koji su odavna otkrili hrvatske vode, bježeći na njihove obale upravo sa pretrpanih morskih plaža, tražeći intimu, mir i očuvanu prirodu. Tako se 4 karlovačke rijeke: Korana, Mrežnica, Dobra i Kupa provlače između brežuljaka po krševitom terenu prekrivenom zemljom crvenicom obraslom zelenom vegetacijom i privlače uzdahe posjetitelja i šetača.

2. Rastoke

Na kojih sat vremena nizvodno od Karlovca pratimo spajanje Korane s rijekom Slunjčicom gdje nalazimo predivno vodeničarsko naselje Rastoke. Rastoke su nastale igrom prirode i posebne su po tome što se u to bogatstvo zelenila po otočićima i hridima pred tristo godina ispreplelo ljudsko naselje s mlinovima žličarama. Rastoke su predvorje Plitvičkih jezera pa ih zbog toga zovu još i male Plitvice. To je područje surovog krša, mračnog i stjenovitog podzemlja i prekrasnih rijeka koje sve povezuju.

3. Plitvička jezera

Upravo se povezanost podzemlja, voda i šuma ujedinjuje u Plitvičkim jezerima, nacionalnom parku koji se našao na popisu najljepših mjesta na svijetu, a uvrštena su i među najljepše europske nacionalne parkove! Uvrštena su i u Popis svjetske baštine (UNESCO) i to još 1979. godine, među prvima u svijetu. Njihova specifična ljepota utočište je ljubiteljima prirode i inspiracija umjetnicima, a jedinstvenost i bogatstvo prirode okupacija znanstvenicima. Kompleks Plitvičkih jezera šumovit je planinski kraj u kojem je nanizano 16 manjih i većih jezera kristalne modrozelene boje koja se stepenasto prelijevaju i silaze jedno u drugo u nizu od 5460 m zračne linije. Vodu dobivaju od brojnih rječica i potoka, a međusobno su spojena kaskadama i slapovima. Jezera su odvojena sedrenim barijerama koje su pregradile tokove vode i stvorile predivne slapove i protočna jezera te na taj način potpuno prekrojile krajolik. Današnja ponuda Plitvičkih jezera omogućuje posjetiteljima da taj prekrasan krajobraz upoznaju vođeni odabranim programom obilaska kroz aktivnosti koji uključuju pješačenje, vožnju električnim brodom i panoramskim vlakom, fotografiranje, veslanje, planinarenje i skijanje. Sve ove aktivnosti i smještaj u suvremeno opremljenim hotelima omogućuju posjetiteljima da se zadrže nekoliko dana u ovom neobično lijepom kraju.

4. Skrad

Skrad je malo mjesto na malo više od sat vremena vožnje od Zagreba te pruža idealnu priliku za izletnike i vikend posjetitelje koji se žele opustiti od napornog tjedna i uživati u aktivnom odmoru u prirodi. Tu se nalaze dva bisera prirode čije čari svakako morate osobno doživjeti; Zeleni vir - snažan izvor na dnu plitke, prostrane spilje nad čijim su ulazom nadvijene okomite stijene visoke 70 m, niz koje se ruši živopisan slap stvarajući blistavu vodenu zavjesu. Zeleni vir dobio je ime po zelenkastoj boji vode u jezercu koje nastaje u spilji. Na tom području ima nekoliko pješačkh i planinskih staza. Jedna od njih vodi u Vražiji prolaz 800 metara dugačak kanjon nastao probijanjem gorskog potoka Jasle kroz usku guduru-sutjesku među stjenama visokim stotinjak metara. Voda je milenijima izjedala kamen da bi prokročila ovaj prolaz koji zapanjuje snagom vodene stihije i divljinom vrletnih stjena. Nad njim na metalnim nosačima usječenim u stjenu napravljeni su mostići i stepenice kojima se prolazi.

5. Lokvarsko jezero

Vikend na jezeru jedna je od najboljih antistresnih terapija pogotovo ako za plovidbu jezerom iskoristite vožnju splavom kao atrakciju koja omogućuje uživanje u čarobnom krajoliku lokvarskog kraja s pogledom s vode Spojite li to sa šetnjom uz jezero, odnosno ljeti za kupanje, a tijekom cijele godine za ribolov, to je doživljaj koji ćete sigurno pamtiti. Konačno, prenočište možete potražiti u jednom od smještajnih lokaliteta u Fužinama okruženi slikovitim planinama, tišinom stoljetnih šuma crnogorice i ljepotom fužinskih jezera. Nedirnutu prirodu prekrasnog goranskog gradića na spoju gorja i mora dodatno uljepšavaju odlični restorani koji nude specijalitete od divljači, gljiva, pastrvu ili slastice od šumskih plodova. Moguće je ljetno osvježenje u jezerima, ribolov, vožnja čamcem ili se možete odlučiti za atraktivne pješačke, biciklističke i planinarske staze; u ponudi je jahanje, vožnja kočijom ili obilazak krajolika turističkim vlakićem.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju