Ako ste zaljubljenik u mistično i ujedno veliki gurman pravac put Zagorja u istraživanje bajkovitih dvoraca.

Trakošćan
Daleko najpoznatiji i najljepši dvorac Hrvatskog zagorja. Svojom jedinstvenom lokacijom i okruženjem već godinama privlači pažnju putnika i zaljubljenika u bajke. Izgrađen krajem 13. stoljeća kao manja obrambena kula kroz godine je izrastao u dijamant Zagorja. U dvorcu je smještena velika zbirka oružja, ali i stvari iz svakodnevnog života raznih generacija koje su živjele u dvorcu. Dvorac je smješten na vrhu brežuljka, a podno brežuljka nalazi se veliko jezero koje danas služi za rekreaciju. Oko jezera izgrađena je pješačka staza.

Veliki Tabor
Veliki Tabor spada u najbolje očuvanu srednjovjekovnu utvrdu u čitavoj Hrvatskoj. Restauriran je 2011. godine, a u njemu se nalazi muzej s ratnim arsenalom, paleontološkom i etnografskom zbirkom. Za veliki tabor veže se legenda o tragičnoj ljubavi Veronike Desinićke i plemića Frederika Celjskog. Legenda kaže da je Veronika zazidana u zidovima dvorca.

Stubički Golubovec
Dvorac je jedan od najvrednijih hrvatskih dvoraca kasnobaroknog razdoblja. Okolicu dvorca čini prekrasan perivoj koji se sastoji od tri različite stilsko pejzažne i funkcionalne cjeline. Dvorac je kroz godine postojanja promijenio puno vlasnika, a svakako najpoznatiji od njih je bio biskup Maksimilijan Vrhovac za čijeg vlasništva dvorac doživljava gospodarski i kulturni procvat. Ako ste za opuštanje u debeloj hladovini svakako vam preporučujemo posjetiti Golubovec.

Dvorac Bežanec
Jeste li ikad razmišljali o tome da prenoćite u bajkovitom dvorcu? Prilika vam se pruža u dvorcu Bežanec koji se nalazi nedaleko Pregrade na malom brežuljku podno kojeg teče potok Plemenščina. Prilaz dvorcu uređen je u aleju jasenolikog javora koja je duga 90 metara, te se time dodatno postiže mističnost dvorca. Izgrađen u 18. stoljeću danas je dvorac simbol luksuza preuređen u hotel s 5 zvjezdica.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju