Kombinacija sporta, putovanja i osobnog izazova je najbolja za dobar provod.

Outback maraton, Australija
Ne trči se svaki dan maraton u tako nevjerojatnom području kao što su svjetski poznati Uluru i Kata Tjuta. Trčanje kroz pustinju, kamene formacije i crvenu zemlju čine ovu utrku nezaboravnom. Sama staza po sebi nije toliko zahtjevna. Iako se održava usred pustinje to ne predstavlja problem jer se odvija tijekom zimskih mjeseci kada je temperatura poprilično izdržljivija nego ljeti.

Pariški maraton, Francuska
Sam naziv govori da se odvija u jednom od najpoznatijih gradova na svijetu. Svake godine u travnju skupi se oko 50.000 trkača, a oni koji ga uspiju završiti vele da nema boljeg načina vidjeti grad svijetla. Posebnost ovog maratona je u tome što vas staza vodi ulicama koje kao obični turist sigurno ne biste posjetili. Jedino što morate imati na umu je da se na vrijeme zabilježite za trku kako ne biste ostali bez svoje startne pozicije.


Big Sur međunarodni maraton, Kalifornija, SAD
Ovo je jedan od najtežih maratona koji se trče u SAD-u. Utrka se trči duž autoceste One koja se pruža uz kalifornijsku obalu. Ono što otežava trku su usponi i jak vjetar koji puše diljem cijele trase. No to se sve brzo zaboravi čim uđete u šumu sekvoja, ili dođete na dio gdje trčite kraj Tihog oceana.

Maraton po Velikom kineskom zidu, Tianjin, Kina
Ovaj maraton nije za one slabijeg srca ili kondicije pošto je potrebno 50 % više vremena da ga završite. To je zbog toga jer trkači prolaze preko jako puno stepenica - točnije, njih 5000 nalazi se na putu do cilja. Još jedna otegotna okolnost je vrijeme održavanja utrke. U svibnju se temperatura diže visoko iznad ugodnih 20 stupnjeva, a ni vlaga u zraku ne pomaže trkačima. No pogled na pitoreskna kineska sela i rižina polja dovoljna su nagrada za završetak utrke.


Klasični maraton u Ateni, Grčka
Ni jedan maratonac ne može se smatrati pravim trkačem ako ne otrči stazu gdje je sve počelo. Šalimo se, naravno, ali kad je tu sve počelo... Ova trka odvija se u otežanim uvjetima pošto se većinom radi o trčanju uzbrdo prema grčkoj prijestolnici. Staza je identična onoj kojom je trčao glasnik što je nosio poruku u Atenu 490.-te godine prije Krista. Trka završava na slavnom stadionu Panathinaikos u Ateni gdje su se održale 1. moderne OI 1896. godine.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju