1. Indiana Jones i posljednji križarski pohod, Petra, Jordan

Ovo je pustolovni film Stevena Spielberga iz 1989. s velikim Harrisonom Fordom i Seanom Conneryjem u glavnim ulogama. Nakon što dr. Henry Jones stariji (Connery) nestane u dugogodišnjoj potrazi za Svetim Gralom, Indiana mora ući u očev trag u nadi da će ga spasiti, kao i Gral iz ruku nacističke vojne mašinerije. Bio je to financijski najuspješniji film 1989. godine, nakon kojeg će vam jordanska Petra uskočiti na top 10 "must visit" država ove godine!

2. Živjeti slobodno, Kenija
Ovaj film snimljen davne 1966. godine, pratio je Georgea i Joy Admison, koji su živjeli u Keniji i uzgajali i živjeli sa dva mala lava. Predivni krajolici prepuni divljih životinja, posebice velikih mačaka u prirodnom okruženju, inspirirali su mnoge na putovanje u Keniju. Film je dobio Oskar za najbolju pjesmu 1967. godine.


3. Treći čovjek, Beč, Austrija
Ovaj film se smatra jednim od najboljih filmova u povijesti, a sama radnja je smještena u austrijsku prijestolnicu - Beč. Ovaj film je osvojio Oskar 1951. godine.

4. Schindlerova lista, Europa
Schindlerova lista jedan je od najboljih povijesnih filmova ikada. To je američka epska drama iz 1993. godine koju je producirao i režirao Steven Spielberg, temeljen na knjizi Schindler's Ark, australskog autora Thomasa Keneallyja. Radnja filma govori o Oskaru Schindleru, njemačkom biznismenu koji je spasio živote više od tisuću, uglavnom poljskih Židova, tijekom Holokausta.

5. Annie Hall, New York
Annie Hall američka je romantična komedija snimljena 1977. u režiji Woodyja Allena koji je zajedno s Marshallom Brickmanom napisao scenarij. U ovom su se filmu mnogi zaljubili u New York, po mnogima centar svijeta!

6. Na Zapadu ništa novo, Ypres
Ovaj je scenarij podigao puno prašine prvi puta kad je objavljen kao knjiga 1928. godine, a drugi put kad je pretvoren u film 1930. godine. Film govori priču o njemačkom vojniku u Prvom svjetskom ratu, a dobio je Oskara za najbolji film 1930. godine. Kada su vidjeli gdje su se borili njihovi najbliži, Ypres je postao turističkim centrom Belgije.


7. Moje pjesme, moji snovi, Salzburg
Ovaj Oskarom nagrađen mjuzikl govori o Mariji, ženi koja napušta austrijski samostan i postaje guvernanta za djecu mornarskog časnika. U filmu se prikazuju zaista predivni kadrovi Salzburga, a film je 1966. godine dobio Oskara za najbolji film i najbolju režiju.

8. Amerikanac u Parizu, Pariz
Ovaj film snimljen je 1951 godine, a glavne uloge tumače Gene Kelly, Leslie Caron, Oscar Levant, Georges Guétary, i Nina Foch. Radnja filma se dešava u Parizu, a redatelj je Vicente Minnelli prema scenariju Alana Jaya Lernera. Dakle, nakon filma se pripremite na štednju za putovanje u Pariz - nema vam druge. Kao ni nakon posljednjeg tanga...

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju