10. Galicija

Galicija je španjolska autonomna zajednica smještena na krajnjem sjeverozapadu Pirenejskog poluotoka. Glavni grad je Santiago de Compostela. Galicija je priznata kao povijesna nacija u svom Statutu autonomije iz 1981. godine.

9. Alandski otoci
Ovo je otočje u Finskoj, smješteno između Baltičkog mora i Botničkog zaljeva. Otoci čine autonomnu i demilitariziranu pokrajinu u Finskoj, s glavnim gradom Mariehamnom. Jeste li ikada čuli za njih?


8. Farski otoci
Farski ili Ovčji otoci su otočna skupina u sjevernom Atlantiku između Škotske, Norveške i Islanda. Od 1948. godine autonomna su regija Danske s nadležnošću u svim područjima, osim obrane i vanjskih poslova. Imaju nogometnu reprezentaciju u kvalifikacijama!

7. Korzika
Svi ste čuli za ovaj otok poznat po dobrim plažama i još boljoj zabavi za mlade. To je četvrti po veličini otok u Sredozemnom moru i francuska pokrajina, koja se sastoji od dva departmana. Korzika po zakonu ima nešto veću neovisnost od ostalih regija Francuske.

6. Sardinija
Još jedan otok u Sredozemlju, nalazi se sa zapadne strane Italije te je s površinom od čak 25.090 km2 drugi otok po veličini u sredozemnom moru. Još 948. je godine Sardinija postala autonomna pokrajina s regionalnom skupštinom.

5. Pridnjestrovska Moldavska Republika
Pridnjestrovlje je dio teritorija Moldavije smješteno uz lijevu obalu Dnjestra, koja je na mjestima široka svega 15 km. Područje je većinom naseljeno Rusima i Ukrajincima. Vlast na ovom području obnaša samoproglašena Pridnjestrovska Moldavska Republika proglašena 2. rujna 1990. godine.

4. Južni Tirol
Regija Južni Tirol bila je dio Austro-Ugarske do talijanske aneksije 1919. godine. Ova autonomna regija graniči s Austrijom na sjeveru, kao i s talijanskim regijama Lombardijom na zapadu i Veneto na jugu.

3. Venecija
Svi znamo da je Venecija nekada bila jedna od najmoćnijih država na svijetu koja se protezala čak do Dubrovnika. I danas se mnogi bore da Venecija postane samostalna i da se odvoji od RIma. Ovaj pokret se naziva "Independenca Veneta", a čak 70% Venecijanaca želi neovisnost.

2. Sjeverni Cipar
Turska Republika Sjeverni Cipar je de facto država, priznata samo od Turske, koja zauzima sjevernu trećinu otoka Cipra. Kopnenu granicu dijeli s međunarodno priznatom državom - Republikom Cipar.

1. Baskija
Baskija ili Euskadi, španjolska je autonomna zajednica. Dio je većeg teritorija koji nazivamo također Baskija i u kojem prebivaju ili su u prošlosti prebivali Baski. Smještena je na krajnjem sjeveru Španjolske, na obali Atlantskog oceana, a na sjeveru graniči s Francuskom. Ima ukupnu površinu od 7.234 km² te 2.124.846 stanovnika, a glavni je grad Vitoria-Gasteiz, u provinciji Álava.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju