Albanija je zemlja gdje je turizam ponešto noviji pojam nego u zapadnijim zemljama, a svi koji su je posjetili, razumjet će što pod time mislimo. No, najveći i najrazvijeniji grad smješten u središtu države ponudit će vam, ako se malo potrudite u istraživanju, dosta zanimljivog i nesvakidašnjeg sadržaja. U podnožju planine Dajti, koja je ujedno i nacionalni park, danas stoji grad šarenih i veselih boja koji se na taj način trudi maknuti sivilo zadržano iz povijesti.

Potražite spomenike u slavu i čast albanskim begovima

Grad prepun povijesti i života, nudi vam sve što možete poželjeti, ali bez unificiranog sadržaja za turiste. Tiranu treba posjetiti dok je "ostatak" svijeta ne otkrije, jer je to još uvijek autentično mjesto u kojem ćete u restoranu ručak platiti oko 35 kuna, ručak za dvoje s tri slijeda u malo boljem restoranu oko 150 kuna, pivo od pola litre oko 8 kuna ili kolu 6 kuna...

Novo mjesto ili narod možete upoznati na razne načine. Jedan od tih je i osvrt na ono što im čini sam centar grada. Ethembegova džamija jedna je od onih građevina koje se ističu. Gradnju je započeo 1789. beg Mola, a završio je 1812. njegov sin Hadži Ethem beg, praunuk Sulejmana Paše, osnivača Tirane. Ova se veličanstvena džamija nalazi na Skenderbegovom trgu – najljepšem od svih tiranskih trgova. U središtu trga nalazi se njegova statua na konju. Taj je beg jedan od najvažnijih albanskih junaka – zovu ga raznim pohvalnim imenima, a najčešće „ocem nacije“. Skenderbegovo pravog imena Gjergj Kastrioti ( u narodnoj pjesmi Hrvata poznat kao Juraj ili Đuro Kastriotić) svoje je junaštvo stekao hrabrom borbom protiv Osmanlija. Bio je je i ostao inspiracija albanskom narodu te brojnim domaćim i stranim umjetnicima. Tako mu je jednu svoju skladbu posvetio i slavni Antonio Vivaldi.

Mauzolej diktatora u centru grada

Nedaleko od Skenderbegova trga nalazi seni više ni manje mauzolej jednog od najslavnijih diktatora na tim prostorima – Envera Hodže i to u obliku piramide. Vrhovni vođa Albanije od kraja Drugog svjetsko rata, pa sve do svoje smrti 1985. stvorio je kult koji je uvelike podsjećao na Staljinov, a državu je nadzirala Sigurimi, albanska verzija Stasija ili KGB-a. Piramidu s namjerom da u njoj vladar počiva dizajnirali su njegova kćer i zet. Ipak, namjena ove građevine mijenjala se kroz godine, a danas je ondje kulturni centar. Ova je piramida kamen spoticanja kao i mnoge druge skulpture i slični objekti izgrađeni u čast bivših režima u svim bivšim komunističkim državama. Više o ovom razdoblju albanske povijesti možete pronaći u Nacionalnom povijesnom muzeju koji se nalazi na Skenderbegovom trgu.

Od bunkera napravili umjetnost

Nakon što upoznate povijest Albanije, zasigurno ćete bolje razumjeti njezinu sadašnjost. A u sadašnjosti, osim veselih boja fasada diljem grada, razveselit će vas i mnogobrojni kafići i bogat noćni život. Albanci se zaista trude i uspijevaju u tome da mračne dijelove povijesti promjene u šarene boje. Tako je jedna od najpoznatijih atrakcija umjetnost u bunkeru Bunk'Art. Dodatne zanimljivosti saznat ćete na Free Walking turi, a svakako vam preporučujemo da posjetite spomenute bunkere nastale za vrijeme Hladnog rata.


Imajte na umu da je valuta u Albaniji albanski lek – 1 kuna jest oko 17 leka.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju