Koliko ste samo puti čuli kako ne treba ići u Izrael jer je tamo opasno? No, kad pogledate ljepotu i raskoš ovog velegrada, poželjet ćete na trenutak zanemariti sve moguće opasnosti i otputovati, jer Tel Aviv je sve samo ne opasan grad.

Povijest nas uči…

Kako je Tel Aviv prilično mladi grad, tek primjerice dvije godine stariji od tvornice Kraš i splitskog Hajduka, što će reći da je nastao tek 1909. godine. Grad je nastao kao svojevrsni nasljednik starog lučkog grada Jaffe s područjem otkupljenim od beduina u okolici. Tad je brojao tek 100 duša, a danas, 112 godina kasnije, može se pohvaliti titulom drugog najvećeg izraelskog grada koji prema zadnjem popisu ima tek 435.000 stanovnika. Jedno je vrijeme bio i glavni grad.

Slika nije dostupna Zanimljivosti Fantom u zraku: Putnička aviokopanija koja je godinama povezivala dvije metropole u potpunoj tajnosti

Zašto baš tamo?

Proljeće je idealno godišnje doba za obilazak grada. Temperature su taman po mjeri čovjeka koji želi obilaziti grad (15 stupnjeva, a zna biti i toplije), dok ljeti ipak živa pokazuje znatno više. Dodajte ovom izvrsnu umjetničku scenu, zanimljiv spoj arhitekture tridesetih i četrdesetih i hranu čiji vas mirisi mame. Iz Tel Aviva kad jednom dođete, možda nikad i ne poželite otići.

Dobro, ali kako doći?

Jednostavno, pregledavajući letove na stranici Skyscanner otkrili smo da uz jedno zaustavljanje do Tel Aviva možete doći i iz zagrebačke zračne luke. Ako se odlučite na let Turkish Airlinesom malo ćete predahnuti u Istanbulu, a povratna karta koštat će vas oko 400 eura. Dakako, možete pratiti i ponude iz zračne luke u Budimpešti, uhvatiti akcije i proći još jeftinije.

Super! Ali gdje mogu spavati?

Naravno, opcija uvijek može biti najam nekretnine preko airbnb stranice, ali ako ste više za hotele i hostele, toga ovdje ima koliko vam srce želi. Mjesto koje će vas izgledom vratiti u Miami iz vremena kultne serije 'Miami Vice' hotel je Brown Beach House. Za noćenje s doručkom s boljom polovicom ovdje treba izdvojiti oko 1400 kuna. U Pepo hostelu pak za sobu ćete izdvojiti nekoliko stotina kuha.

Ok, čega sve ima ovdje?

A čega nema? Pa nije uzalud jedan od osnivača grada Tel Aviv proročki nazvao New Yorkom Izraela! Gigantski Rothschild Boulevard izrasta iz pješčanih dina nekadašnje Jaffe i prolazi kroz centar grada gdje se nalazi i središte financijske moći, a uokolo su svugdje zgodni barovi i lijepi parkovi. Ulica Shenkin nudi mnoge butike lokalnih modnih dizajnera, dok je tržnica Carmel nešto upisano pod 'must see'.

Na njoj započnite kulinarsku turu koja uključuje spoj namirnica istočne i zapadne Europe, Afrike i izraelske kuhinje. Prepustite se uživanju u jednostavnoj hrani na ulici, kao što su falafel i humus, a znajte da su svježi proizvodi svugdje oko vas, tako da neke od njih možete ponijeti i doma. No, pustimo na trenutak hranu.

Slika nije dostupna Putovanja 5 manje razvikanih, super gradova u koje možete direktno avionom iz Budimpešte

Ovdje vrijedi posjetiti Muzej umjetnosti u Tel Avivu i potrošiti popodne na razgledavanje umjetničkih djela. Isplati se otići u četvrt Florentin i uživati u ležernim barovima i kafićima. S druge strane, tko voli sport, dobro zna kako je slavni košarkaški klub Maccabi upravo iz Tel Aviva, pa ne oklijevajte otići na utakmicu 'ponosa Izraela'.

Dajte još malo o hrani i piću

Četvrt Sarona dobro je mjesto za početak gastronomskih užitaka. Sjajni restoran Claro ponudit će vam otvoren pogled na kuhinju, tako da u svakom trenutku možete gledati što vam to majstori kuhinje spremaju. Nakon što iskušate delicije, zaputite se u Jajo i uživajte u bogatim okusima vina iz svih krajeva svijeta. Već smo spomenuli kako se u hrani možete gušiti i na tržnici Carmel, ali jedan od posebnih užitaka je piti kavu na aveniji Rothschild i promatrati kako svijet prolazi pored vas…

Veličanstveni Izrael: Zemlja suprotnosti u kojoj se susreću Istok i Zapad +0 Izraelska hrana

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju