Iako i s velikog dijela naših aerodroma lete avioni niskobudžetnih kompanija, drugačije je ipak, kao u slučaju Mađarske, kad je jedan od najjačih takvih prijevoznika – domaći. Kompanija Wizz Air ima sjedište u Budimpešti, pa je i logično da iz tog grada, smještenog tek koji sat vožnje od sjevera Hrvatske, vozi priličan broj avionskih linija diljem cijele Europe.

Naravno, "vozi" se za Barcelonu, London, Berlin, Pariz, Rim i ostale poznate i razvikane europske gradove, no neke linije vode i do nekih ne toliko poznatih odredišta koja mogu biti jednako zanimljiva. Koja su to, provjerite u nastavku.

Larnaca (Cipar)

Treći najveći grad otoka na koji pravo polažu Grčka i Turska, smjestio se na jugoistoku Cipra. Grad je to u kojem će na svoje doći zaljubljenici u povijest jer je star oko 6 tisuća godina, a prema legendi osnovao ga je Noin praunuk Kittim. No ostavimo povijest i okrenimo se sadašnjosti. Danas je Larnaca značajna luka i važan turistički centar, u koji turisti rado stižu napuniti baterije izležavanjem na privlačnim plažama. Popularna je i šetnica uz more, a nemojte ni sumnjati kako ćete ovdje uživati u ribi spremljenoj na 1001 način.

Solun (Grčka)

Nakon Atene – Solun. Drugi po veličini grčki grad, drugi je i po gospodarstvu, trgovini, kulturi. Jednostavno, teško je biti u nečemu bolji od Atene. No i Solun nudi puno toga, a njime su u povijesti vladali razni narodi. Rimljani, Bizantinci, Osmanlije – svi su oni bili vladari Soluna. Znamenitosti ima koliko hoćete, a najviše će ovdje uživati ipak zaljubljenici u sakralnu umjetnost jer broj crkvi teško je pobrojiti. Kao zanimljivost dodajmo da se ovdje rodio i najveći Turčin svih vremena – Kemal-paša Ataturk!

Tel Aviv (Izrael)

Baš kao i Solun, i Tel Aviv je drugi po veličini grad svoje zemlje, ali za razliku od Soluna, riječ je i o gospodarskom središtu države Izrael. Iako je jedan od skupljih gradova na Bliskom istoku, itekako ga se isplati posjetiti. Naći ćete ovdje i povijest, i neke starije građevine, s obzirom na to da je Tel Aviv nastao na nekadašnjem starom lučkom gradu Jaffa. No ipak, ovo je moderni grad, a posebno se ističe dio poznat kao Bijeli grad. Riječ je skupu više od 4 tisuće modernih građevina, izgrađenih u Bauhaus i internacionalnom stilu, tako da je Tel Aviv svjetski rekorder po broju takvih građevina. Sjajna je stvar i njegov položaj na Sredozemnom moru, pa se ovdje isplati doći i maksimalno guštati...

Malmö (Švedska)

Ni Stockholm, ni Göteborg – već Malmö! S gotovo 300 tisuća žitelja treći je grad po veličini u Švedskoj. Dugo godina grad je bio pod danskom vlašću, a razvijati se zapravo počeo tek u 18. stoljeću, izgradnjom luke i nešto kasnije izgradnjom moderne željeznice. Posebna je znamenitost most Oresund, koji spaja grad s Kopenhagenom, tako da prelaskom mosta koji je dugačak nešto manje od 8 kilometara prelazite iz države u državu. Ima tu još zanimljivosti, a jedna od njih svakako je i vijugavi neboder Turning Torso, sa 190 metara, jedna od najviših europskih stambenih zgrada.

Santander (Španjolska)

Kad se spomene sjever Španjolske, svima na pamet pada – Baskija. Gradovi Bilbao i San Sebastian itekako su poznati, posebno po vrhunskoj gastronomskoj ponudi. No na sjeveru se smjestila i autonomna pokrajina Kantabrija, čiji je glavni grad – Santander. Nažalost, grad je 1941. zahvatio požar koji je progutao dobar dio centra, ali neke građevine poput palače Magdalena, gotičke crkve i regionalni muzej preživjele su te ih vrijedi vidjeti. Također, s obzirom na to da je riječ o lučkom gradu, znate da ćete sigurno naći svega zgodnog uz obale mora, a iako nema restorane kao spomenuti San Sebastian, nema šanse da ćete iz Santandera otići gladni.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju