Svijet je s nestrpljenjem nedavno pratio izvlačenje i spašavanje 12 mladih nogometaša i njihova trenera iz špilje Tham Luang Nang Non na Tajlandu. Nakon što je akcija uspješno okončana te su svi sportaši izašli van živi i zdravi, tajlandske vlasti najavile su kako od špilje planiraju napraviti turističku atrakciju.

Na konferenciji za novinare najavili su planove za izgradnju muzeja u blizini špilje u kojem bi trebalo biti detaljno objašnjeno kako je akcija izvedena. Tajlandski premijer Prayut Chan-o-cha rekao je kako je špilja postala poznata na nacionalnoj i svjetskoj razini, pa će je samim time turisti željeti posjetiti i čuti priču o spašavanju. Iz špilje je spašeno 12 dječaka i njihov nogometni trener Iz špilje je spašeno 12 dječaka i njihov nogometni trener (Foto: Getty Images)

Za početak, sad kad je operacija spašavanja uspješno završila, potrebno je obnoviti špilju. Naime, prilikom operacije djelomično je oštećena – primjerice, u zidovima su izbušene rupe. Također, uredit će se i okolni krajolik, a cijelo područje planira se pretvoriti u nacionalni park.

Je li prikladno pretvoriti špilju Tham Luang na Tajlandu u turističku atrakciju?

  • Apsolutno, mnogi žele posjetiti ovo mjesto
  • Nikako, u akciji spašavanja poginuo je jedan ronilac
  • Svejedno mi je, ionako nisam ljubitelj špilja

glasova:

Trenutačno, špilja i dalje ostaje zatvorena za javnost.

Neki su ovu inicijativu pretvaranja špilje u turističku atrakciju proglasili neprikladnom zbog smrti jednog spasitelja, ali s obzirom na uspješno spašavanje djece i njihova trenera, špilja će zasigurno postati turistička atrakcija.

To i ne treba čuditi u kontekstu značaja turizma na Tajlandu jer, primjera radi, čak 18 posto tajlandskog BDP-a dolazi iz turističkog sektora.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju