Zimski uvjeti zovu i na zimske destinacije, a oni koji žele malo zraka od silnih lockdowna koji su nas preplavili mogu se uputiti na sjever u smjeru Švedske. Ako se dobro organizirate, švedsku prijestolnicu možete pristojno „pročešljati“ i u jednom vikendu, a ljubitelji povijesti i monumentalnih zdanja ne bi smjeli zaboraviti ni ovo.

Kraljevska palača u Stockholmu jedna je od najvećih palača Europe. Ujedno je i jedan od najstarijih dvoraca koji i danas služe kao službena kraljevska rezidencija. Nalazi se na otoku Stadsholmen, što doslovno znači "grad otok", a dio je Starog grada u Stockholmu.

Sagrađena je na istom mjestu na kojem je stajao nekadašnji slavni dvorac Tre Kronor, koji je uništen u požaru krajem 17. stoljeća. Služila je kao rezidencija kralja Adolfa Fredrika i kraljice Louise Ulrike sredinom 18. stoljeća.

Dizajnirao ju je arhitekt Nicodemus Tessin the Younger, koji se školovao u Francuskoj, Italiji i Engleskoj, pa je bio dobro potkovan i impresioniran baroknom arhitekturom Rima. Koliko je velika, svjedoči podatak da palača ima više od 1400 soba! Ipak, samo polovica njih ima prozore.

Fasadu krase deseci skulptura, no nemojte da vas njezina „čista“ i jednostavna vanjština zavarava. Ona samo skriva raskoš koja je eksplodirala unutra, a za to je zaslužan Carl Harleman, koji je preuzeo posao nakon što je arhitekt Nicodemus umro. Upravo on je osmislio ovaj impresivni rokoko interijer.

Kao što smo spomenuli, i danas je u funkciji. Koriste ju kralj Karlo XVI. Gustaf i njegova supruga Silvija, ali samo za posao – žive, naime, u palači Drottningholm. Osim kraljevskih ureda, tu su i uredi Kraljevskog suda, kraljevska knjižnica (pokušajte brzo izgovoriti na švedskom: Biblioteksflygeln), prostorije za prijem i goste… Uobičajeno.

Što su dvorci i palače bez svojih duhova i sablasnih priča? Najpoznatiji paranormalni stanovnik palače jest tzv. Stari sijedi čovjek. Dobroćudan je čuvar dvorca i ima moć predviđanja budućnosti. Uz njega, tu je i Bijela dama, koja se pojavljuje kao vjesnik smrti nekoga iz kraljevske obitelji. U tri navrata kada ju je netko vidio dogodila se smrt u kraljevskoj obitelji (kraljica Louise, kralj Oscar i princeza Margaret).

Posjetite li Švedsku u službi predsjednika ili kralja, najvjerojatnije će upravo ovdje biti organiziran svečani prijem. Svi ostali mogu gledati zgradu s obale ili se čak počastiti kolačem i sokom u kafiću s terasom u ljetnim danima.

Tada ste pozvani na prakticiranje švedske fike – sposobnost uživanja u ljepoti sadašnjeg trenutka, naročito uz čašu kave. Naravno, slobodni ste i vi njima pokazati što je fjaka u sklopu te kulturne razmjene.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju