Prije 389 godina potonuo je ratni brod Vasa nakon što je prošao samo 1300 metara, a s vremenom je jedan od najvećih švedskih promašaja pretvoren u najposjećeniji muzej.

"Priča o Vasi priča je o povijesnom fijasku", kaže Marika Hedin, povjesničarka i nekadašnja upraviteljica Vasamuseeta.

Vasi nije bilo suđeno (Foto: Facebook @Vasamuseet)Vasu je tog kasnog popodneva svečano porinuo švedski kralj Gustav II Adolf, čvrsto uvjeren kako gleda u jedra najmoćnijeg ratnog broda na svijetu. No švedski Titanik potonuo je i prije nego što je krenuo jer nije mogao nositi silno oružje i dekoracije kojima je bio nakrcan. U ono vrijeme Vasa je trebao predstavljati najmoćniji brod na svijetu, a umjesto toga napunio se morem i potonuo.

> Odmor u europskoj zemlji s preko 200 tisuća otoka: Sigurno ćete pronaći jedan po vašem guštu!

Nakon što je 333 godine proveo na morskom dnu, Šveđani su ga izvukli gotovo neoštećena. Podigli su olupinu od 69 metara s entuzijazmom jednakim onome kralja Gustava. Vasin drugi život započeo je 1965. kad je pomorski stručnjak Anders Franzen locirao olupinu na dubini od 32 metra u Baltičkom moru, koje se naziva i morskim grobljem brodova. Ondje je dosad nađeno više od 20 tisuća brodova, a stručnjaci predviđaju da ih ima čak 100 tisuća. Tvrde i da je zbog niska saliniteta idealno za čuvanje brodova jer ne odgovara brodskom crvu (Teredo navalis) koji je poznati po silnom apetitu za drvetom.

> Bravo Šveđani! Zemlja u kojoj je smještaj besplatan!

Više od 700 skulptura različitih veličina, oko 25 tisuća artefakta i ostaci posade predstavljaju arheološko blago, a Vasu čine najbolje očuvanim brodom. Danas se može razgledati u Stockholmu na otoku Djurgårdenu.