1. Sprijateljiti se s vozačima buseva

Jedna od prvih stvari koja bi vam mogla nedostajati nakon što se preselite u novi grad je miris mamine kuhinje. Teško ćete pronaći dostavnu službu koja bi htjela iz Požege do Zagreba dostaviti lonac mamine sarme pa će vam najbolji izbor biti – prijateljstvo s vozačem autobusa. Oni zaista nisu imuni na majčinu brigu i dobrotu pa će gotovo svaki put pristati na majčin zahtjev. Vi ćete sretni na autobusnom kolodvoru dočekati paket mamine hrane, a pritom ne smijete zaboraviti zahvaliti vozaču koji vam je pomogao da u majčinoj kuhinji uživate i prije prvih praznika.

2. Borba s financijama

Za većinu studenata, odlazak na studij je ujedno i prvi susret sa samostalnim raspolaganjem novcem. I to može biti prava borba. Novca vam nikad neće biti dovoljno, međutim ipak postoje trikovi s kojima ćete dobiti svaku borbu s financijama. Za početak, lakše će vam biti ako instalirate mobilnu bankovnu aplikaciju. Uz tu aplikaciju, u svakom trenutku možete znati koliko imate novca na računu. Taj bi vas pogled na zaslon pametnog telefona mogao zaustaviti u nekontroliranom trošenju. Zatim, mobilna bankovna aplikacija pokazat će se izrazito korisnom pri plaćanju studentskih troškova. Ako imate m-zaba mobilnu aplikaciju račune je moguće platiti fotografiranjem odreska računa ili 2D bar-koda. Time štedite vrijeme, a svakog novog studenta mogla bi oduševiti i opcija putem koje imate precizan uvid u analizu mjesečne potrošnje. Dodatna korisna pogodnost je i postavljanje dnevnih limita za podizanje gotovine te plaćanje na prodajnim mjestima. Na taj način je potrošnju ipak lakše držati pod kontrolom.

3. Kako do odredišta?

Život u velikom gradu sigurno će povući pitanje mobilnosti po gradu. Iako je za studente najpogodnije imati studentski pokaz, nećete uvijek biti u mogućnosti koristiti ga. Zato je bitno da u svom novom gradu istražite druge opcije. Za one sportskog duha, možda bi jedna od prvih investicija u novm gradu mogla biti kupovina bicikla. Također, povratak doma ne morate uvijek planirati klasičnim autobusnim linijama jer postoje alternative. Dijeljenje vožnje s putnicima koji automobilom putuju u istom smjeru kao i vi može biti zanimljivo iskustvo, a sigurno je povoljnije i komotnije.

4. Aplikacije koje će pomoći da upoznate grad

Bit će dovoljno da nekoliko dana prije selidbe istražite nekoliko aplikacija vezanih za grad u kojem započinjete 'novi' život. Aplikacije koje otkrivaju informacije o mjestima koje morate posjetiti, o hrani koju morate isprobati bit će zanimljivo štivo na putovanju do novog grada.

5. Šetnja, šetnja, šetnja

Najjednostavniji način za snalaženje u novom gradu bit će šetnja. Iako volimo sve informacije imati na dlanu, na zaslonu pametnog telefona, bolje ćete upamtiti mjesta ako se prošetate. Za otkrivanje novog grada, obujte udobne cipele i krenite u avanturu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju