Istoga dana bit će organizirana promotivna biciklijada, kojom će biti najavljen završetak projekta „Mreža rekreativno-turističkih biciklističkih ruta na području Krapinsko-zagorske županije“. Po završetku manifestacije, od 18,00 sati na Zivtovom trgu u Zaboku posjetitelje očekuje animacija uz „Zagorca“, balon na vrući zrak.

Ove godine za titulu najboljih štrukli Zagorja nadmeću se 22 zagorska restorana, agroturizama, hotela, toplica i pekarnica. Ova jedinstvena manifestacija Krapinsko-zagorske županije u pripremanju štrukli, zagorskog jela koje ima oznaku zaštite nematerijalnog kulturnog dobra, a održava se po sedmi puta.


Natjecanje u pripremanju zagorskih štrukli, za koje već sada postoji mnoštvo receptura, počet će kao kulinarski show u kojem će učenici SŠ Zabok izazvati na dvoboj nekadašnje učenike te iste škole, a danas kuhare u poznatim zagorskim restoranima. Natjecanje se odvija na otvorenom i pred brojnim posjetiteljima, koji će ujedno imati priliku uživati u štruklima, ali i vidjeti sam način pripreme.

Tijekom dva tjedna prije i poslije Štruklijade, odnosno u razdoblju 16.-31.05.2015. u 16 ugostiteljskih objekata odvijat će se i promotivna akcija sa popustom od 50% na zagorske štrukle. Popis restorana nalazi se na web stranici www.struklijada.com.hr.

Ocjenjivački sud koji će kušati sve štrukle natjecatelja i iskušanim nepcima presuditi najboljeg čine Ivica Štruml, chef kuhinje hotela Palace, učitelj brojnih zagorskih kuhara a ujedno i predsjednik ovogodišnje ocjenjivačke komisije, Branko Čukelj, direktor hrane i pića u hotelu Sheraton, dopredsjednik Hrvatskog kuharskog saveza, i Dražen Đurišević, promotor Podravkine kuhinje.


Ministarstvo kulture Republike Hrvatske dodijelilo je tradicionalnim domaćim štruklima status nematerijalnog kulturnog dobra i upisani su u Registar zaštićenih kulturnih dobara Hrvatske. Krapinsko-zagorska županija radi i dalje na dobivanju jamstvenog žiga Zagorskih štrukli, te u konačnici zaštiti geografskog porijekla.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju