"Putnici, a osobito turisti često biraju granične prijelaze koji će ih brže odvesti do autoceste, ne planirajući vrijeme koje će potrošiti na stajanje u koloni. Također, jedan od odlučujućih čimbenika jest poznavanje ceste jer mnogi rijetko biraju cestu kojom još nisu prošli", naglašava Irena Čačić, voditeljica informativnog centra iz HAK-a te dodaje kako bi putnicima na putovanjima preko granica interaktivna karta mogla biti od koristi, osobito u vrijeme pojačanog prometa poput blagdana ili ljetne sezone.  

„HAK se ponosi svojom Interaktivnom kartom s više od 40 tisuća interesnih točaka podijeljenih u 30-ak kategorija, a preko koje putnici mogu doznati najrazličitije korisne informacije, uključujući i one o graničnim prijelazima te kakvu gužvu mogu na njima očekivati. Informacije koje se odnose na podatke s graničnih prijelaza HAK je izradio u suradnji s MUP-om. Podaci se prikupljaju sa svakog pojedinog prijelaza kako bi vozači dobili što točnije informacije", objašnjava Irena Čačić i navodi nekoliko alternativnih ruta. 

Interaktivna karta Interaktivna karta (Foto: Screenshot/HAK Interaktivna karta)

"Primjerice, Metković je strašno opterećen jer ga ljudi koriste po navici, a brže će proći na prijelazu Nova Sela. Iznad Rijeke bolje je zaobići prijelaze Pasjak i Rupu te Kaštel i Plovaniju u Istri. Bolja su alternativa Požane i Jelovice na kojima su čekanja kraća. Kako bi se izbjegla Bregana, možete krenuti prema Harmici i Bregani naselje ako idete iz smjera Zagreba te Pribanjcima ili Jurovskom Brodu ako idete iz smjera Splita odnosno Karlovca.

Informacije o gužvama Informacije o gužvama (Foto: Screenshot/HAK Interaktivna karta)

Bajakovo je uobičajen prijelaz prema Srbiji, zbog čega su duža čekanja ondje česta, a mogu se primjerice zaobići Tovarnikom, koji je izvrstan prijelaz, ili Ilokom. Prilikom odabira graničnog prijelaza putnici se mogu na karti HAK-a informirati prihvaćaju li se sve putovnice ili samo one građana EU, EEA ili CH", kaže Irena Čačić iz HAK-a.

> Tajni gumb u avionu s kojim ćete dobiti više mjesta za ruke i noge

Između ostalog, to je jedina karta koja izračunava trošak trajekta ako je on uključen u vašu trasu. Na linku možete pogledati izračun puta Zagreb – Preko (otok Ugljan). Više o karti možete saznati ovdje.

 

Za još genijalnih vijesti, klikni ovdje i napuni se pozitivom!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju