Nova edicija Vina&Kina, za koju se  vinoteci Bornstein tražila karta više, spojila je prirodna vina, božićne filmove i tartufe, i tako pokazala kako se radi o dobitnoj kombinaciji za podizanje blagdanskog raspoloženja.

„Kako je Božić vrijeme kada za svoje najmilije rezerviramo iskrene i intimne trenutke, logičan izbor za ovo izdanje Vina&Kina bila su prirodna vina“, pojasnila je Jelena Bulum, organizatorica događanja koje se svaki prvi utorak u mjesecu održava u vinoteci i wine baru Bornstein.

Poseban gost Vina&Kina, uoči Božića u nešto svečanijem izdanju, bio je poznati vinski publicist Saša Špiranec koji je prisutnima odmah na početku pojasnio razliku između prirodnih i „orange“ vina: „Prirodna vina podrazumijevaju minimalnu intervenciju u vinogradu i podrumu, u smislu pesticida, herbicida, sumpora itd. Narančasta ili „orange“ vina , dakako, nisu stvar prirodnog, nego maceracije. To su bijela vina koja se rade kao crna.“

Glavne zvijezde ovog vinsko-filmskog druženja bila dva nezaobilazna imena prirodnog vinarstva u Hrvatskoj – vina Clai i vina Ipša. I dok je prvi već legenda, a potonji tek zvijezda u nastajanju, dijele jednaku strast i svjetonazor prema vinima pa ih je stoga bilo zanimljivo kušati u istom line-upu.

Zvijezde večeri Zvijezde večeri (Foto: PR)

Večer je otvorio Claijev pjenušac brut nature, berba 2015. Rađen tradicionalnom, tzv. šampanjskom metodom odležao je 2 godine u boci na vlastitim kvascima. Kupaža malvazije (25%), chardonnaya (25%) i istarske plavine, sorte koja je prisutna u najvećem omjeru od 50% jer se zbog svojih svojstava (ne otpušta šećere, a daje kiselinu i svježinu) pokazala vrlo zahvalnom za pjenušce. Uz ovaj karakterni i svježi pjenušac odlično je pristao lik Else, najnekonvencionalnije princeze koja je ikada izašla iz Disney studija, što je, između ostalog, filmu „Frozen“ iz 2013. priskrbilo titulu najgledanijeg animiranog filma svih vremena.

Drugo vino Ottocento bijeli, berba 2015. Vatromet okusa i emocija u čaši kojeg je teško opisati. Giorgio Clai dodaje da nema ni potrebe. Ova osebujna kupaža malvazije, sivog pinota i sauvignona pokupila je sve najbolje od pojedinačnih sorti baš kao što je i Snježana Tribuson prikazala sve najbolje od osobina koje krase njezine protagoniste u prvoj i , vjerojatno, jedinoj hrvatskoj „feel good“ božićnoj komediji „Sve najbolje“, berbe 2016.

Treće vino je „new entry“ iz kuće Clai – Malvazija Baracija 2017. „Iako nešto svježija i svakodnevnija od standardnog Claijevog izričaja, još uvijek je puno snažnija i bogatija od standardnih malvazija“, ovim riječima opisuje Saša Špiranec novitet na tržištu s potpisom „Clai“.

Clai Clai (Foto: PR)

Nepretenciozna, a opet karakterna doprla je ravno do srca publike Vina&Kina baš kao i kultna, a opet nepretenciozna božićna komedija Vilenjak (Elf, 2003.) s američkim komičarem Willom Ferrellom u naslovnoj ulozi. Stalni gost Vina&KIna Martin Milinković, zbog kojeg su filmske minute ovih večeri uvijek uzbudljive, otkriva kuriozitet kako je ovaj glumac odbio honorar od čak 39 milijuna dolara da snimi nastavak filma uz objašnjenje kako ne želi kvariti čaroliju originala. Malvaziji Baraciji želimo isti uspjeh.

Četvrto vino dolazi iz kuće čije ime – Ipša - su najprije proslavila maslinova ulja, a sada su i s vinima na najboljem putu. I dok tata Klaudio brine o maslinicima, vina su Ivanova briga pa ih je on i predstavljao. Ipša Malvazija 2015. , koju su do sada pohvalila mnoga vinska pera, bila je za mnoge iznenađenje večeri. Spretnim balansiranjem između netipičnog i „mainstreama“ pokazala se kao odlična pratnja romantičnoj komediji „Ljubav i praznici“ (The Holiday, 2006.) jer ova malvazija, baš kao i spomenuti film, nudi dodanu vrijednost i za zahtjevnija nepca.

Vino i tartufi Vino i tartufi (Foto: PR)

Peto i posljednje vino večeri kupaža refoška i merlota Ipša Santa Elena 2016. Dolazi s istoimenog položaja i najvišeg vinograda u Istri. Živo, elegantno, pitko, a ozbiljno – 4 su epiteta koja puno govore o kakvom je vinu riječ. Uz jedini crnjak večeri (ostala su bila „orange“) pristala je crna komedija Tima Burtona i Henrya Selicka o Božiću na Halloween način „Predbožićna noćna mora“ (1993.).

Iz kuće Ipša kušali smo i dva maslinova ulja: Leccino, lagano, voćno, svježe, malo pikantno i Istarsku bjelicu, malo jače, zelenije, izraženije gorčine i pikantnije na kraju. Večer je zaokružila tjestenina s crnim tartufima iz tvrtke Natura Tartufi koja nudi široki asortiman proizvoda na bazi tartufa. Ako znamo da su tartufi poznati kao „podizači raspoloženja“ treba li uopće govoriti da bez njih atmosfera ne bi bila ista.

Za razliku od mnogih stvari koje vam brane, sve što ste pročitali slobodno probajte kod kuće. Najgore što se možete dogoditi je da omekšate srce jednom Grinchu.

Alpska ruta: Nevjerojatna šetnja između zidova od snijega visokih 20 metara Japan Japan Japan +1 Japan

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju