"Ay, ay, ay, ay, ay Puerto Ricoooooo" – pjevao je nekad bend Vaya Con Dios. Pjesmu vjerojatno znate, pa ste je i sami barem jednom zapjevušili i možda maštali kako je zbilja u Portoriku. U svakom slučaju, ako se odlučite na posjet, evo nekih činjenica koje ne bi bilo loše znati...

Govore se i engleski i španjolski

Ako ste nekad u životu učili španjolski i želite sad obnoviti znanje, ova zemlja bit će vam idealna. Ipak, ako ga i ne znate, i to je u redu – ovdje se odmalena uče i španjolski i engleski, pa se u pravilu bez problema možete sporazumjeti na dva jezika. Ipak, ako idete malo dalje od San Juana i posjećujete neke manje gradove, moguće je da stanovnici neće toliko dobro vladati engleskim, pa za svaki slučaj naučite i nekoliko španjolskih fraza.

San Juan

Većina letova dolazi u glavni grad San Juan, tako da je on sjajno mjesto za početak avanture. S populacijom većom od tristo tisuća ljudi San Juan je užurban grad, slično kao i drugi američki gradovi. Međutim, kao jedan od najstarijih gradova u Americi, također je prepun povijesnih znamenitosti

 

Portorikanska hrana

Iako u Portoriku možete pronaći bilo koju vrstu hrane, svakako ćete poželjeti probati domaću kuhinju. Zaputite se svakako u neki od lokalnih restorana i počnite s istraživanjem. Jedna od namirnica koje morate probati je mofongo, portorikansko jelo koje se sastoji od prženih zelenih trputaca pasiranih sa svinjskim čvarcima, češnjakom, soli i maslinovim uljem ili maslacem. Tradicionalno se sljubljuje s mesom ili plodovima mora. Vjeruje se da je ovo jelo na otok stiglo iz Angole, prije više od pet stotina godina. Ostala popularna i ukusna jela uključuju pernil (pečena svinjetina), arroz con gandules (riža i grah) i bacalaitos (fritula od slanog bakalara). Za desert ne propustite priliku uživati u flanu, kolaču tres leche ili arroz con dulce (lokalna verzija pudinga od riže). Dobro je znati kako je nacionalno piće piña colada, koja je upravo ondje nastala, a krenuti možete putevima ruma i odlučiti se na kušanje u jednoj od destilerija. 

Tropska klima

Zemlja ima tropsko vrijeme, što u prijevodu znači - vruće i vlažno. Na nižim nadmorskim visinama dnevna temperatura u prosjeku iznosi 26 celzija, iako ljeti doseže i 38 stupnjeva. Na višim nadmorskim visinama uobičajeno je 15 stupnjeva, a kiša je normalna pojava tijekom cijele godine i često dolazi u kratkim naletima. Kišna sezona traje od travnja do studenog. U suštini, Portoriko ima savršeno vrijeme za odmor. Ako postane prevruće, idite na bazen ili plažu da se rashladite. Ostale aktivnosti najbolje je doživjeti ranije tijekom dana, prije vrhunca vrućine.

Idealno vrijeme za posjet

Vrhunac sezone, ali i najbolje vrijeme za posjet je od prosinca do travnja. Ipak, popularan je i odmor u srpnju i kolovozu, a tada na odmore odlaze i mnogi Portorikanci, pa je cijena smještaja očekivano viša.

Prošećete li ulicama ove tropske zemlje za vrijeme blagdana, svuda ćete čuti ulične svirače kako na gitari sviraju parrandas ili njihovu verziju božićnih pjesama, kojom vas čak mogu i iznenaditi na kućnom pragu. Kod njih službena proslava Božića traje od sredine studenog pa sve do sredine siječnja, a gostit će se kozicama ili pečenom svinjetinom hrskave kožice i sve dobro zaliti rumom. Božić kao u Portoriku možete proslaviti i u svojem domu uz Lidlovu Deluxe i Favorina ponudu, koja će vas ovih blagdana odvesti na dalek put i ispuniti vaš dom slasnim mirisima. 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju