„Ay, ay, ay, ay, ay Puerto Ricoooooo“ – pjevao je nekad bend Vaya Con Dios. Pjesmu vjerojatno znate, pa ste je i sami bar jednom zapjevušili i možda maštali kako je zbilja u Portoriku. U svakom slučaju, ako se odlučite na posjet, evo nekih stvari koje ne bi bilo loše znati...

Govore se i engleski i španjolski

Ako ste nekad u životu učili španjolski i želite sad obnoviti znanje, ova zemlja će vam biti idealna. Ipak, ako ga i ne znate, i to je u redu – ovdje se od malena uče i španjolski i engleski, pa se u pravilu bez problema možete sporazumjeti na dva jezika. Ipak, ako idete malo dalje od San Juana i posjećujete neke manje gradove, moguće je da stanovnici neće toliko dobro vladati engleskim, pa za svaki slučaj, naučite i par španjolskih fraza.

Portoriko - 1 Portoriko - 1 (Foto: Getty Images)

San Juan

Većina letova dolazi u glavni grad San Juan, tako da je on sjajno mjesto za početak avanture. S populacijom od preko tristo tisuća ljudi, San Juan je užurban grad, slično kao i drugi američki gradovi. Međutim, kao jedan od najstarijih gradova u Americi, također je prepun povijesnih znamenitosti. Svoj 500. rođendan slavi upravo sad, pa diljem grada možete uživati u raznim feštama. Da biste saznali više o gradu ili rezervirali poseban rođendanski obilazak, posjetite web stranicu Discover Puerto Rico.

Portorikanska hrana

Iako u Portoriku možete pronaći bilo koju vrstu hrane, svakako ćete poželjeti probati domaću kuhinju. Zaputite se svakako u neki od lokalnih restorana i počnite s istraživanjem. Jedna od namirnica koje morate probati je mofongo, portorikansko jelo koje se sastoji od prženih zelenih trputaca pasiranih sa svinjskim čvarcima, češnjakom, soli i maslinovim uljem ili maslacem. Tradicionalno se sljubljuje s mesom ili plodovima mora. Vjeruje se da je ovo jelo na otok stiglo iz Angole, prije više od pet stotina godina. Ostala popularna i ukusna jela uključuju pernil (pečena svinjetina), arroz con gandules (riža i grah) i bacalaitos (fritula od slanog bakalara). Za desert ne propustite priliku uživati u flanu, kolaču tres leche ili arroz con dulce (lokalna verzija pudinga od riže). Dobro je znati kako je nacionalno piće piña colada, koja je upravo ondje nastala, a krenuti možete putevima ruma i odlučiti se na kušanje u jednoj od destilerija. 

Portoriko - 2 Portoriko - 2 (Foto: Getty Images)

Tropska klima

Zemlja ima tropsko vrijeme, što u prijevodu znači - vruće i vlažno. Na nižim nadmorskim visinama, dnevna temperatura u prosjeku iznosi 26 celzijevaca, iako ljeti doseže i 38 stupnjeva. Na višim nadmorskim visinama uobičajeno je 15 stupnjeva, a kiša je normalna pojava tijekom cijele godine i često dolazi u kratkim naletima. Kišna sezona traje od travnja do studenog. U suštini, Portoriko ima savršeno vrijeme za odmor. Ako postane prevruće, idite na bazen ili plažu da se rashladite. Ostale aktivnosti najbolje je doživjeti ranije tijekom dana prije vrhunca vrućine.

Idealno vrijeme za posjet

Vrhunac sezone, ali i najbolje vrijeme za posjet je od prosinca do travnja. Ipak, popularan je i odmor u srpnju i kolovozu, a tada na odmore odlaze i mnogi Portorikanci, pa je cijena smještaja tad očekivano viša.

SAD je čuđenje u svijetu? 10 stvari kojima Ameri iznenađuju ostatak svijeta Amerika - 5 Amerika - 2 Amerika - 3 +2 Amerika - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju