Zvjezdarnica ili astronomski opservatorij posebno je opremljena astronomska ustanova za opažanja nebeskih objekata i pojava. Manje strogim rječnikom, zvjezdarnica je mjesto s kojeg gotovo možete dotaknuti zvijezde i naučiti čuda o njima. Pomalo mistične i vrlo romantične, zvjezdarnice su idealne za izlete po mraku, uživanje u beskonačnom nebu i – kako često završi - razmišljanje "o smislu života, svemiru i svemu ostalom", rekli bi autostoperi po galaksiji.

Najstarija hrvatska zvjezdarnica osnovana je 1869. u Puli kao mornarička zvjezdarnica, slijedilo je otvorenje zagrebačke 1903. godine, a sigurno najuspješnija, iako puno mlađa, zvjezdarnica je u Višnjanu. Danas u Hrvatskoj postoji desetak zvjezdarnica, od kojih su neke samo znanstvene postaje poput one na Hvaru, duge građani mogu obići uz prethodnu najavu ili dogovor s voditeljem – na primjer Zvjezdarnicu Pula ili Spark u Križevcima, neke su čitave godine otvorene za javnost u određenim terminima i nude bogat astro program za djecu i za odrasle.

Donosimo vam zvjezdani vodič od kontinenta do južne Dalmacije: ovo su zvjezdarnice koje možete posjetiti i upoznati po danu ili doživjeti nešto sasvim posebno i približiti se iz njih noćnom nebu više nego ikad prije.

Zvjezdarnica Višnjan

Zvjezdarnica Višnjan jedna je od najproduktivnijih zvjezdarnica na svijetu. Glavno područje rada ove javne zvjezdarnice osnovane 1992. godine mala su tijela Sunčeva sustava – asteroidi, komete, meteoroidi. Zvjezdarnica Višnjan poznata je po brojnim edukacijskim projektima na cijelom STEAM području. Zbog sve jačeg svjetlosnog onečišćenja, 2017. seli se na novuj lokaciju, 3 kilometra od Višnjana, na brdu Tičan. Zvjezdarnica Višnjan drži 3. mjesto u svijetu po broju objavljenih asistencija u određivanju orbita novootkrivenih opasnih objekata: odavde je otkriveno 1447 novih asteroida i 2 kometa.

Radno vrijeme: tijekom cijele godine, uz obaveznu najavu

Cijena ulaznice: 12 eura odrasli, 6 eura djeca 6 – 12 godina

Kontakt: info@astro.hr, +385 91 449 1788

 

Zvjezdarnica Zagreb

Zvjezdarnica Zagreb, smještena u Popovu tornju u Opatičkoj ulici na Gornjem otvorena je 1903., prije 101 godinu. Od početka svoga djelovanja posvećena je popularizaciji astronomije i širenju znanstvenih spoznaja, pogotovo među građanstvom i školarcima. Danas je i dom Zagrebačkog astronomskog saveza, koji je istu kupolu okuplja sve "oblike neprofesionalne astronomije" u gradu. Zvjezdarnica Zagreb ima redovit i bogat program za građanstvo, od tribina do izložba, a za promatranja je otvorena utorkom i srijedom navečer, naravno, ako su vremenski uvjeti povoljni.

Radno vrijeme: ponedjeljak-petak 9-14 h; utorak i srijeda 20-22 h (promatranja)

Cijena ulaznice: 0 eura - besplatan ulaz

Kontakt: info@zvjezdarnica.hr, +385 1 4851355
 

Zvjezdano selo Mosor 

Zvjezdano selo Mosor smjestilo se na 700 metara nadmorske visine na brdu Makirini u Gornjem Sitnom. Udaljeno je 22 kilometra od Splita i dobro povezano cestom kojom prometuje i redovna autobusna linija. Objekt je u prvome redu namijenjen za edukaciju mladeži s područja astronomije, ali i ekologije, meteorologije, raznih područja tehničke kulture, umjetnosti… Zvjezdarnica je za građanstvo otvorena petkom i subotom, a posjete nije potrebno prethodno najaviti. Posjet zvjezdanom selu Mosor i promatranje noćnog neba besplatan je, ali neobaveznom donacijom od nekoliko eura pomoći ćete obnovi velike kupole.

Radno vrijeme: petak i subota 17-24 h

Cijena ulaznice: 3 eura odrasli, 1,5 euro školarci (preporučeni iznos donacije)

Kontakt: info@zvjezdano-selo.hr, +385 91 9034481

  Zvjezdarnica Zvjezdarnica (Foto: Shutterstock)

Astronomski centar Rijeka

Astronomski centar Rijeka nalazi se na Brdu Sveti Križ, u rekonstruiranoj vojnoj utvrdi iz 2. svjetskog rata, samo tri kilometra od centra grada i na liniji gradskog prijevoza. U Astronomskom centru djeluje i Akademsko astronomsko društvo Rijeka, a ogroman prostor nudi brojne programe za građane, školarce i znanstvenike. S riječke zvjezdarnice otkrivene su dvije promjenjive zvijezde, a ovo je prvi astronomski centar u Hrvatskoj koji objedinjuje zvjezdarnicu i planetarij i dom je jedinog digitalnog planetarija u Hrvatskoj. Program se odvija svakodnevno, a cijena ulaznice ovisi o jedinici ili paketu koji kupujete. Ispod teksta navodimo cijenu ulaznice za zvjezdarnicu.

Radno vrijeme: srijeda - nedjelja, u večernjim satima (uz povoljno vrijeme)

Cijena ulaznice: 2 eura

Kontakt: astronomski-centar-rijeka@rijekasport.hr, +385 51 455 700

 

Makarska zvjezdarnica

Makarska zvjezdarnica i Astro-park čine jedinstveni znanstveno-turistički dodatak ponudi Makarske. Ova je zvjezdarnica posebna po tome što je izgrađena na postojećem spomeniku, nalazi se u središtu grada na brežuljku, samo 50 metara od rive i gradske plaže. Zvjezdarnica Makarska dio je Memorijalnog centra Drugog svjetskog rata, djela poznatog arhitekta Matije Salaja, izgrađenog 1974. godine. Osim promatranja neba, u zvjezdarnici se organiziraju edukacije i radionice, a u astro-parku igralište vam postaje čitav Sunčev sustav.

Radno vrijeme: četvrtak 20-21 h (lipanj - rujan: ponedjeljak - četvrtak 21:30 - 23 h)

Cijena ulaznice: 7 eura odrasli, 4 eura djeca

Kontakt: makarska.zvjezdarnica@gmail.com, +385 98 542361

 

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju