1. Taj Mahal, Indija

Mogulski vladar Džahan-šah dao je izgraditi ovaj veličanstveni spomenik ljubavi u čast svojoj rano preminuloj ženi Mumtaz Mahal u gradu Agri, u indijskoj saveznoj državi Uttar Predesh. Ovaj se izraz ljubavi smatra vrhunskim ostvarenjem islamske umjetnosti, koja kombinira i elemente perzijskih te indijskih arhitektonskih stilova, a koji se od 1983. godine nalazi se i na UNESCO-voj ljestvici Svjetske baštine.

2. Palača Mirabel, Austrija
Austrijski nadbiskup Wolf Dietrich von Raitenau svojoj je voljenoj ljubavnici Salome Alt, i majci čak petnaestoro njihove djece, izgradio ovu divnu palaču i uredio njene vrtove 1606. godine u Salzburgu. Palača je doživjela brojne renovacije, ali je i danas rado posjećena turistička atrakcija.


3. Sweetheart Abbey, Škotska
Ovaj samostan nedaleko grada Dumfriesa u Škotskoj osnovan je 1275. godine, od strane Lady Dervorguille od Gallowaya, u znak sjećanja na supruga Johna de Balliola. Romantična je plemkinja u samostanu oplakivala smrt svojeg dragog supruga i čuvala njegovo balzamirano srce, s kojim je i pokopana 1290. godine.

4. Palača Thornewood, SAD
Amerikanka Anna Thorne poželjela je grandioznu palaču 1907., a nedugo zatim njezin je bogati suprug Chester Thorne kupio englesko zdanje staro četiri stotine godina. Brodom je prenio svaku ciglu i  dopremio zdanje u saveznu državu Washington, gdje je pod paskom slavnog arhitekta Kirtlanda Kesyja Cuttera podigao palaču Thorenwood, koja se i danas može razgledati i - unajmiti.

5. Palača Kellie, Malezija

William Kellie Smith želio je odati počast svojoj supruzi i proslaviti rođenje svojeg prvog sina, pa je u malezijskoj državi Perak odlučio izgraditi grandioznu palaču. Veliki ljubitelj indijske kulture i arhitekture, odlučio je cijelu palaču urediti u tom stilu, te svaku ciglu dopremiti iz ove velike zemlje. Nažalost, prerana smrt ga je spriječila u završetku gradnje ove palače, koja danas svjedoči kao još jedan velik izraz ljubavi. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju