Crumble ili drobljenac je tip deserta koji se priprema od pečenog voća i smrvljenog tijesta, a koji ima okus poput voćne pite. Zbog jednostavne pripreme posebno je namijenjen osobama koje vole slatko, ali nisu vješti u pripremi slastica.

Sastojci za crumble od jabuka:
6 žlica bijelog šećera
1 mahuna vanilije
prstohvat cimeta u prahu
6 jabuka s korom
3 žlice sušenih brusnica
korica 1 limuna
sok ½ limuna
Za smrvljeno tijesto:
100 grama brašna
2 žlice smeđeg šećera
50 grama ohlađenog maslaca
prstohvat cimeta
4 žlice granole ili mueslija s orašastim plodovima

Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva. Za to vrijeme napravite karamelu u maloj metalnoj posudi.

2. Dodajte bijeli šećer, prstohvat cimeta i sjemenke iz mahune vanilije i pustite da se smjesa pretvori u karamelu. Nemojte miješati smjesu, nego povremeno protresite zdjelu.

3. U karamelu dodajte tri jabuke naribane s korom, promiješajte i pustite da se kuhaju minutu ili dvije.

4. Zatim dodajte preostale tri jabuke narezane na kocke, limunovu koricu i sok, te sušene brusnice. Sve dobro promiješajte, pa uklonite s vatre.

5. Napravite tijesto od brašna, smeđeg šećera, cimeta i kockica ohlađenog maslaca narezanog na kockice. Sve sastojke mrvite prstima dok ne dobijete smjesu nalik na krušne mrvice, tada dodajte granolu ili musele.

6. Rasprostrite mrvice preko pečenih jabuka i sušenih brusnica, pa sve zajedno stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu oko 12 do 14 minuta dok tijesto ne dobije zlatno-smeđu boju.

7. Poslužite toplu uz slatko vrhnje ili kuglicu sladoleda. Dobar tek!

Recept za crumble s jabukama Gordona Ramsaya pogledajte u videu.

Više kulinarskih ideja pronađite u emisiji Celebrity Masterchef koju možete gledati u nedjelju u 21:45h, a ponedjeljkom i utorkom od 22:15h na Novoj TV. Sve najnovije informacije saznajte već sada na masterchef.hr. Propuštene epizode pogledajte OVDJE

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju