Vrijeme pravljenja zimnice skoro je prošlo, ali još ima toga što se da ukiseliti. Jeste li kad probali, a i čuli za ukisljene patlidžane? Ja sam ih ove godine radila prvi put, proces je jako jednostavan, a kakvi će biti, tek ćemo vidjeti nakon nekoliko tjedana.

S obzirom na to da sam ih radila prvi put, radila sam malu količinu, samo za probu, pa će i recept biti s tom količinom, a ako se odlučite probati i sami, prilagodite omjere.

SASTOJCI:

2 srednje velika patlidžana
ocat
voda
sol
šećer
maslinovo ulje
suncokretovo ulje
češnjak
peršin
bosiljak
papar

PRIPREMA:

1. Dan prije kiseljenja narezati patlidžan na kriške debele oko pola centimetra i dobro nasoliti te pustiti u posudi da se cijede tijekom noći (ako zaboravite idući dan te ih tek napravite 2 dana kasnije, neće im ništa biti – isprobano).

2. Kao i za ostale kisele mješavine, potrebno je zagrijati ocat i vodu, u omjeru 1:3 (ocat 1, voda 3) na srednje jakoj vatri. S obzirom na to da sam radila malu količinu patlidžana, stavila sam oko pola litre octa i 1,5 litru vode. U to se doda žlica šećera i žlica soli. Patlidžane nasjeckane na kocke treba prokuhati minutu, maksimalno dvije i maknuti te ocijediti.

3. Pripremiti pasteriziranu staklenku i na dno staviti češnjaka po želji, peršina i/ili bosiljka, naredati patlidžana, pa dodati još češnjaka, peršina/bosiljka i ubaciti koju kuglicu papra. Ponoviti dok tegla ne bude puna. Preliti sve mješavinom maslinova i suncokretova ulja. Pričekati nekoliko tjedana za konzumaciju. Navodno je sjajno. Ja još nisam probala, ali se veselim tome.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju