ABECEDA FINIH ZALOGAJA je projekt koji je autorski osmislila Marija Vukelić, profesorica francuskog i talijanskoga po struci, ljubiteljica vina i studentica WSET–a, vinske akademije, dopredsjednica i vrlo aktivna članica udruge WOW, u okviru kojeg nudi sljubljivanje vina s jelima koja im pašu po – abecedi.

Ne zato da bi se nužno spojili u najboljem mogućem „pairingu“ slova (postoji li takav?) - nego da se zajednički uči, otkriva, slobodno razgovara i uživa u stvarima koje nam uljepšavaju život – hrani i vinu.

Abeceda finih zalogaja svakom vinu i svakom jelu prilazi od osnove, imena, početnog slova... A potom, dodajući nova slova tj. nove informacije, zajednički se slažu i složenije rečenice. Gosti - početnici kreću od početka i putem napreduju, a poznavatelji dobiju priliku saznati - više.


O sljubljivanju hrane i vina postoje mnoge teorije i škole (engleska, francuska, talijanska…), ali i ona jednostavnije - regionalna, kojoj se ovaj puta pristupilo.

Tako su se gosti u bistrou Jadranka - poetski, jezično i nepčano - poigrali sa slovom T. Terroir Istre dao nam je dva kralja. Jedan je veliki čovjek s veliki vinom, a drugi je mali (a veliki) gomolj. Kralj istarskih vina – teran, i kralj gomolja – tartuf, našli su se na istoj valnoj duljini, i u kombinaciji sa sirom, Lareto namazima, rižotom i ramstekom - zajednički stvorili poseban gastro događaj. Na jelovniku su se našle sljedeće jezično – slasne kombinacije:


na početku bijaše - M
MALVAZIJA 2014
tartine s namazima Lareto tartufi
TERAN 2012
rižoto s divljim šparogama i crnim tartufom ili (ipak) bez?
TERAN 2012
ramstek na rukoli s parmezanom (netko želi još tartufa?)
GRAN TERAN 2011
Truffles
GRAN TERAN 2011

Vinar domaćin bio je MORENO CORONICA, koji sam kaže da mu teran teče kroz žile. Taj divlji predstavnik istarske zemlje, skladno je ukroćen u boci, ali čuva on svoj karakter. Na nosu zemlja, papar, krv. Na nepcu fini tanini, bobičasto, džemasto. Živ, dominantan, rustikalan. Buntovnik, ... s razlogom. Uglavnom, nije moglo biti bolje, pa vas pozivamo na nova sparivanja, na koje slovo - nek ostane tajna...

Abeceda uskoro ide dalje, pratite je na Facebooku.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju