Postupak koji uvijek donese radost u svaki dom, pa čak i kada završni proizvod nije toliko uspješan je pečenje kruha. S mirisom svježe pečenog kruha koji se širi kuhinjom ne može se ništa mjeriti, a kako da vam osim opojnih aroma kuću obogati i kruh koji će svaki put uspjeti, doznajte od poznatog chefa i člana MasterChef žirija, Marija Mihelja.
Pečenje kruha kod kuće je proces koji se ne može napraviti u tren oka, ali uz malo strpljenja i minimalno vještine uz savjete iskusnog chefa dobit ćete ukusni svježi kruh s hrskavom koricom. Ako želite olakšati pripremu kruha koristite kuhinjske aparate koji će umijesiti tijesto umjesto vas, a baš na taj način Mario Mihelj kruh radi i u svom domu.
Direktan zamjes jako olakšava posao, a to znači da u jednu posudu dodajete sve sastojke. U posudu prvo stavite brašno i to pola količine glatkog, a pola oštrog. Potom ubacite kvasac i prašak za pecivo. Nakon toga obavezno dodajte malo soli i maslinovog ulja. Kada ste sve dobro promiješali počnite dodavati, malo po malo, mlaku vodu.
Vode dodajte onoliko koliko je potrebno da dobijete kompaktnu smjesu. Nakon toga bitno je da se tijesto odmori, odnosno da pričekate da kvasac odradi svoje. Tijesto prebacite u posudu, pokrijte je krpom i stavite na toplo mjesto barem sat vremena. Nakon tog perioda tijesto bi trebalo dvostruko narasti i biti spremno za završnu fazu - pečenje.
Posudu za pečenje premažite maslinovim uljem te u nju prebacite tijesto. Pecite ga 50-ak minuta na 220 stupnjeva Celzija i pritom uživajte mirisima koji se šire vašim domom. Chef Mario Mihelj savjetuje da kruh pred kraj pečenja provjerite tako što ćete ga ubosti čačkalicom i ako na njoj ne ostane vlage znači da je vaša kreacija gotova i spremna za uživanje.
Kruh poslužite uz jelo po želji ili jednostano samo uživajte u toplim zalogajima, a ako želite naučiti i druge osnovne tehnike kuhanja kojima ćete vaše vještine podići na višu razinu "upišite" se u Školu kuhanja by Mario Mihelj.