Postupak koji uvijek donese radost u svaki dom, pa čak i kada završni proizvod nije toliko uspješan, jest pečenje kruha. S mirisom svježe pečenog kruha koji se širi kuhinjom ništa se ne može mjeriti, a kako da vam osim opojnih aroma kuću obogati i kruh koji će svaki put uspjeti, doznajte od poznatog chefa i člana žirija MasterChefa Marija Mihelja.

Pečenje kruha kod kuće proces je koji se ne može napraviti u tren oka, ali uz malo strpljenja i minimalno vještine uz savjete iskusnog chefa dobit ćete ukusan svježi kruh s hrskavom koricom. Ako želite olakšati pripremu kruha, koristite kuhinjske aparate koji će umijesiti tijesto umjesto vas, a baš na taj način Mario Mihelj kruh radi i u svom domu.

Direktan zamjes uvelike olakšava posao, a to znači da u jednu posudu dodajete sve sastojke. U posudu prvo stavite brašno, i to pola količine glatkog, a pola oštrog. Potom ubacite kvasac i prašak za pecivo. Nakon toga obvezno dodajte malo soli i maslinova ulja. Kada ste sve dobro promiješali, počnite dodavati, malo-pomalo, mlaku vodu.

Vode dodajte onoliko koliko je potrebno da dobijete kompaktnu smjesu. Nakon toga bitno je da se tijesto odmori, odnosno da pričekate da kvasac odradi svoje. Tijesto prebacite u posudu, pokrijte ga krpom i stavite na toplo mjesto barem sat vremena. Nakon tog vremena tijesto bi trebalo dvostruko narasti i biti spremno za završnu fazu - pečenje.

Posudu za pečenje premažite maslinovim uljem te u nju prebacite tijesto. Pecite ga 50-ak minuta na 220 Celzijevih stupnjeva i pritom uživajte mirisima koji se šire vašim domom. Chef Mario Mihelj savjetuje da kruh pred kraj pečenja provjerite tako što ćete ga ubosti čačkalicom i ako na njoj ne ostane vlage, znači da je vaša kreacija gotova.

Kruh poslužite uz jelo po želji ili jednostavno samo uživajte u toplim zalogajima, a ako želite naučiti i druge osnovne tehnike kuhanja kojima ćete svoje vještine podići na višu razinu, "upišite se" u Školu kuhanja by Mario Mihelj