Nar (punica grantum) se u narodu naziva još šipak ili morganj, a riječ je o plodu žučkasto-crvene boje prepune jestivih sjemenki koje dozrijeva u kasnu jesen. Iako se smatra jednom od najljekovitijih voćki uopće, rijetko kad je jedemo i koristimo u pripremi jela. Evo zašto bismo na tržnicama i u trgovinama trebali posegnuti za narom.
 

1. Jača imunitet

Jedna voćka nara zadovoljava čak 16 posto dnevnih potreba za vitaminom C. Ne čudi stoga što se preporučuje redovita konzumacija nara s ciljem osnaživanja imuniteta, a osobito u vrijeme sezonskih prehlada, viroza i gripa.

Savršeno i bez prljanja očistite šipak za 60 sekundi

2. Štiti srce

U naru se nalaze i antioksidant punicalagin koji povoljno utječu na zdravlje srca i krvožilnog sustava. Redovno uzimanje ovog ploda snižava krvni tlak i smanjuje količine lošeg kolesterola u organizmu.

Šipak Šipak (Foto: Stockfood)


3. Razvedrava

Želite li promijeniti raspoloženje na bolje, gricnite nar. Ovo voće prepuno je fitokemikalija koje potiču stvaranje serotonina što regulira mnoge biološke funkcije u tijelu – od tjelesne temperature do apetita, a kada je u ravnoteži, daje osjećaj mentalne opuštenosti i zadovoljstva.

4. Čuva zube i kosti

Nar je bogat kalijem, kalcijem, fosforom i željezom pa se smatra i velikim čuvarom zdravlja zuba te odličnom prevencijom od osteoporoze.

 

5. Tekuća čuvarica muškog zdravlja

Dokazano je da ekstrakt nara ima i do deset puta jače djelovanje od samog ploda. Jedna čaša soka dnevno, primjerice, poboljšat će kvalitetu spermija, smanjiti mogućnost od dobivanja erektilne disfunkcije te zaštititi prostatu. Sok nara je odličan saveznik za uništavanje bakterija u organizmu poput e.coli i stafilokoka.

Gorko-slatki plod nara odlično se kombinira u slanim i slatkim kombinacijama. U našoj fotogaleriji pronađite ideje za gastronomske igre s ovim voćem.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju