Rolice, smotuljci, frčke, federi ili zavijuci od lisnatog tijesta neodoljivi su bez obzira na ime. Zarazno su dobri i samo sa špekom, ali imate li koju minutu više, možete se poigrati s dodatnim sastojcima. Tijesto možete premazivati pestom ili senfom te posipati omiljenim mediteranskim začinima.

Odlična je i krema od češnjaka i svježeg začinskog bilja. Kremu napravite tako da glavici češnjaka odrežete vrh i prelijete ga maslinovim uljem. Zatim glavicu zamotajte u foliju ili papir za pečenje pa pecite oko pola sata u pećnici. Istisnite kremu iz češnjeva pa je pomiješajte sa sirom za mazanje i sjeckanim vlascem ili koprom.

Odličan je dodatak i naribani parmezan ili sir koji se stavlja na ploške zajedno sa špekom. Za kraj prema želji lisnato tijesto ukrasite sjemenkama sezama, maka ili lana.

Sastojci za rolice sa špekom:

1 pakiranje zamrznutog lisnatog tijesta
1 jaje
15 dag špeka ili suhe šunke

Priprema:

1. Pobrašnite radnu površinu pa razvaljajte odmrznuto lisnato tijesto na debljinu od 2-3 milimetara. Špek narežite na dugačke i tanke ploške. 

2. Premažite tijesto umućenim jajetom pa izrežite na trake malo šire od ploški špeka.

3. Na svaku traku tijesta položite slaninu pa zarolajte tako da zavrnete suprotne krajeve tijesta. Stavite u lim obložen papirom za pečenje pa premažite jajetom.    

4. Pecite ih oko 15 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 °C.