Sigurno ste i sami vozeći se avionom, bar jedanput pomislili "Što ako neki luđak sad odluči otvoriti vrata". Naime, holivudski filmovi više su vas puta već naučili kako je to moguće, no kakva je situacija u stvarnom životu, kad se odmaknemo od filmskog platna?

Australska policija nedavno je objavila kako je putnik na letu Vancouver – Brisbane pokušao otvoriti vrata aviona i to desetak minuta prije slijetanja (ovaj let traje 15 sati). Pokušao je, ali nije uspio, jer je ubrzo svladan od ostalih putnika, no i da su ga pustili da otvara vrata i 2,3 sata, gotovo ne postoje nikakve šanse da bi ih uspio otvoriti.

Ovo nije bio prvi ovakav slučaj, jer je već nekolicina ljudi, iz tko zna kojih razloga, pokušala otvoriti vrata za vrijeme leta. Srećom, neuspješno, jer je to gotovo nemoguće.

Zašto? Evo objašnjenja, koje je na forumu Quora dao pilot Ron Wagner.

"Tehnički gledano, vrata bi za vrijeme leta mogli otvoriti, ali samo ako možete povući silu od 3 do 4 tone, koliko ona iznosi na visinama. Čak i kad se nalazite na tlu, pritisak iznosi od 181 do 362 kilograma, tako da ni taj zadatak ne biste lako svladali".

Ok, sad smo saznali kako se poludjelih putnika ne morate bojati, jer nema šanse da su u stanju otvoriti vrata. No, postoji li ikakva šansa da se vrata otvore sama od sebe?

"Realno, ne postoji. Naime, vrata su dizajnirana na način da se otvaraju izvana. Nakon zatvaranja, ona se namjeste poput "čepa", pa ih se zato naziva i "čep vratima". U avijaciji uvijek nastojite da fizika bude na vašoj strani, jer pomoću nje vrata ostaju gdje jesu, umjesto da se bore protiv fizike nekom tehnologijom zaključavanja, koja bi popustila barem jednom, a tad bi posljedice bile pogubne".

Stoga, bez straha na letenje, a ako vidite nekog da pokušava otvoriti vrata, zbilja vas ne treba hvatati panika.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju