Tema o avionima i letovima nikad dosta, pa evo još jedne. Britanska nutricionista Karen Alexander za Telegraph je objasnila kako su joj mahom sve veće europske aviokompanije odbile dati podatke nutritivnoj vrijednosti hrane.

Alexander je kontaktirala 10 najvećih europskih aviokompanija, tražeći odgovor na pitanje koliko su zapravo zdravi obroci koje poslužuju na letovima. Dio kompanija odgovorio joj je kako nisu u stanju pružiti podatke, dio je obećao dostaviti podatke, ali ih nikad nije dostavio, dok dvije kompanije uopće nisu odgovorile na njen upit.

Na ovakvo istraživanje se odlučila zbog nove EU legislative koja na snagu stupa u prosincu. Naime, prema njoj, proizvođači hrane bit će obavezni navoditi sve detalje i vrijednosti soli, masnoća i šećera, pa će te, prema svemu sudeći i na letu dobiti sve te informacije.

Pripremanje ukusne hrane za avione nije lagan zadatak, iz razloga što znatno slabi osjet okusa na nekoliko tisuća metara u zraku. Upravo zbog toga, vjerojatnim se čini kako aviokompanije u hranu dodaju mnogo više soli, šećera i drugih začina nego što je to slučaj na majčici Zemlji.

Alexander objašnjava kako na ovaj način kompanije zakidaju putnike, jer oni koji se žele hraniti zdravo, ne znaju što točno konzumiraju u avionu. Stoga zasad kao rješenje predlaže da pojedete nešto što ste sami spremili netom prije odlaska na let, a od prosinca, stvari bi trebale krenuti na bolje jer više nitko od vas neće moći sakriti koje vam točno, i kako spremljene namirnice, servira.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju