Da, nekad najbrži avion na svijetu, Concorde, oblake ne para već 13 godina. Zrakoplov koji je upola smanjivao put od Londona i Pariza do New Yorka na kraju je povučen jer nije bio isplativ projekt, ali čini se kako je konačno došlo vrijeme za njegovog nasljednika!

Ekscentrični milijarder i zaljubljenik u letenje, Sir Richard Branson, predstavio je prototip novog supersoničnog aviona koji bi putnike od Londona do New Yorka trebao prevoziti za tri i pol sata.
Zrakoplov XB – 1, koji je u međuvremenu postao poznatiji pod nadimkom "Baby Boom" trebao bi biti najbrži ikad napravljen civilni avion, a putnicima će pružiti mogućnost "supersoničnog putovanja" po, kako Branson kaže, prihvatljivoj cijeni. Ta prihvatljiva cijena trebala bi biti 2500 funti (oko 20 tisuća kuna), a prvi let planiran je tek za 7 godina, 2023.

Baby Boom će postizati brzinu od 2,2 maha, tj. 2335 km/h, čime bi za 10 posto bio brži od Concorda koji je letio maksimalnih 2 maha. U usporedbi s prosječnim avionima, stvar izgleda još impresivnije – naime, brzina XB – 1 bit će za 2,6 puta veća, a na letovima će prevoziti 40 dovoljno bogatih sretnika.

Ajde da dočekamo 2023., možda u Lijepoj Našoj plaće toliko skoče, pa će se netko i od nas smrtnika provozati ovim supersoničnim čudom iz Bransonove radionice.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju