Tako vam je bio dobar u milanskom restoranu i rado bi još jednom okusili taj božanstveni okus? Nema problema, jer vam punkufer donosi recept za pravi milanski rižoto!

Za početak, napišimo sastojke potrebne za ovo jelo. Dakle, za četiri osobe trebat će vam sljedeće:

250 g riže (Carnaroli po mogućnosti)
2 žlice maslaca
1 žlica šafrana
1 časa bijelog vina
1 nasjeckani luk
1,5 l povrtnog temeljca
50 g parmezana
Maslinovo ulje


Talijani rižoto pripremaju u visokoj tavi, ali ako imate dovoljno kvalitetan lonac koji nije visok i ima široko dno (tako da se riža može rasporediti u što tanjem sloju), možete slobodno koristiti i njega. Počnite tako da odvojite čašu temeljca i ohladite je. U to umiješajte šafran i pustite ga da stoji namočen pola sata, taman dok kuhate rižoto.

Lonac ili tavu zagrijte, dodajte 2 žlice maslaca i onoliko maslinovog ulja potrebnog za prepržiti luk. Maslinovo ulje dodajete na maslac kako on ne bi gorio. Nakon toga ubacite nasjeckani luk i pržite ga dok ne poprimi zlatno žutu boju. Zapamtite, luk uvijek pržite na slabijoj vatri jer ćete ga u protivnom prepržiti.


Kad ste gotovi s lukom, dodajte rižu te ju tostirajte. Nakon toga, ulijte čašu vina i pričekajte da vino ispari. Nakon isparavanja, malo po malo dodavajte temeljac. Nemojte dodavati novu dozu dok stara ne ispari. To ćete znati po tome što će riža izgledati sluzavo, ali se neće lijepiti za dno.

Riža se kuha ukupno oko 15 minuta, tako da računate i na vremenski faktor pri dodavanju temeljca. Posljednji put kad dodajete temeljac, stavite onaj ohlađeni gdje se nalazi i šafran. Kad gotovo ispari, stavite parmezan i malo maslinovog ulja, zatim promiješajte i ugasite plin.
Tajna pripreme dobrog rižota jest i ta da ga je potrebno stalno miješati. Na taj način dobit ćete sve okuse, riža se neće lijepiti i znat ćete kad treba dodati još temeljca.

Eto, to bi bilo to, i ne preostaje nam više ništa nego poželjeti dobar tek s nadom da ćete uživati u ovom gastronomskom čudu drage nam Italije!

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju