Komarna je najmlađe vinogorje u Hrvatskoj i jedino potpuno organsko. Potpis koje ova zemlja, nekada prekrivena makijom, divljim raslinjem i šumama daje vinovoj lozi, čini Rizmanov Primus, jednim od vina koje morate probati!

Iz vinarije Rizman na Komarni, pruža se pogled na susjedni Pelješac i Korčulu iza njega. Vinogradi u kojima gotovo uvijek puše vjetar, kojem se svi vinari ovog kraja vesele jer im pomaže da loza ostane zdrava potpuno prirodno. 90 hektara ukupne površine pod vinovom lozom, i svi su proizvođači certificirano organski i ponosno nose oznaku bio.

Kod našeg zadnjeg posjeta, vjetar je snažno puhao, što nećete osjetiti na sjajno projektiranoj terasi vinarije s koje se pruža magičan pogled na cijelo vinogorje uz more. Obitelj Štimac ugostila nas je na Dan svetog Mihovila, zaštitnika obitelji i vinarije, te na imendan jednog od troje braće koje vode vinariju Rizman, Mihovila Štimca. Uz Mihovila, vinariju vode Damir Štimac i Igor Štimac.
Danas vinarija Rizman raspolaže s više od 20 hektara vinograda koje su počeli saditi 2008. godine. 

Da su Plavci s Komarne, drugačiji i vrlo prepoznatljivi, nije novost. Sjajan Primus iz 2012. kojeg možda uspijete pronaći negdje skrivenog na policama boljih vinoteka, nosi snažan mineralan potpis, vrlo harmonično i balansirano tijelo, očuvane kiseline koje mu daju naslutiti koliko će još trajati u boci. Bogat i moćan Plavac, ali na jedan drugačiji, elegantan i osvježavajući način.

Nedavno smo otvorili Primus 2015. Nekoliko boca tijekom nekoliko dana, gdje su sve pokazale sjajno vino bez ikakvog odstupanja od boce do boce. Suhe šljive i mediteranski potpis, raspoređuju se na nosu, miris samoniklog bilja koje osjetite u Dalmaciji. To je makija, divlji začini, ružmarin i kadulja koje rastu uz put. Prirodno i samostalno. Izražena zemljanost i fine duhanske note, nježno začinjeno, sigurni ste kako pred sobom imate sjajno vino.

U vinariji Rizman kažu kako je Primus njihov, moderniji doživljaj Plavca. On nije težak, upravo suprotno. 13,5% alkohola neosjetno se raspoređuju u vinu, a očuvane kiseline naglašavaju lakoću svakog gutljaja kao i njegov potencijal za starenjem. U Primusu 2012. kojeg smo otvarali 2017. tanini su se potpuno rastopili u vinu, dok se kod 2015. još uvijek osjete ali na dobar način. Čine ga krepkim i možda još više do izražaja dolazi svježina i bogatstvo strmih, južnih padina Komarne.

Cijena: 150 kuna u Enozoik webshopu. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju