Prepelica je najmanja ptica iz reda kokoški, duga je obično do 20 centimetara te može težiti zajedno s kostima do 150 grama. Zbog male količine mesa u pravilu se cijela ptica poslužuje za predjelo, a za glavno jelo treba poslužiti barem dvije ptice po osobi.

Prepelice obično teže do 150 grama, pa se ne smiju termički obrađivati više od 15 minuta. Meso ove ptice je odličan izvor nemasnih bjelančevina koje karakterizira delikatan okus, a da biste izvukli maksimum iz njega, treba ga vrlo pažljivo obrađivati jer se lako presuši.

Kako prepoznati svježu prepelicu?

Kada kupujete ovu pticu potražite pticu kremaste žućkaste kože s ružičastim primjesama bez vidljivih oštećenja na površini. Izbjegavajte prepelice koje se čine suhe, ili imaju čudan miris. U trgovinama i u mesnicama mogu se naći primjerci s i bez kosti. One s kostima bolje su za punjenje nadjevom i pečenje na tavi te u pećnici, dok su prepelice bez kosti idealne za pripremu mesnih rolada.



Kako spremiti svježu prepelicu?

Stavite svježu prepelicu na pladanj, pa je dobro zamotajte u aluminijsku foliju. Najbolje bi bilo staviti je na najnižu policu u hladnjaku, kako njeni eventualni sokovi ne bi kontaminirali ostalu hranu. Na ovaj način možete je čuvati maksimalno dva do tri dana.

Kako pripremiti svježu prepelicu?
Izvadite prepelicu iz hladnjaka sat vremena prije termičke obrade. Pustite da dođe na sobnu temperaturu, a kuhinjskim papirnatim ručnikom odstranite višak tekućine. Ako je niste marinirali, dobro je cijelu posolite i popaprite.

Imajte na umu da je riječ o vrlo maloj ptici, te da će joj za termičku obradu trebati malo vremena. Uvijek je bolje peći cijelu pticu, nego je rezati na manje komade prije pečenja. Dobro je i kuhinjskom špagom podvezati nogice kako bi se ista ravnomjerno ispekla.

1. Korak: Pečenje na tavici

Prepelice stavite u vruću tavicu i pecite sve dok se koža ne karamelizira, odnosno zarumeni. Za to će vam biti potrebno oko tri minute za svake strane ovisno o veličini ptice.



2. Korak: Pečenje u pećnici
Tavu s prepelicama stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 175 Celzijevih stupnjeva i pecite oko pet do šest minuta.

Termički obrađujte meso ovisno o težini mesa: kilogram piletine u pećnici se obično peče sat vremena, pa će komadu od 100 grama prepelice biti potrebno deset puta manje vremena u pećnici.

3. Korak: Odmorite meso

Izvadite prepelice iz tavice, zamotajte ih u aluminijsku foliju i pustite da se sokovi u mesu stabiliziraju prije posluživanja. Za to će vam biti potrebno pola vremena od ukupnog pečenja ptice, znači otprilike pet minuta.

Zavirite u našu fotogaleriju i pogledajte na koje sve načine možete spremiti prepelicu. U videu pogledajte kako se podvezuju prepeličji batci, i kako se sprema s jednostavnim umakom.



Više kulinarskih ideja pronađite u emisiji Celebrity Masterchef koju možete gledati u nedjelju u 21:45h, a ponedjeljkom i utorkom od 22:15h na Novoj TV. Sve najnovije informacije saznajte već sada na masterchef.hr. Propuštene epizode pogledajte OVDJE.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju