Savršeni rižoto je kremast, ali ne i prekuhan. Da bi se postigla idealna tekstura, važno je upotrijebiti pravu rižu, ali i dolijevati tekućinu na odgovarajući način.

Za savršen rižoto koristi se riža kratkog zrna poput arborija. Riža se prvo lagano tostira u tavi, a potom postupno podlijeva toplim temeljcem i miješa 20-ak minuta dok nije termički obrađena do kraja.

Isprobajte rižoto od ljute kobasice i graška – za to jelo ne treba vam duga lista namirnica, a odlična je ideja za ručak ili večeru. Ako nemate svježi grašak, možete se poslužiti i zamrznutim ili zelenim zrnima iz konzerve.

Sastojci:

  • 300 g riže za rižoto
  • 200 g ljute kobasice
  • 200 g graška
  • 50 g parmezana
  • 30 g maslaca
  • 2 žlice octa
  • 1,3 l pilećeg temeljca
  • biljno ulje po želji
  • sol i papar po želji

Priprema:

  1. U dubljoj tavi zagrijte malo ulja pa na njemu prepirjajte komadiće ljute kobasice. Kada kobasica postane hrskava – izvadite je iz tave.
  2. Na preostaloj masnoći kratko tostirajte rižu uz miješanje. Za to će vam biti potrebna otprilike jedna minuta.
  3. Podlijte tostiranu rižu octom te promiješajte.
  4. Kada ispari ocat, dodajte jednu zaimaču zagrijanog pilećeg temeljca. Promiješajte.
  5. Kada riža upije tekućinu dodajte drugu zaimaču temeljca. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sav temeljac, a riža nije termički obrađena do kraja. Za to će vam biti potrebno oko 20 minuta.
  6. Pred kraj kuhanja dodajte grašak. Začinite po želji sa solju i paprom.
  7. Dodajte i maslac i sve dobro promiješajte.
  8. Vratite prepržene komadiće ljute kobasice u tavu, promiješajte i poslužite rižoto s naribanim parmezanom. Dobar tek!

Rižoto na steroidima: Recept za specijalitet s junetinom po kojem se dječaci razlikuju od muškaraca Plov - 4 Plov - 3 Plov - 1 +0 Plov - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju