Savršeni rižoto je kremast, ali ne i prekuhan. Da bi se postigla idealna tekstura, važno je upotrijebiti pravu rižu, ali i dolijevati tekućinu na odgovarajući način.
Za savršen rižoto koristi se riža kratkog zrna poput arborija. Riža se prvo lagano tostira u tavi, a potom postupno podlijeva toplim temeljcem i miješa 20-ak minuta dok nije termički obrađena do kraja.
Isprobajte rižoto od ljute kobasice i graška – za to jelo ne treba vam duga lista namirnica, a odlična je ideja za ručak ili večeru. Ako nemate svježi grašak, možete se poslužiti i zamrznutim ili zelenim zrnima iz konzerve.
Sastojci:
- 300 g riže za rižoto
- 200 g ljute kobasice
- 200 g graška
- 50 g parmezana
- 30 g maslaca
- 2 žlice octa
- 1,3 l pilećeg temeljca
- biljno ulje po želji
- sol i papar po želji
Priprema:
- U dubljoj tavi zagrijte malo ulja pa na njemu prepirjajte komadiće ljute kobasice. Kada kobasica postane hrskava – izvadite je iz tave.
- Na preostaloj masnoći kratko tostirajte rižu uz miješanje. Za to će vam biti potrebna otprilike jedna minuta.
- Podlijte tostiranu rižu octom te promiješajte.
- Kada ispari ocat, dodajte jednu zaimaču zagrijanog pilećeg temeljca. Promiješajte.
- Kada riža upije tekućinu dodajte drugu zaimaču temeljca. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sav temeljac, a riža nije termički obrađena do kraja. Za to će vam biti potrebno oko 20 minuta.
- Pred kraj kuhanja dodajte grašak. Začinite po želji sa solju i paprom.
- Dodajte i maslac i sve dobro promiješajte.
- Vratite prepržene komadiće ljute kobasice u tavu, promiješajte i poslužite rižoto s naribanim parmezanom. Dobar tek!
Rižoto na steroidima: Recept za specijalitet s junetinom po kojem se dječaci razlikuju od muškaraca +0