Gradski muzej Sisak izdao je 2016. knjigu s receptima i opisima autohtonih jela sisačko-moslavačke županije i malo šire 'U potrazi za najboljom kuhinjom'. U selu Osekovu, samo par kilometara udaljenom od restorana August u Popovači, u kojem je živio i djed vlasnice objekta, Dijane Sušac, August, čije ime restoran i nosi, autorima knjige žene iz sela govorile su o ovoj juhi od mladog povrća. Dijana Sušac s čitateljima Punkufera podijelila je tajnu kako spravlja Moslavačku juhu. 

Za 6 osoba

Pileći temeljac, oko litre i oko 2,5 dcl vode

Savjet: temeljac je najbolje skuhati dan ranije i ostaviti na hladnom, idealno u hladnjaku, da se na vrhu skupi sva masnoća te ju skinuti. Budući da se povrće prži na maslacu, masnoća iz temeljca bila bi previše i konačni rezultat ne bi bio dobar ni vizualno ni okusom. Jer juha, kad je gotova, na vrhu mora imati sitne žute kružiće, a nikako masne mrlje. Intenzivnu žutu boju dat će još mrkva, koja će se na maslacu karamelizirati.

Za juhu:

1 srednja korabica, narezana na štapiće; ako je mlada i pouzdanog porijekla (neprskana), na trakice narezite i lišće
3 mrkvice narezane na tanke kolutiće na mandolina ribežu
Šalica prokuhanog graška
Pola šalice poriluka: bijeli i zelenkasti dijelovi, narezano na polukrugove
2 žlice masla: možete ga kupiti gotovog u trgovinama zdrave hrane ili napraviti sami kuhanjem maslaca, osim pod nazivom 'maslo' poznato je i kao pročišćeni maslac ili ghee
1 suhi ljuti feferon (koji se nakon prženja izvadi i baci)
Pola žlice ulja neutralnog okusa, npr. suncokretovog

Noklice:
2 jaja
Sitno narezan peršinov list
Sol i brašno po potrebi
Pomiješati sve sastojke u srednje tvrdu smjesu.

Na maslu i ulju popržiti ljuti feferončić i poriluk dok ne postakleni. Izvaditi feferon, dodati korabicu i mrkvu i pržiti dok ne omekša. Dodati grašak i podlijati pilećim temeljcem. Kuhati dok ne zakipi i ubaciti noklice. Ako se radi na količinu veću od dvije osobe, noklice je dobro pripremiti sa strane i ubaciti u juhu koja kipi odjednom kako bi se sve istovremeno i jednako skuhale. Čim se ubace noklice, vatru smanjiti. Kad noklice isplivaju na površinu, kuhajte ih još minutu. Prije posluživanja ostavite juhu da se 'odmori' poklopljena barem sat vremena, tako će noklice upiti tekućine koliko treba a okusi povrća se prožeti.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju