Ako baš dugo niste, napravite još danas mirisne šnenokle ili paradižot (s keksima na dnu zdjelice i malo ribane čokolade na vrhu). Kako god ga zvali, desert je to koji se sprema iz generacije u generaciju, izvorno je austrijskog porijekla, ali tako udomaćen u našim tanjurima da ne može više biti naš no što jest, baš poput kremšnita ili voćnih štrudla. Za njega vam stvarno trebaju samo jaja, mlijeko, šećer i vanilija. I lijepe zdjelice ili tanjuri za posluživanje. Stvarno, kad ste zadnji put jeli šnenokle?

Kad smo već gore spomenuli kremšnitu, red je da ponovimo kako imamo i recept za savršenu bledsku kremšnitu, pravo pjenasto savršenstvo za sve ljubitelje kremastih kolača.

Sastojci za šnenokle:

  • 5 jaja
  • 1 l mlijeka
  • 100 g šećera
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • prstohvat soli

Priprema šnenokli:

  1. Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Odmjerite mlijeko pa ga stavite kuhati na laganu vatru do vrenja. Dodajte ekstrakt vanilije. Bjelanjke malo posolite pa ih izmiksajte u snijeg s dvije žlice šećera (oduzmite od ukupnog šećera). Žumanjke izmiksajte s ostatkom šećera.
  2. U zavrelo mlijeko stavljajte žlicu po žlicu snijega, okrenite ih žlicom pa izvadite van šupljkavom žlicom. Skinite mlijeko s vatre pa dodajte nekoliko žlica vrućeg mlijeka u izmiksane žumanjke, a potom lagano ulijte izmiksane žumanjke u mlijeko uz stalno miješanje.
  3. Vratite na vatru i kuhajte miješajući dok se krema lijepo ne ugusti. Stavite malo kuhane kreme u zdjelicu ili tanjur pa ubacite nekoliko žličnjaka od snijega i poslužite. Ili kuhanu kremu prelijte preko izvađenih žličnjaka od snijega pa vadite u manje zdjelice i poslužite.

Znate li što je bikla? Vrgoračko piće koje su ratnici pili za snagu i energiju Smutica Vrgorac - 8 Vrgorac - 7 +5 Vrgorac - 6

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju