Ako baš dugo niste, napravite još danas mirisne šnenokle ili paradižot (sve onako s keksima na dnu zdjelice i malo ribane čokolade na kraju). Kako god ga zvali, desert je to koji se sprema iz generacije u generaciju, izvorno austrijskog porijekla, ali tako udomaćen u našim tanjurima da ne može više biti naš no što jest, baš poput kremšnita ili voćnih štrudla. Za njega vam stvarno trebaju samo jaja, mlijeko, šećer i vanilija. I lijepe zdjelice ili tanjuri za posluživanje. Stvarno, kad ste zadnji put jeli šnenokle?

Kad smo već gore spomenuli kremšnitu, red je da ponovimo kako imamo i recept za savršenu bledsku kremšnitu, pravo pjenasto savršenstvo za sve ljubitelje kremastih kolača.

A dok uživate u vašim pjenastim desertima, usput kliknite i saznajte zašto su jaja supernamirnica koju trebamo jesti češće.

Šnenokle Šnenokle (Foto: Stockfood)

Sastojci:

5 jaja
1 l mlijeka
100 g šećera
1 žličica ekstrakta vanilije
prstohvat soli

Priprema:

1. Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Odmjerite mlijeko pa ga stavite kuhati na laganu vatru do vrenja. Dodajte ekstrakt vanilije

2. Bjelanjke malo posolite pa ih izmiksajte u snijeg s dvije žlice šećera (oduzmite od ukupnog šećera).

3. Žumanjke izmiksajte s ostatkom šećera.

4. U zavrijelo mlijeko stavljajte žlicu po žlicu snijega, okrenite ih žlicom pa izvadite van šupljkavom žlicom.

5. Skinite mlijeko s vatre pa dodajte par vrućeg žlica mlijeka u izmiksane žumanjke, a potom lagano ulijte izmiksane žumanjke u mlijeko uz stalno miješanje. Vratite na vatru i kuhajte miješajući dok se krema lijepo ne ugusti.

6. Stavite malo kuhane kreme u zdjelicu ili tanjur pa ubacite par žličnjaka od snijega i poslužite. Ili kuhanu kremu prelijte preko izvađenih žličnjaka od snijega pa vadite u manje zdjelice i poslužite.

Europski raj na zemlji: Smještaj koji je dobio nagradu jer daje najviše za potrošeni novac Lurdeia Lurdeia Lurdeia +2 Lurdeia Casa Rural