Ako baš dugo niste, napravite još danas mirisne šnenokle ili paradižot (s keksima na dnu zdjelice i malo ribane čokolade na vrhu). Kako god ga zvali, desert je to koji se sprema iz generacije u generaciju, izvorno je austrijskog porijekla, ali tako udomaćen u našim tanjurima da ne može više biti naš no što jest, baš poput kremšnita ili voćnih štrudla. Za njega vam stvarno trebaju samo jaja, mlijeko, šećer i vanilija. I lijepe zdjelice ili tanjuri za posluživanje. 

U trendu Pašta fažol Sa sastojcima iz špajze Pašta fažol: Recept za legendarno talijansko jelo koje se radi "ni od čega" Kućica Noni za robinzonski odmor na Krku, Airbnb - 3 Usred šume 15 minuta hoda do prve plaže: Ova kućica na Krku prava je oaza mira Vranjic nazivaju Malom Venecijom Podijelilo mišljenja Znate li gdje se nalazi hrvatska "Mala Venecija"? Pitanje koje je izazvalo pobunu u komentarima na našem portalu

Šnenokle - sastojci:

  • 5 jaja
  • 1 l mlijeka
  • 100 g šećera
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • prstohvat soli

Šnenokle - priprema:

  1. Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Odmjerite mlijeko pa ga stavite kuhati na laganu vatru do vrenja. Dodajte ekstrakt vanilije. Bjelanjke malo posolite pa ih izmiksajte u snijeg s dvije žlice šećera (oduzmite od ukupnog šećera). Žumanjke izmiksajte s ostatkom šećera.
  2. U zavrelo mlijeko stavljajte žlicu po žlicu snijega, okrenite ih žlicom pa izvadite van šupljkavom žlicom. Skinite mlijeko s vatre pa dodajte nekoliko žlica vrućeg mlijeka u izmiksane žumanjke, a potom lagano ulijte izmiksane žumanjke u mlijeko uz stalno miješanje.
  3. Vratite na vatru i kuhajte miješajući dok se krema lijepo ne ugusti. Stavite malo kuhane kreme u zdjelicu ili tanjur pa ubacite nekoliko žličnjaka od snijega i poslužite. Ili kuhanu kremu prelijte preko izvađenih žličnjaka od snijega pa vadite u manje zdjelice i poslužite.

Znate li što je bikla? Vrgoračko piće koje se u borbi pilo za snagu, a kod kuće za strast Smutica Vrgorac - 8 Vrgorac - 7 +6 Vrgorac - 6