Za najsvečaniju priliku, ali i za svaki dan, kuglof je jedan od onih kolača s kojim niti u jednoj prilici ne možete pogriješiti. Još ako mu dodate malo čokolade i korice naranče pa ga prelijete čokoladnom glazurom, teško ćete se zaustaviti na samo jednom komadu. A i zašto biste? Nek' započne blagdansko zagrijavanje jer recept za najfiniji božićni liker od jaja i ruma sve je što još trebate uz ovaj mirisni kuglof.


Kad isprobate ovaj divni mramorni kuglof i kad se zasitite čokolade, svakako isprobajte još jednu preukusnu verziju kuglofa, s pirovim brašnom i muškatnom tikvom, otkrijte sočni kuglof koji ćete htjeti raditi svakog tjedna, posebno kad prođu blagdani.


Sastojci (za kalup promjera 22 cm, može i veći):


350 g glatkog pšeničnog brašna
250 g smeđeg šećera
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
250 g maslaca
4 jaja
2 žlice ruma
250 ml mlijeka
3-4 žlice gorkog kakaa
50 g čokoladnih kapljica
100 g kandirane korice cedra (ili limuna/naranče)
ribana korica jedne naranče

Za preljev:
200 g tamne čokolade
50 g maslaca

Priprema:
1. Maslac izradite pjenasto sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte žumanjke pa nastavite miksati dok se sastojci lijepo ne razrade.


2. Prosijte brašno s praškom za pecivo pa dodajte smjesi od maslaca i jaja. Dodajte mlijeko i rum pa sve zajedno dobro izmiksajte.


3. Od bjelanjaka napravite čvrsti snijeg pa lagano špatulom umiješajte u smjesu. Potom smjesu podijelite popola.

4. U jedan dio dodajte pola količine kandirane korice cedra ili naranče i ribanu koricu naranče, a u drugi dio dodajte gorki kakao i čokoladne kapljice. Sve dobro izmiješajte.

5. Namastite i pobrašnite kalup za kuglof pa u njega ulijte prvo svijetlu smjesu. Žlicom malo-pomalo dodajte tamnu smjesu. Prošarajte ubadanjem vilice ili noža.

6. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 175 °C i pecite 60 minuta.

7. Izvadite kuglof iz pećnice i ostavite ga u kalupu da se ohladi, potom ga prebacite na rešetku i prelijte čokoladnom glazurom (na pari otopite maslac i čokoladu pa prohladite). Na samom kraju po čokoladi pospite kandiranu koricu cedra ili naranče.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju